Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdravé cukroví? Vyzkoušejte tyhle nepečené kuličky na různé způsoby

Nepčené kuličky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Blíží se Vánoce a spousta z nás se tak chystá na pečení cukroví, které máme většinou spojené se spoustou kalorií, protože jsou plné cukru, mouky a tuku. Ne vždy tomu tak musí být. Gastronomie pokročila a pokud se nebojíte trochu experimentovat, máme pro vás tip na zdravé, a navíc velmi chutné mlsání: raw kuličky. 

Co znamená raw?

Raw znamená syrový, což nám napovídá, že raw pokrmy jsou pokrmy bez tepelné úpravy či zpracovávané při maximální teplotě 42 stupňů Celsia. Raw výrobky jsou také typické absencí mouky, klasického cukru a většinou i živočišných a mléčných výrobků.

Základem raw jídelníčku je tak zejména zelenina, ovoce, ořechy, semínka, luštěniny a mořské řasy. Raw pokrmy tak potěšíte hlavně vegany, vegetariány, alergiky na lepek a zastánce zdravého životního stylu. Raw strava naopak není vhodná pro lidi trpící Crohnovou chorobou, alergií na oříšky a rovněž by syrové pokrmy neměli konzumovat lidé s nemocným žaludkem, žlučníkem nebo slinivkou.

  • Pojďme se ale zaměřit na hlavní výhody raw stravy. Díky tomu, že suroviny neprojdou varem, si zachovají větší množství zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, vláknina a zdravé tuky. Pozitivní také je, že raw výrobky neobsahují toxické látky, které se do stravy dostávají při tepelné úpravě.

Jak a z čeho si vyrobit nepečené kuličky?

Teď už je asi všem jasné, že raw kuličky jsou nepečené kuličky vyráběné ze syrových potravin, díky čemuž jsou plné zdraví prospěšných látek a mohou tak být zdravou alternativou vánočního cukroví.

Nákup surovin na raw kuličky vás sice vyjde dráž, než kdybyste pekli klasické cukroví, ale kuličky jsou velmi syté, takže jich nemusíte vyrábět tolik. Příprava je navíc velmi snadná a rychlá. Díky veliké oblibě raw kuliček už dnes existuje nespočet různých variací, proto vám prozradíme univerzální návod na jejich výrobu a vy pak můžete suroviny obměňovat dle chuti.

Základem by vždy měly být suché suroviny v podobě sušeného ovoce (nejčastěji se používají datle, švestky a fíky) a ořechů, a lepkavé suroviny jako zdravý olej (například kokosový) nebo ořechové máslo. Nakonec si připravte ještě něco na obalení, například skořici, strouhaný kokos, kvalitní (raw) kakao, sezam nebo namleté oříšky. Fantazii se skutečně meze nekladou.

  • Nejprve si vámi vybrané sušené ovoce namočte na několik hodin do vlažné vody, aby změklo.
  • Mezi tím si v mixéru rozmixujte ořechy. Jakmile máte ořechy rozmixované, přidejte k nim změklé osušené ovoce, lepkavou hmotu v podobě kokosového oleje nebo ořechového másla a něco na dochucení (kakao, skořici, med, datlový sirup apod.) a vše rozmixujte do polohrubé až jemné hmoty.
  • Z hmoty tvarujte kuličky, obalte ve vámi zvolené směsi a dejte přes noc ztuhnout do ledničky.
  • Nepečené kuličky uchovávejte v ledničce v plastové krabičce nebo alespoň překryté potravinovou fólií. Takto vydrží v lednici i několik týdnů.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč