Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kávové košíčky

Kávové košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kávové košíčky

4.2/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Na cca 40 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6338 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 595 g
Tuky 393 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Košíčky patří mezi pracnější druhy cukroví, ale věřte, že každá minuta práce se vyplatí – výsledek je totiž naprosto dokonalý. Hořkosladká chuť učaruje především dospělým, kteří nikdy nezůstanou pouze u jednoho kousku. 

Suroviny

Na těsto
máslo 150 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky + případně navíc na vymazání formiček
prosátý přes jemné síto
sůl 1 špetka
dřeň vyškrábnutá
vejce 1 ks
Na krém
káva zrnková 50 g
mléko 350 ml
vanilkový
máslo 200 g
změklé
prosátý přes jemné sítko
Kahlúa nebo kávový rum
Na dokončení
nebo podle potřeby
káva zrnková
celá zrnka na ozdobení

Postup

1

Na těsto šlehejte máslo v míse robotu, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, sůl a vanilkovou dřeň. Nakonec zapracujte vejce a mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto nechte pár minut povolit a poté z něj odebírejte kousky a každý vtlačte do máslem vymazané formičky na košíček. Snažte se, aby vrstva těsta byla rovnoměrná a tenká. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut (délka pečení se bude lišit v závislosti na velikosti formiček). Nechte krátce zchladnout a ještě zatepla vyklepněte z formičky. Nechte zcela vychladnout. Formičky už znovu vymazávat nemusíte. 

3

Na krém vhoďte kávová zrna do mléka, přiveďte těsně pod bod varu, ihned stáhněte a nechte 15–20 minut louhovat. Ochutnejte, a pokud vám bude intenzita vyhovovat, mléko přeceďte a kávová zrna vyhoďte. Případně nechte louhovat déle. Nechte vychladnout.

4

Z 250 ml kávového mléka uvařte hutný vanilkový pudink podle návodu na obalu. Za občasného míchání nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vychladlý pudink a alkohol. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.

5

Košíčky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku a dejte vychladit.

6

Čokoládu na dokončení opatrně rozpusťte nad vodní lázní a namáčejte do ní vršek košíčků. Na každý ihned položte kávové zrnko. Nechte ztuhnout. Hotové cukroví skladujte v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč