Bez tradiční vánočky si Vánoce ani neumíme představit. Není se čemu divit, že recept na vánočku je opravdový poklad každé rodinné kuchařky. Pokud stále hledáte tu pravou, právě jste ji našli. Je nadýchaná a vláčná, neodolatelně voní po másle a vždy se povede. Pletení vánočky se může zdát jako vyšší dívčí, ale nebojte se, pletení z 9, 8 či 6 pramenů rychle dostanete do ruky a půjde vám samo. Jen jí dejte čas vykynout, ať se vám v troubě nezbortí.
jak Uplést vánočku ze šesti pramenů
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte po lžíci cukru a hladké mouky a nechte vzejít kvásek.
Obě mouky prosejte do mísy spolu s moučkovým cukrem. Vlijte žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a mléko (podle savosti mouky). Přidejte špetku soli, anýz, citronovou kůru, vanilku a rozinky a vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte při pokojové teplotě nakynout na dvojnásobek objemu.
Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů a uválejte prameny.
Nejdříve spleťte cop ze 4 pramenů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Potom spleťte cop ze 3 pramenů, položte na základ na plechu a opět lehce zploštěte. Navrch dejte poslední cop spletený ze 2 stočených pramenů, které lehce vytáhněte do délky a konce podsuňte pod vánočku.
Vánočku nechte na plechu znovu vykynout pod čistou utěrkou. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a na krajích a uprostřed propíchněte špejlemi, aby při pečení hezky držela tvar.
Pečte nejprve 10 minut na 180 °C, pak stáhněte teplotu v troubě na 150–160 °C a dopékejte asi 40 minut dozlatova. Pokud vánočka v průběhu pečení rychle tmavne, můžete ji přikrýt alobalem.
Těsně před dopečením vánočku zbavte špejlí, hotovou vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout, po vychladnutí pocukrujte.
Komentáře
děkuji zachránila jste moji situaci slíbila jsem rodině vánočky,ale recept který jsem měla je na prd opravdu děkuji už budu používat jen tento recept vánočka je skvělá a nádherně provoní byt,přeji Krásné svátky