Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kávové košíčky
Kávové košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kávové košíčky

4.1/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na cca 40 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6338 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 595 g
Tuky 393 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Košíčky patří mezi pracnější druhy cukroví, ale věřte, že každá minuta práce se vyplatí – výsledek je totiž naprosto dokonalý. Hořkosladká chuť učaruje především dospělým, kteří nikdy nezůstanou pouze u jednoho kousku. 

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 150 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky + případně navíc na vymazání formiček
prosátý přes jemné síto
sůl 1 špetka
dřeň vyškrábnutá
vejce 1 ks
Na krém
káva zrnková 50 g
mléko 350 ml
vanilkový
máslo 200 g
změklé
prosátý přes jemné sítko
Kahlúa nebo kávový rum
Na dokončení
nebo podle potřeby
káva zrnková
celá zrnka na ozdobení

Postup

1

Na těsto šlehejte máslo v míse robotu, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, sůl a vanilkovou dřeň. Nakonec zapracujte vejce a mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto nechte pár minut povolit a poté z něj odebírejte kousky a každý vtlačte do máslem vymazané formičky na košíček. Snažte se, aby vrstva těsta byla rovnoměrná a tenká. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut (délka pečení se bude lišit v závislosti na velikosti formiček). Nechte krátce zchladnout a ještě zatepla vyklepněte z formičky. Nechte zcela vychladnout. Formičky už znovu vymazávat nemusíte. 

3

Na krém vhoďte kávová zrna do mléka, přiveďte těsně pod bod varu, ihned stáhněte a nechte 15–20 minut louhovat. Ochutnejte, a pokud vám bude intenzita vyhovovat, mléko přeceďte a kávová zrna vyhoďte. Případně nechte louhovat déle. Nechte vychladnout.

4

Z 250 ml kávového mléka uvařte hutný vanilkový pudink podle návodu na obalu. Za občasného míchání nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vychladlý pudink a alkohol. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.

5

Košíčky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku a dejte vychladit.

6

Čokoládu na dokončení opatrně rozpusťte nad vodní lázní a namáčejte do ní vršek košíčků. Na každý ihned položte kávové zrnko. Nechte ztuhnout. Hotové cukroví skladujte v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...