0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasický řecký salát

Klasický řecký salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klasický řecký salát

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1582 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 82 g
Tuky 108 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Řecku se tomuto vydatnějšímu salátu říká ‚venkovský‘. Zelenina se do něj krájí na větší kusy, aby bylo do čeho kousnout. Jestli si ho chcete dát jako lehký oběd, doplňte ho čerstvým pečivem – tím pak také vytřete skvělou šťávu ze zeleniny a oleje.

Suroviny

okurka 2 ks
skleníková, středně velká
paprika zelená 2 ks
rajče 1 kg
pevná
cibule 2 ks
sýr feta 250 g
lze nahradit balkánským sýrem
oregano
sušené
olivový olej 4 PL

Postup

1

Okurky nakrájejte na větší špalíčky, rajčata na čtvrtky nebo osminky, cibule rozkrojte na čtvrtky a poté ještě rozdělte na jednotlivé plátky. Papriky očistěte, ­odstraňte jádřince i bílé žebroví a nakrájejte je na větší kousky.

2

Všechno dejte rovnou do té nádoby, v níž salát ponesete na piknik. Směs můžete mírně osolit – záleží na tom, jak slaný je sýr, který jste si vybrali.

3

Zeleninu posypte rozemnutou dobromyslí. Sýr nakrájejte na plátky a naklaďte ho na zeleninu. Ještě ho také posypte dobromyslí, a pak už jen všechno vydatně zakapejte olivovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Nejak me tam chybi olivy, neptri tam?

Anonym

Každému je určitě jasné, že je tenhle recept "odfláknutě" napsaný, neboť olivy jsou i na ilustračním obrázku. Bez těch to prostě nejde - plus jak psala paní přede mnou, olejem nezakapat, ale zalít :) Apetite, pozor na závažnější "šotky"!

Anonym

Cibule do tohoto salátu (aspoň podle mých zkušeností z Řecka) se dává červená, olivy rozhodně ANO, olivovým olejem nezakapat-zalít.

Anonym

v recku maj jinou cibuli,sladci, a tady je nejlepsi cervena nebo bila nejsou tak ostre a jsou sladke, bez cernych oliv se salat urcite neobejde:)

Anonym

V Řecku vám donesou v podstatě hodně nahrubo pokrájenou zeleninu s olivami a kostkami fety, a na stole si ho pak každý dochutí podle potřeby. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by mi ho přinesli zalitý olejem...

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit