0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 297
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4224 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 530 g
Tuky 185 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez tradiční vánočky si Vánoce ani neumíme představit. Jakmile se z kuchyně rozline její neodolatelná máslová vůně, jedno je jasné. Svátky jsou tady! 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
prosátá
krupicový cukr 120 g
máslo 100 g
rozpuštěné
sádlo 1 PL
rozpuštěné
droždí 1 kostka
42 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
mléko 250 ml
sůl 0.25 ČL
rozinky 1 hrst
namočené v rumu
vlašské ořechy 1 hrst
mandle sekané 1 hrst
na posypání
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření

Postup

1

Všechno sem!
Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.

    2

    Opřete se do toho
    Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.

      3

      Kynutí – jděte do kina
      Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a hrozinky (ty ale velmi jemně – naložené plody mají tendenci se rozpadat).

        4

        Cop ze čtyř, nebo ze tří?
        Teď těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Počet záleží na tom, zda ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bochánků je 9 (4 + 3 + 2). Pokud ne, nevadí – upleťte klasický cop ze 3; není sice tak pevný, o to však jednodušší. Pak potřebujete 8 bochánků (3 + 3 + 2). Vyválejte je rukama na stejně dlouhé prameny.ostává na frak.

          5

          Pletení k spletení
          Začněte plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům – prameny se jinak vytahují a mění délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospod.

          Přeneste na plech a hřbetem ruky doslova splácněte svrchu po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro. Upleťte, položte a opět lehce zploštěte. Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe, ale pod samý spodek vánočky.

          Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím  pletence definitivně zpevníte. Unikající vzduch při pečení pak nepůsobí neplechu.

            6

            Šup do trouby
            Troubu předehřejte na 220 °C. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí.

            Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C.

            Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.

            RADA APETITU
            Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

            Vánočka na jedničku

            • Neutop mlynáře, říkala moje prababička: jinými slovy, mouka nikdy nesmí přijít až po mléce, ale v opačném pořadí – nejprve mouka, pak teprve mléko. Mimochodem, absorpční vlastnosti různých druhů mouky se liší: není nutné spotřebovat veškeré množství mléka uvedené v receptu.
               
            • Osobně se sádlu vyhýbám, ovšem u vánočky mám pocit, že jde o víc. Určité věci prostě mají svůj řád. Dříve se říkalo, že správná vánočka je jedině ze tří druhů tuku: másla, sádla a… zpravidla loje. Tak myslím, že v porovnání s lojem se sádlo dá ještě ,skousnout‘, ne? Navíc bez něj nikdy nebude tak vláčná.
               
            • Nenechte se zmást dlouhým kynutím. Čtyři hodiny mají svůj smysl. Čím pomaleji vánočka kyne, tím lépe. Má-li naopak málo času, vzduchové bubliny se při pečení derou ven všemi směry, a tvar d

            Související články

            Dokonalá vánočka krok za krokem
            • Tipy a triky

            Dokonalá vánočka krok za krokem

            Vůni a chuti doma upečené vánočky se nic nevyrovná. Ta dělá ty pravé Vánoce. Posnídejte letos také s láskou připravenou poctivou vánočku....

            Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

            Autor: redakce Apetitu

            Apetit 2004/12

            Komentáře

            Anonym

            vánočka je výborná,jen se my nepovedlo ji udržet v troubě tvar,svezla se my,přesto,že jsem tam dala špejle.ale jinak je opravdu dobrá.Dělala jsem vánočku úplně poprve:-))

            Lenka Sevitova

            A Ty se nauč slušnému chování!Když už někoho kritizuješ, tak se pod to laskavě podepiš. Navíc - a) každý může udělat chybu a b) tenhle web je o předávání zkušeností...Lenka Ševítová

            Anonym

            rozinky je super namočit do bílého vína a teprve je opatrně vkládat až před pletením do copů

            Anonym

            Moc jsme si pochutnali. velice nadýchaná no jedním slovem dobrotka.

            Anonym

            Tento recept je naprosto úžasný!!!! Dělám ji už od roku 2004, kdy vyšel v Apetitu, každý rok a k tomu každé Velikonoce jako mazanec. A aby nebylo málo, manžel si ji poručí ještě párkrát do roka jako mazanec "jen tak". Dnes peču 3 kusy. :o)

            Helena Štolpová

            Včera večer jsem upekla podle tohoto receptu dvě vánočky.Do rána jedna z poloviny zmizela.Nevím,kdo neuvidí zlaté prasátko,ale na nový rok budu péct určitě další.Je skvělá

            zuzana hogenbuchová

            Naprosto vynikající-hodnocení kolegů s dodatky-2.místo po babiččiné.Myslím, že není co dodat-vítězí!

            Apetit magazín

            Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
            • Tipy a triky

            Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

            Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
            STORY
            Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

            Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

            Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
            KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
            • Kvízy

            KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

            Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
            Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
            • Poradna

            Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

            Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

            Obchod Apetit