Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 486
Více než hodinu Snadné Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5039 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 523 g
Tuky 249 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez tradiční vánočky si Vánoce ani neumíme představit. Není se čemu divit, že recept na vánočku je opravdový poklad každé rodinné kuchařky. Pokud stále hledáte tu pravou, právě jste ji našli. Je nadýchaná a vláčná, neodolatelně voní po másle a vždy se povede. Pletení vánočky se může zdát jako vyšší dívčí, ale nebojte se, pletení z 9, 8 či 6 pramenů rychle dostanete do ruky a půjde vám samo. Jen jí dejte čas vykynout, ať se vám v troubě nezbortí.

jak Uplést vánočku ze šesti pramenů

Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 250 ml
+ na pocukrování
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
máslo 120 g
rozpuštěné
sůl 1 špetka
anýz 1 špetka
mletý
jemně nastrouhaná z 1 citronu
dřeň vyškrábnutá, nebo 1 balíček vanilkového cukru
předem namočené v rumu tuzemáku, scezené
mandle plátky 50 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte po lžíci cukru a hladké mouky a nechte vzejít kvásek.

2

Obě mouky prosejte do mísy spolu s moučkovým cukrem. Vlijte žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a mléko (podle savosti mouky). Přidejte špetku soli, anýz, citronovou kůru, vanilku a rozinky a vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte při pokojové teplotě nakynout na dvojnásobek objemu.

3

Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů a uválejte prameny. 

4

Nejdříve spleťte cop ze 4 pramenů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Potom spleťte cop ze 3 pramenů, položte na základ na plechu a opět lehce zploštěte. Navrch dejte poslední cop spletený ze 2 stočených pramenů, které lehce vytáhněte do délky a konce podsuňte pod vánočku.

5

Vánočku nechte na plechu znovu vykynout pod čistou utěrkou. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a na krajích a uprostřed propíchněte špejlemi, aby při pečení hezky držela tvar.

6

Pečte nejprve 10 minut na 180 °C, pak stáhněte teplotu v troubě na 150–160 °C a dopékejte asi 40 minut dozlatova. Pokud vánočka v průběhu pečení rychle tmavne, můžete ji přikrýt alobalem.

7

Těsně před dopečením vánočku zbavte špejlí, hotovou vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout, po vychladnutí pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Komentáře

21.12.2014 16:23

děkuji zachránila jste moji situaci slíbila jsem rodině vánočky,ale recept který jsem měla je na prd opravdu děkuji už budu používat jen tento recept vánočka je skvělá a nádherně provoní byt,přeji Krásné svátky

04.06.2010 02:57
Vanocka je skvela, ani jsem neverila, ze bude takova vlacna..jak nekdo psal, tak namazana s maslem nema chybu!! akorat mi prislo ze jeste tepla bylo malinko citit po tom sadle a drozdi, ale az to trochu vychladlo, tak to zmizelo :) tak nevim, nicmene ji urcite zkusim znovu :)
09.04.2010 14:23
Vánočka byla naprosto perfektní. Těsto je lehoučké a rozplývá se na jazyku. Namazaná máslem nemá chybu. Zařadila jsem ji ke každoročním vánočním pochutinám, ale určitě ji upeču i někdy přes rok. Příště ji posypu ještě větším množstvím mandlí.
17.12.2009 16:00
Naprosto vynikající-hodnocení kolegů s dodatky-2.místo po babiččiné.Myslím, že není co dodat-vítězí!
05.01.2010 20:07
Super recept! Toto musí zvládnout i ten, co s kuchyní není zrovna kamarád :-). Já si to vylepšila tím, že jsem tam nastrouhala citronovou kůru na ovonění a pak jsem musela použít více mouky, nežli je v základním předpise, což je logické, co mouka, to originál :-). A ještě jsem tam dala více sádla, ale to už záleží na expermientů každého domácího kuchtíka :-). Moc děkuji za tento recept, právě se mi kyne na plechu menší vánočka a jidáše. Je bezva najít recept na jidáše,pletence,karásky,mazance a vánočku v jednom.
24.12.2008 08:19
Včera večer jsem upekla podle tohoto receptu dvě vánočky.Do rána jedna z poloviny zmizela.Nevím,kdo neuvidí zlaté prasátko,ale na nový rok budu péct určitě další.Je skvělá
21.03.2008 18:24
Tento recept je naprosto úžasný!!!! Dělám ji už od roku 2004, kdy vyšel v Apetitu, každý rok a k tomu každé Velikonoce jako mazanec. A aby nebylo málo, manžel si ji poručí ještě párkrát do roka jako mazanec "jen tak". Dnes peču 3 kusy. :o)
01.12.2007 18:14
rozinky je super namočit do bílého vína a teprve je opatrně vkládat až před pletením do copů
26.12.2007 03:53
Moc jsme si pochutnali. velice nadýchaná no jedním slovem dobrotka.
27.12.2006 17:10
vánočka je výborná,jen se my nepovedlo ji udržet v troubě tvar,svezla se my,přesto,že jsem tam dala špejle.ale jinak je opravdu dobrá.Dělala jsem vánočku úplně poprve:-))

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...