Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

15 receptů na voňavé perníčky podle Apetitu

15 receptů na voňavé perníčky podle Apetitu
ZDROJ: Apetitonline.cz

Jakmile nastane 1. adventní neděle, přichází ten správný čas na zahájení vánočního pečení, které rozvoní domov směsí perníkového koření. Vyberte si ze 14 různých receptů ten, po kterém vaše chuťové pohárky touží.

Voňavé perníčky k českým Vánocům neodmyslitelně patří. Neexistuje na ně ovšem pouze jeden recept, ale skoro nekonečné množství. Jaký je ten správný? Přece ten, který máte rádi vy! Je jedno, jestli pečete perníčky ihned měkké, nebo ty, které se musí do své nejlepší formy uležet.

Stejně tak nezáleží na tom, zda jsou perníčky mistrně nazdobené, polité čokoládou nebo ‚nahaté‘. Důležité je, že jakmile doma zavoní, jedno je jasné... Vánoce jsou tady!

Vyzrajte na dokonalou chuť a vůni díky domácímu koření

V koření se skrývá to největší kouzlo perníčků. Směs na perník či perníčky si můžete koupit, ty nejlepší perníčky však připravíte z koření, které si sami namícháte. Jak na to? 

  • Začněte základní směsí pro přípravu perníkového koření, která by vždy měla obsahovat: skořici, hřebíček, badyán, muškátový oříšek, zázvor a kardamom. Celé koření důkladně nadrťte v hmoždíři a lžičkou pak odměřujte vlastní směs.
  • K základnímu koření můžete přidat také anýz, mletou vanilku, citronovou či pomerančovou kůru, nové koření, fenykl, nebo dokonce pepř a chilli.
  • Všechny uvedené druhy koření k sobě vzájemně skvěle ladí!

Domácí perníkové koření se vám bude skvěle hodit nejen do vánočních perníčků, ale také do perníku, perníkových báboviček, granoly, nebo do perníkové omáčky

Tipy pro snadné zdobení

Někdo si rád pochutná na čerstvém perníčku jen tak bez polevy, jiní tráví hodiny pečlivým zdobením každého kousku. S trochou snahy se zdobení nemusí bát ani ti, kterým výtvarné umění není zrovna blízké.

Ať tak či tak, nezapomeňte perníčky ihned po vytažení z trouby potřít rozšlehaným vejcem, aby byly krásně lesklé.

  • Rychlé a snadné zdobení vytvoříte pomocí obyčejného štětce, zdobícího sáčku s širším otvorem, nebo lžíce. Snadno tak nanesete větší množství polevy po celém povrchu perníčku, který pak můžete ještě ozdobit ornamenty pomocí špejle. 
  • Také vás přepadá vztek, když se bílková poleva zasekne v úzkém otvoru zdobícího sáčku? Dokonale jemnou polevu vytvoříte pomocí extra jemného moučkového cukru. Pokud jej neseženete, pak běžný moučkový cukr prosijte (klidně i několikrát) přes jemné sítko. 
  • Perníčky můžete také ozdobit půlkami loupaných mandlí, které k perníčku připevníte polevou.

Co ještě potřebujete vědět o perníčkách?

Zajímá vás historie nejoblíbenějšího druhu vánočního cukroví? V chuti, vůni i vzhledu urazily postupem času perníčky značný kus cesty. Jak se připravovaly dříve a od kdy mají podobu, jakou známe dnes?

  • První perníčky se pekly již ve starověkém Řecku a Římě, kde jejich chuti vévodil zázvor.
  • Ve středověku se do perníků přidával pepř a výsledný dezert nesl název peprník.
  • Pečení a zdobení perníčků se v 13. století ujalo natolik, že vzniklo dokonce povolání perníkáře.
  • Tradiční podoba perníčků, jak je známe dnes, vznikla v 18. století.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: kojzarova.m