Vánoční klasika. Perníčky měkké hned po upečení nemusí být věda. Stačí ten správný recept a perníčky budou opravdu měkké ihned. Žádné čekání, ani dlouhé přípravy. S našim postupem se vám zcela jistě podaří na jedničku.
Suroviny
Postup
V míse utřete cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidejte med a koření. Do takto připravené hmoty vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou.
Vypracujte těsto, které na válu ještě propracujte. Vyválejte z něho placku a vykrajujte silnější tvary a ty pak skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky pěkně leskly. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.
Prosátý moučkový cukr třeme s bílkem v míse, dokud nevznikne hladká bílá poleva (prosátím zabráníme, aby poleva ucpávala tvořítko). Vzniklou polevou ozdobte vychladlé perníčky.
Tipy:
- do těsta nedávejte více medu, než je uvedeno v receptu, jinak perníčky ztvrdnou
- pokud se těsto lepí, poprašte ho moukou a prohněťte
- pokud se těsto rozpadá, přidejte lžíci mléka či vody
- pokud poleva dostatečně nehoustne, přidejte lžičku kukuřičného škrobu/Solamylu
- do polevy můžete přidat lžičku citronové šťávy
- hotové perníčky poslouží i jako ozdoba vánočního stromku
Komentáře
15.11.2015 17:07
Jsou senzační!
Jsou senzační!
16.10.2018 13:13
Asi dělám něco špatně,ale
Asi dělám něco špatně,ale těsto se mi pořád lepí ač přidávám mouku a perníčky jsou po upečení tvrdé :-(
22.10.2018 15:18
Dobrý den, Kateřino, důvodů
Dobrý den, Kateřino, důvodů může být více, ale nezoufejte, věřím, že se společně dobereme k tomu, kde je zakopaný pes :-)! Od stolu se soudí těžko, takže to prosím neberte tak, že jste něco pokazila vy osobně, jsou to možnosti, co se mohlo stát. Navíc, občas se zkrátka stane něco mezi nebem a zemí, a přestože bylo vše správně, výsledek je hotová kalamita...
1) V těstě bylo příliš mnoho medu - lžíce byly spíše vrchovaté nežli zarovnané.
2) Záměna ztuženého rostlinného tuku za máslo. Máslo je samozřejmě vždy lepší volba (co do složení, chuti a vůně), ale může vést k trochu tvrdšímu výsledku, který bude po upečení ke změknutí potřebovat trochu času. Když dáte do krabice s perníčky jablíčko, půjde měknutí rychleji.
3) V těstě je příliš mnoho mouky. Těsto na perníčky (na rozdíl třeba od křehkého) potřebuje opravdu dobře propracovat. Než se tedy pustíte do přidávání mouky, dejte hnětení nějaký čas. Je to "makačka", ale vyplatí se :-)! Pokud není zbytí a je opravdu potřeba přidat mouka, těsto jen lehce poprašte a opět důkladně propracujte. Bohužel hranice mezi dokonalým těstem a tvrdou moučnou hroudou s kořením je docela tenká :-(.
4) Doba pečení je velmi individuální záležitost. Každá trouba (i od jednoho výrobce) peče maličko jinak. Řiďte se prosím hlavně vlastní zkušeností s nastavením ideální teploty a vyzkoušejte třeba různé časy pečení. U cukroví i minuta hraje roli...
Držíme palce, ať je druhá várka perníčku dokonalá. Krásný den, redakce Apetitu