Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mirka van Gils Slavíková: do Holandska si z Čech objednávám mák. Ve velkém!

Mirka van Gils Slavíková
ZDROJ: Se souhlasem Mirky van Gils Slavíkové
sdílet:

S Mirkou van Gils Slavíkovou, známou cukrářkou, porotkyní populární soutěže Peče celá země a ženou, která srší nápady a dobrou náladou, jsme si povídali o Vánocích, tradicích, pečení i plánech do budoucna. Jaké recepty si přivezla ze svých cest, jaké suroviny by jí v zahraničí chyběly a co by poradila každému začínajícímu i zkušenému pekaři či cukráři? O tom všem se můžete dočíst v našem rozhovoru.

Mirku není třeba dlouze představovat. V posledním roce vzala naše domácnosti doslova útokem. V zimě a na jaře se na nás každý sobotní večer smála z televizní obrazovky, protože jako jedna z porotkyň rozhodovala o tom, kdo se stane historicky prvním vítězem soutěže Peče celá země.

  • Populární show je založena na proslulém britském formátu The Great British Bake Off a díky jedinečné atmosféře se stala hitem i u nás. Po skončení soutěže ovšem Mirka rozhodně neusnula na vavřínech.
  • S elánem sobě vlastním se pustila do projektu #MirkaStudio – točí instagramová videa, prostřednictvím kterých se svými cukroušky, jak přezdívá nadšeným domácím cukrářům, sdílí své oblíbené recepty. Po úspěšné kampani na HitHitu vydala kuchařku Famózní!.

Mirko, moc děkujeme, že jste si na nás v předvánočním shonu udělala čas! Napadá nás spousta otázek, ale začneme Vašimi cestami. Procestovala jste několik kontinentů, jak moc tyto cesty ovlivnily oslavy Vánoc u Vás doma a vánoční pečení? Připravujete pro sebe a syny tradiční české cukroví či jste se inspirovala u jiných kultur?

Cestování nás vždy nějak ovlivní a nejinak tomu bylo u mě. Vlastně je docela příjemné mít možnost si vybrat to nejlepší z každé země. Takže u nás doma už je stromeček, pod kterým se od příštího týdne budou množit dárky. A stejně je to s lahůdkami. Tradiční české jsou linecké koláčky, kokosky, tatínkovy rohlíčky, vanilkové rohlíčky, čokoládové pracny, marokánky. Samozřejmě vánočka a ze světa pannettone a pekanový koláč.

Dodržujete stále nějaké české vánoční tradice? A jaké?

Hodně, velmi se nám líbí rodinné tradice, určitě nesmí chybět kapr se salátem, stejně jako postění na Štědrý den, ale ani půlnoční mše. Jedno místo navíc u stolu udržujeme také. Velmi Vánoce milujeme. Dodržujeme i  tradici, že hlava rodiny – muž, zdobí stromek, což přebral můj syn Clark. Stromek většinou zdobíme už na začátku prosince a postupně přidáváme dárečky, o to je pak větší to těšení.

Kdybyste měla na vánoční tabuli servírovat pouze jeden dezert či cukroví, které by to bylo a proč?

Vánočku, protože má hluboký význam a vazbu na babičku. Je to tradice, kterou nevynechám. Samozřejmě, jak jistě mnozí už vědí, těsto na vánočku kyne mnoho hodin, a tak je právě i příprava a čekání na toužený výsledek součástí té tradice. Pak ale nastává problém, že jedna nestačí... Ale to také jistě znáte!

[[nid:37535]]

Podělíte se s našimi čtenáři o nějaké rady a tipy, které by se jim mohli při pečení (nejen vánočního cukroví) hodit?

Zcela určitě doporučuji se zamyslet nad kvalitou používaných surovin. Méně znamená více. Takže lépe méně péci, ale kvalitně. Vždy zaděláváme s přesností použité receptury, naše tendence je zaměňovat či snižovat poměry surovin. Mění se vlastně receptura, a tím i konečný výsledek.

Linecká těsta zaděláváme utřením másla s cukrem do pěny, pak rychlé zapracování mouky, aby bylo pevné, a tím křehké ve výrobku. A nezapomeňte špetku soli!

Vrátíme se k Vašemu pobytu v zahraničí. V San José jste si založila cukrárnu zaměřenou na perníčky. Ty k Vánocům neodmyslitelně patří, nás by ale zajímalo, jak chutnají perníčky v Kalifornii? Liší se něčím, nebo by Američanům chutnaly i ty české medové?

V době, kdy jsem byla v Kalifornii, tam perníčky našeho typu nebyly známy a nezdobily se. Dalo mi zabrat místní odběratele přesvědčit, že ty české za to stojí. Nakonec jsem ale nestíhala péct. V USA se pečou perníčky s velkým množstvím zázvoru, takže je to o zvyku a chuti. Naše perníčky velmi chutnaly, nejen zdobené, ale i plněné.

Jaké cukrovinky či dezerty jste se naučila v Johannesburgu a dodnes je doma ráda pečete?

V Johannesburgu jsem se naučila velmi mnoho, třeba anglickou dekoraci, u nás tehdy neznámý modelovací fondant. Z mnoha receptů setrvávají scones (recept najdete v nové knize Famózní!), melk tart, občas smažené koeksisters máčené v rozvaru z cukru a koření.

Existuje nějaká surovinu z Čech, na kterou nedáte dopustit a v zahraničí vám citelně chyběla? Nebo naopak – oblíbila jste si v zahraniční něco, co v Čechách postrádáte?

Mák! Ten si do Holandska objednávám po kilech. Ale i náš český tvaroh. A český žitný chléb… Ten si peču doma sama. To víte, takový domácí voňavý chlebíček s máslem, to je lahůdka. Tedy v podstatě je to tak, že si zvykneme na potraviny i život v zahraničí, ale mnoho chutí je zkrátka nostalgie.

Objevila jste v posledních týdnech či měsících nějaký dezert, který vás překvapil a nadchnul?

Tahle otázka je neuvěřitelně těžká. Jsem tak trochu patolog v cukrařině. Studuji výrobky do hloubky nejen z úhlu designu, ale i chutí. Nicméně náš pekař peče tvarohové bochánky a věřte, nevěřte, jsou tak výborné, že je občas kupuji domů!

Rozhodně nezahálíte, právě vydala jste nádhernou kuchařku Famózní!, ze které doslova srší vaše láska k pečení, pozitivita a elán. Pokud to není tajemství, jaké máte nyní plány? Mohou se čtenáři těšit na nějaké další novinky?

Nevím, zda je správné říci, že mám plány. Samozřejmě, že jsou nějaké vize, ale se mnou je to tak, že přijde prvotní myšlenka, zcela jednoduchá, a vzápětí je z ní velký projekt. Určitě bude mnoho dalších videí v Mirka studiu. To je takový můj video projekt, kde natáčím postupy receptů, aby si moji cukrouškové doma hezky pekli bez problémů.

Dalším směrem do on-line světa se vydávám spuštěním on-line kurzů, které budou vysílány živě. To víte, to je pro mě velká výzva, ale přiznám se, že jsem tyto nápady už měla dávno, ale až teď k tomu mám ty správné lidičky. A další tři knihy jsou rozpracované, včetně jedné pro děti. To je jen malý výřez, abyste se měli na co těšit.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč