Klasický řecký salát

Klasický řecký salát

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1582 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 82 g
Tuky 108 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Řecku se tomuto vydatnějšímu salátu říká ‚venkovský‘. Zelenina se do něj krájí na větší kusy, aby bylo do čeho kousnout. Jestli si ho chcete dát jako lehký oběd, doplňte ho čerstvým pečivem – tím pak také vytřete skvělou šťávu ze zeleniny a oleje.

Suroviny

okurka 2 ks
skleníková, středně velká
paprika zelená 2 ks
rajčata 1 kg
pevná
cibule 2 ks
sýr feta 250 g
lze nahradit balkánským sýrem
dobromysl
sušená
olivový olej 4 PL

Postup

1

Okurky nakrájejte na větší špalíčky, rajčata na čtvrtky nebo osminky, cibule rozkrojte na čtvrtky a poté ještě rozdělte na jednotlivé plátky. Papriky očistěte, ­odstraňte jádřince i bílé žebroví a nakrájejte je na větší kousky.

2

Všechno dejte rovnou do té nádoby, v níž salát ponesete na piknik. Směs můžete mírně osolit – záleží na tom, jak slaný je sýr, který jste si vybrali.

3

Zeleninu posypte rozemnutou dobromyslí. Sýr nakrájejte na plátky a naklaďte ho na zeleninu. Ještě ho také posypte dobromyslí, a pak už jen všechno vydatně zakapejte olivovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Nejak me tam chybi olivy, neptri tam?

Anonym

Každému je určitě jasné, že je tenhle recept "odfláknutě" napsaný, neboť olivy jsou i na ilustračním obrázku. Bez těch to prostě nejde - plus jak psala paní přede mnou, olejem nezakapat, ale zalít :) Apetite, pozor na závažnější "šotky"!

Anonym

Cibule do tohoto salátu (aspoň podle mých zkušeností z Řecka) se dává červená, olivy rozhodně ANO, olivovým olejem nezakapat-zalít.

Anonym

v recku maj jinou cibuli,sladci, a tady je nejlepsi cervena nebo bila nejsou tak ostre a jsou sladke, bez cernych oliv se salat urcite neobejde:)

Anonym

V Řecku vám donesou v podstatě hodně nahrubo pokrájenou zeleninu s olivami a kostkami fety, a na stole si ho pak každý dochutí podle potřeby. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by mi ho přinesli zalitý olejem...

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit