Kávové košíčky

Kávové košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kávové košíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné Na cca 40 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6338 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 595 g
Tuky 393 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Košíčky patří mezi pracnější druhy cukroví, ale věřte, že každá minuta práce se vyplatí – výsledek je totiž naprosto dokonalý. Hořkosladká chuť učaruje především dospělým, kteří nikdy nezůstanou pouze u jednoho kousku. 

Suroviny

Na těsto
máslo 150 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky + případně navíc na vymazání formiček
moučkový cukr 100 g
prosátý přes jemné síto
sůl 1 špetka
vanilkový lusk 0.25 ks
dřeň vyškrábnutá
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 320 g
Na krém
káva zrnková 50 g
mléko 350 ml
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
máslo 200 g
změklé
moučkový cukr 80 g
prosátý přes jemné sítko
krémový likér kávový 3 PL
Kahlúa nebo kávový rum
Na dokončení
mléčná čokoláda 200 g
nebo podle potřeby
káva zrnková
celá zrnka na ozdobení

Postup

1

Na těsto šlehejte máslo v míse robotu, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, sůl a vanilkovou dřeň. Nakonec zapracujte vejce a mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto nechte pár minut povolit a poté z něj odebírejte kousky a každý vtlačte do máslem vymazané formičky na košíček. Snažte se, aby vrstva těsta byla rovnoměrná a tenká. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut (délka pečení se bude lišit v závislosti na velikosti formiček). Nechte krátce zchladnout a ještě zatepla vyklepněte z formičky. Nechte zcela vychladnout. Formičky už znovu vymazávat nemusíte. 

3

Na krém vhoďte kávová zrna do mléka, přiveďte těsně pod bod varu, ihned stáhněte a nechte 15–20 minut louhovat. Ochutnejte, a pokud vám bude intenzita vyhovovat, mléko přeceďte a kávová zrna vyhoďte. Případně nechte louhovat déle. Nechte vychladnout.

4

Z 250 ml kávového mléka uvařte hutný vanilkový pudink podle návodu na obalu. Za občasného míchání nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vychladlý pudink a alkohol. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.

5

Košíčky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku a dejte vychladit.

6

Čokoládu na dokončení opatrně rozpusťte nad vodní lázní a namáčejte do ní vršek košíčků. Na každý ihned položte kávové zrnko. Nechte ztuhnout. Hotové cukroví skladujte v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit