Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Latte art – umění v šálku kávy

Umíte si představit své oblíbené cappucino bez srdíčka vykresleného v pěně? Na chuť kávy sice nemá vliv, ale udělá vám radost. A tak se stále více baristů věnuje umění latte art. I proto, že právě prchavý obrázek v pěně může být tím, co do kavárny přivede další hosty.
17. 8. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Dotáhnout šálek kávy k dokonalosti je i jakýmsi podpisem, autogramem baristy, který vytvoří z možnosti, která se mu nabízí, vlastní design obrázku. 

Latte art vymysleli v Americe

Do osmdesátých let dvacátého století neměl o tomto stylu, respektive finalizaci kávového šálku nikdo ani ponětí. Jenže v Seattlu se barista David Schomer zajímal o to, proč se na pěně cappuccina občas objeví tečka kávy, zatímco jindy ne. A vymyslel, co by se právě s ní dalo provádět. Aby byla realizace obrázků jednodušší, je třeba jako nejsvrchnější část mléčné pěny nanést tzv. mikropěnu. A tu právě objevil v roce 1986 David Schomer. Snáze se do ní nanášejí motivy než do pěny klasické – ta totiž není tak hutná, takže v ní nejde precizně vykreslit obrázek. Prvním motivem byla rosetta. Její autor se inspiroval Itálií a její ztvárnění dotáhl k dokonalosti. Ze Seattlu se latte art rozšířil do celého světa i díky řetězcům nabízejícím kávu s sebou.

Protože právě latte art byl považován za jednu z marketingových strategií populárních masových řetězců, dívali se majitelé ‚seriózních‘ kaváren na umění vytvořené v pěně jako na módní výstřelek, který nebude mít dlouhého trvání. Zmýlili se. Zákazníci si něžné obrázky zamilovali.

Motivy v kávovém šálku mohou být různé. Foto: Emma Smith, Unsplash
Motivy vytvořené v kávové pěně mohou být různé. Zeshora zleva: Rosetta (někdy též nazvaná kapradí), srdce a labuť. 
Foto: Emma Smith, Unsplash

 

Ve všem je ale třeba hledat rovnováhu. Příprava kávy dnes trvá dlouho, a pokud barista věnuje větší pozornost jejímu zdobení než uspokojení chuti zákazníků, a navíc je nechá na jejich šálek čekat, mohou se klienti cítit zklamáni a zavrhnout latte art jako zbytečnost.

Realizace obrázku by neměla být delší než 20 sekund. A právě tvorba na čas je v latte artu i jednou z disciplín na nejrůznějších světových soutěžích baristů, kde porovnávají síly ti nejlepší.

Ilustrační foto: Free pouring – Nathan Dumlao, UnsplashNa počátku byl free pouring

Jak latte art vzniká, jsme se zeptali baristky Martiny Říhové. Díky ní víme, že nejčastěji se na pěně objevují motivy rosetty a srdce. Vznikají metodou free pouring, tedy naléváním emulze do espressa – bez použití šablony. Všechny další motivy jsou pak tvořeny pomocí šablon, párátek, kakaového prášku nebo skořice. V takovém případě se jedná o metodu etchingu.

Baristka vysvětluje: „Free pouring vypadá jednoduše, musíte ho ale mít v ruce. Barista u stroje drží šálek tak, aby byl nahnutý mírně doleva. V okamžiku, kdy má v šálku asi dvě třetiny objemu mikropěny a kávový vzor je viditelný, je třeba šálkem začít hýbat. Nakonec je třeba protnout šálek napříč proudem mléka a dokreslit lístky pomocí špejle. Stejně tak se musí dotvarovat srdce. Pozor ale, při latte art hraje roli i intenzita proudu nalévaného mléka. Tu si musí každý z baristů dostat do ruky, protože jinak se mu motiv nikdy nepodaří. Od rosetty, které se říká také kapradina, a srdce je možné se vypracovat k dalším obrázkům, nejsou ale snadné a je třeba přesně pochopit, jak emulze ve spojení s kávou pracuje.“

Obrazce vzniklé touto technikou vydrží na kávě i dvacet minut. Tedy pokud ji nezamícháte.

Medvídek z kávové pěny, foto: Florencia Viadana, UnsplashPrchavá krása v pěně

Motivy vytvořené pomocí techniky etching mají nižší životnost. Podle odbornice je to také proto, že nejsou součástí pěny, takže se v ní rychleji rozpouštějí. Velmi často je využívána šablona, přes kterou se na kávu sype skořice nebo kakaový prášek. Oba jsou ale těžké a mají tendenci padat ke dnu.  

Jak připravit latte art doma

Latte artu se věnuje stále více baristů a jednoduché obrázky zvládnou po kurzu latte artu lidé i doma. Ale nepůjde to bez vybavení. Baristka Martina Říhová vysvětluje: „V zásadě se můžete o latte art pokusit také doma, ale budete si muset pořídit přístroj na přípravu mléčné emulze. Případně investovat do šablon, párátek, kakaového prášku, toppingu. Také počítejte s tím, že nácvik vám  zabere nějaký čas. A rozhodně se nepouštějte hned do free pouringu. Nejprve objevte vlastnosti kávy, mléka a teprve pak se vrhněte na opravdové umění. Do té doby si pomáhejte šablonami.“ 

A pozor, obrazce se vám nepovede namalovat na každý šálek kávy. Porcelán či sklo by mělo být nahřáté a záleží i na tvaru: šálek by měl být užší u dna, širší směrem vzhůru. Výsledek ovlivní i to, jaký druh kávy pro přípravu dokonalého šálku použijete. 

Matcha latte, foto: MJ Tangonan, UnsplashLatte art není jen uměním pro milovníky kávy. Zdobit se dají i další nápoje, jako matcha, čaj i jiné drinky. Zkušený barista si taktéž poradí s pěnou vzniklou na espressu a vyšvihne obrázek, který vám bude líto zničit konzumací.

Úvodní foto: Lex Sirikiat, Unsplash
Ilustrační foto: Free pouring – Nathan Dumlao, Unsplash; Medvídek v šálku: Florencia Viadana, Unsplush; Matcha latte: MJ Tangonan, Unsplash

Související

Jak udělat frappé a další kávu zastudena

V horkých letních dnech přijde vhod ledová káva. Jak si připravit našlehané frappé a další lahodné chladivé kávové...
REKLAMA

Přidat komentář