Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Středomořskou kuchyní proti srdečním chorobám

Středomořskou kuchyní proti srdečním chorobám

Pokud chcete mít srdce jako zvon, jezte celý rok jako na dovolené v Řecku. Vědecké studie opakovaně potvrdily, že osoby, které se stravují podle zásad ‚středomořské kuchyně‘, žijí déle než ostatní.
9. 4. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Obyvatelé Středomoří si rádi pochutnávají na rybách, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jež příznivě působí na srdce, mají protizánětlivé účinky a zlepšují průchodnost cév a proudění krve. Až budete přemýšlet, na čem si pochutnáte při příští velké grilovačce, zapomeňte na steak a po vzoru obyvatel středomoří si dopřejte rybu. My vám doporučujeme grilovanou makrelu. Řekové rovněž ve velkém konzumují ovoce a zeleninu. Ty mají díky vysokému obsahu antioxidantů ochranné účinky proti vzniku srdečních chorob a rakoviny. Zavzpomínejte na prázdniny u moře a dopřejte si vitaminovou bombu ve formě klasického řeckého salátu.

Zázračný olivový olej a nezbytná sklenka vína

Skutečné tajemství zdraví a dlouhověkosti Řeků se ale skrývá v olivovém oleji, který při vaření nahrazuje máslo a ostatní tuky. Ten obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, které jsou ochranným faktorem proti onemocnění srdce, a je rovněž obrovským zdrojem antioxidantů, včetně vitaminu E. K jídlu si Řekové většinou dopřejí sklenku vína. To je zdrojem polyfenolů, které jsou rovněž významnými antioxidanty. Ale pozor, všeho s mírou, muži by si neměli dopřát více než dvě skleničky a ženy jednu skleničku denně!

REKLAMA

Přidat komentář