Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak jíst hezky česky

kachna se zelím
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Pulty knihkupectví zdobí další kuchařka z české zahrádky. Vařit s ní můžete po celý rok.

Právě vyšla nová kuchařka Jezte česky. Najdete v ní spoustu nápadů na snadná a levná jídla z místních sezonních surovin. Vařit budete jednoduše z toho, co si vypěstujete v truhlíku, na zahrádce, koupíte na trhu nebo přinesete z lesa. Autorky Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. se inspirovaly kuchyní našich babiček, které vařily jednoduše, levně, a přesto výborně! Kuchařku Jezte česky koupíte za 399 Kč například na www.smartpress.cz.

Podzimní recept z kuchařky Jezte česky

Ještě než vyrazíte do knihkupectví, upečte si koláč s povidly a mákem. Kombinace křehkého těsta z celozrnné mouky a tradiční náplně podzimnímu pečení sluší.

Na těsto

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g hladké celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka

Na náplň

  • 100 g povidel
  • 150 g máku
  • 200 ml mléka
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce na potření
  1. V míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vmíchejte kousky změklého másla a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadalo. Nechte chvíli uležet v chladu.
  2. Těsto rozdělte na dva díly, oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky.
  3. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut.

NĚCO NAVÍC
Mléko v receptu nahradíte i pár lžícemi horké vody. Pokud byste chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušejte hladce namletou špaldovou mouku.

Recept a fotografie převzaty z kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni. Jana Vašáková a Zdena Skokanová N., Smart Press, 2012.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč