Košíčky patří mezi pracnější druhy cukroví, ale věřte, že každá minuta práce se vyplatí – výsledek je totiž naprosto dokonalý. Hořkosladká chuť učaruje především dospělým, kteří nikdy nezůstanou pouze u jednoho kousku.
Suroviny
Postup
Na těsto šlehejte máslo v míse robotu, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, sůl a vanilkovou dřeň. Nakonec zapracujte vejce a mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto nechte pár minut povolit a poté z něj odebírejte kousky a každý vtlačte do máslem vymazané formičky na košíček. Snažte se, aby vrstva těsta byla rovnoměrná a tenká. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut (délka pečení se bude lišit v závislosti na velikosti formiček). Nechte krátce zchladnout a ještě zatepla vyklepněte z formičky. Nechte zcela vychladnout. Formičky už znovu vymazávat nemusíte.
Na krém vhoďte kávová zrna do mléka, přiveďte těsně pod bod varu, ihned stáhněte a nechte 15–20 minut louhovat. Ochutnejte, a pokud vám bude intenzita vyhovovat, mléko přeceďte a kávová zrna vyhoďte. Případně nechte louhovat déle. Nechte vychladnout.
Z 250 ml kávového mléka uvařte hutný vanilkový pudink podle návodu na obalu. Za občasného míchání nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vychladlý pudink a alkohol. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.
Košíčky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku a dejte vychladit.
Čokoládu na dokončení opatrně rozpusťte nad vodní lázní a namáčejte do ní vršek košíčků. Na každý ihned položte kávové zrnko. Nechte ztuhnout. Hotové cukroví skladujte v lednici.