Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Gril party: Jak na rybí maso

Gril party: Jak na rybí maso

Přestože českým grilům jednoznačně vládne vepřové, zkuste to na další grilovací party trošku jinak a pochutnejte si na rybích specialitách. Ocení je nejen vaše dietymilovné kamarádky.
15. 5. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Co na gril?

Přestože grilovat lze téměř jakoukoli rybu, nejvhodnější jsou tučné druhy jako losos, tuňák či makrela. Pokud dáváte přednost sladkovodním rybám, vyzkoušejte pstruha či cejna. Je jen na vás, jestli budete rybu raději připravovat v celku či naporcovanou na steaky, v každém případě, pokud se chystáte grilovat neporcovanou větší rybu, určitě oceníte otevírací grilovací mřížku – ryba se uzavře mezi dva rošty, které ji drží a umožňují snadnou manipulaci.

Aby se maso příliš nepřipalovalo, je důležité jej pořádně potřít olejem či namarinovat. Mějte ale na paměti, že rybí maso vstřebá marinádu velice rychle, a v nálevu by proto nikdy nemělo zůstávat déle než dvě hodiny. Než kazit jemné rybí maso prefabrikovanými kořenícími směsmi, doporučujeme vám marinádu vlastní výroby – stačí troška olivového oleje, soli, česneku a bylinek.

Rybu na grilu můžete zabalit i do alobalu, zvlášť chystáte-li se grilovat již naporcované filety. Těm byste měli ponechat kůži, která je udrží pohrmadě! Alobalem můžete nahradit i pečicí papír, který je uveden v receptech do trouby. Zkuste třeba kořeněného lososa, makrelu, pražmu, bělici s koprem nebo pstruha v novinách. Úspěch budete slavit i s rybou v papilotě, protože kromě ryby je v balíčku i spousta šťavnaté a voňavé zeleniny.

Na co pozor?

Ryba by měla přijít na gril až v momentu, kdy oheň dohoří a uhlíky jsou dostatečně žhavé. Poté, co ji položíte na rošt, ji nechte na chvíli zatáhnout, aby byla kůžička křupavá a maso uvnitř vláčné. Pokud si chcete pochutnat na šťavnaté rybě, nikdy do ní nepíchejte vidličkou a raději ji ani nepoužívejte při obracení! A jestli nechcete, aby mělo rybí maso nepříjemnou pachuť, nikdy nerozfoukávejte oheň v grilu.

REKLAMA

Přidat komentář