Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 477
Více než hodinu Snadné Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4265 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 532 g
Tuky 186 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez tradiční vánočky si Vánoce ani neumíme představit. Není se čemu divit, že recept na vánočku je opravdový poklad každé rodinné kuchařky. Pokud stále hledáte tu pravou, právě jste ji našli. Je nadýchaná a vláčná, neodolatelně voní po másle a vždy se povede. Pletení vánočky se může zdát jako vyšší dívčí, ale nebojte se, pletení z 9, 8 či 6 pramenů rychle dostanete do ruky a půjde vám samo. Jen jí dejte čas vykynout, ať se vám v troubě nezbortí.

Suroviny

droždí čerstvé 42 g
1 kostka
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
máslo 100 g
rozpuštěné
rozpuštěné
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
rostlinný olej
podle potřeby
rozinky 1 hrst
namočené v rumu
mandle sekané 1 hrst
na posypání

Postup

1

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vyndejte je proto na pracovní plochu v dostatečném předstihu (alespoň 30 minut).

    2

    Do velké mísy rozdrobte droždí. Rozmíchejte se lžící cukru do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom přidejte i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, cukr a nakonec i mléko.

      3

      Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Potom vyklopte na vál a hněťte rukama alespoň 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic. Pokud chcete, hnětení těsta můžete svěřit kuchyňskému robotu s hnětacím hákem. I ten nechte těsto propracovávat alespoň 10 minut.

        4

        Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Nechte kynout na teplém větraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň do těsta zapracujte ořechy a hrozinky (velmi jemně, protože naložené plody mají tendenci se rozpadat).

          5

          Těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Počet záleží na tom, zda ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bochánků je 9 (spodní patro bude ze 4 pramenů  + střední ze  3  +  vrchní ze 2). Pokud ne, nevadí. Základnu i střední patro upleťte jako  klasický cop ze 3 pramenů. Není sice tak pevný, o to však jednodušší. Pak potřebujete 8 bochánků (3 + 3 + 2).

            6

            Vyválejte je rukama na stejně dlouhé prameny a začněte plést. Vždy začněte od středu směrem ke koncům - prameny se jinak vytahují a mění šířku i délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospod.

            7

            Přeneste na plech a hřbetem ruky zploštěte po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro.

            8

            Upleťte cop ze 3 pramenů. Konce zahněte dospod, položte na základnu a opět lehce zploštěte.

            9

            Poslední dva prameny vzájemně zaviňte, položte střední patro a konce zasuňte až dolů pod základnu vánočky.

            10

            Zapíchněte do těsta špejle šikmo proti sobě, tím pletence zajistíte a zpevníte. Při pečení nám díky tomu vánočka zůstane krásná a nezbortí se. Vánočku přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout na plechu.

            11

            Troubu předehřejte na 220 °C. Těsně před vložením do trouby potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.

            12

            Pečte 5–10 minut na 220 °C. Poté stáhněte teplotu na 150 °C a pečte 25 minut. Zbytek času pečte už jen při 100 °C, zhruba 25-30 minut.

            13

            Po upečení nechte vánočku zcela vychladnout a teprve potom pocukrujte.

            RADY PRO DOKONALOU VÁNOČKU

            • Neutop mlynáře, říkaly babičky. Jinými slovy: mouka nikdy nesmí do mísy přijít až po mléce, ale v opačném pořadí - nejprve mouka, potom mléko. Nezapomeňte, že absorpční vlastnosti různých druhů mouky se liší, proto není nutné spotřebovat veškeré množství mléka uvedené v receptu.
               
            • Dejte sádlu šanci. Dříve se říkalo, že správná vánočka je jedině ze tří druhů tuku: másla, sádla a… zpravidla loje. V porovnání s lojem se sádlo dá ještě ,skousnout‘, ne? Navíc bez něj nikdy nebude tak vláčná. Vláčnost těstu dodá i rostlinný olej, sádlo tedy můžete nahradit jím.
               
            • Nenechte se zmást dlouhým kynutím. Čtyři hodiny mají svůj smysl. Čím pomaleji vánočka kyne, tím lépe. Má-li naopak málo času, vzduchové bubliny se při pečení derou ven všemi směry a tvar dostává na frak. Vánočka se v troubě zhroutí. Na chuť to pochopitelně nebude mít vliv. 

            Související články

            Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

            Autor: redakce Apetitu

            Apetit 2004/12

            Komentáře

            21.12.2014 16:23

            děkuji zachránila jste moji situaci slíbila jsem rodině vánočky,ale recept který jsem měla je na prd opravdu děkuji už budu používat jen tento recept vánočka je skvělá a nádherně provoní byt,přeji Krásné svátky

            04.06.2010 02:57
            Vanocka je skvela, ani jsem neverila, ze bude takova vlacna..jak nekdo psal, tak namazana s maslem nema chybu!! akorat mi prislo ze jeste tepla bylo malinko citit po tom sadle a drozdi, ale az to trochu vychladlo, tak to zmizelo :) tak nevim, nicmene ji urcite zkusim znovu :)
            09.04.2010 14:23
            Vánočka byla naprosto perfektní. Těsto je lehoučké a rozplývá se na jazyku. Namazaná máslem nemá chybu. Zařadila jsem ji ke každoročním vánočním pochutinám, ale určitě ji upeču i někdy přes rok. Příště ji posypu ještě větším množstvím mandlí.
            17.12.2009 16:00
            Naprosto vynikající-hodnocení kolegů s dodatky-2.místo po babiččiné.Myslím, že není co dodat-vítězí!
            05.01.2010 20:07
            Super recept! Toto musí zvládnout i ten, co s kuchyní není zrovna kamarád :-). Já si to vylepšila tím, že jsem tam nastrouhala citronovou kůru na ovonění a pak jsem musela použít více mouky, nežli je v základním předpise, což je logické, co mouka, to originál :-). A ještě jsem tam dala více sádla, ale to už záleží na expermientů každého domácího kuchtíka :-). Moc děkuji za tento recept, právě se mi kyne na plechu menší vánočka a jidáše. Je bezva najít recept na jidáše,pletence,karásky,mazance a vánočku v jednom.
            24.12.2008 08:19
            Včera večer jsem upekla podle tohoto receptu dvě vánočky.Do rána jedna z poloviny zmizela.Nevím,kdo neuvidí zlaté prasátko,ale na nový rok budu péct určitě další.Je skvělá
            21.03.2008 18:24
            Tento recept je naprosto úžasný!!!! Dělám ji už od roku 2004, kdy vyšel v Apetitu, každý rok a k tomu každé Velikonoce jako mazanec. A aby nebylo málo, manžel si ji poručí ještě párkrát do roka jako mazanec "jen tak". Dnes peču 3 kusy. :o)
            01.12.2007 18:14
            rozinky je super namočit do bílého vína a teprve je opatrně vkládat až před pletením do copů
            26.12.2007 03:53
            Moc jsme si pochutnali. velice nadýchaná no jedním slovem dobrotka.
            27.12.2006 17:10
            vánočka je výborná,jen se my nepovedlo ji udržet v troubě tvar,svezla se my,přesto,že jsem tam dala špejle.ale jinak je opravdu dobrá.Dělala jsem vánočku úplně poprve:-))

            Apetit magazín