0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníčky měkké hned po upečení

Perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníčky měkké hned po upečení

4.7/5 Počet hodnocení: 433
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3860 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 575 g
Tuky 112 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční klasika. Perníčky měkké hned po upečení nemusí být věda. Stačí ten správný recept a perníčky budou opravdu měkké ihned. Žádné čekání, ani dlouhé přípravy. S našim postupem se vám zcela jistě podaří na jedničku.

Suroviny

Na těsto
moučkový cukr 140 g
vejce 3 ks
na potření
tuk 100 g
Hera
med 2 PL
rozpuštěný
perníkové koření 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
mouka pšeničná hladká 400 g
Na polevu
moučkový cukr 150 g

Postup

1

V míse utřete cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidejte med a koření. Do takto připravené hmoty vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou.

2

Vypracujte těsto, které na válu ještě propracujte. Vyválejte z něho placku a vykrajujte silnější tvary a ty pak skládejte na plech vyložený pečícím papírem.

3

Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky pěkně leskly. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.

4

Prosátý moučkový cukr třeme s bílkem v míse, dokud nevznikne hladká bílá poleva (prosátím zabráníme, aby poleva ucpávala tvořítko). Vzniklou polevou ozdobte vychladlé perníčky.

Tipy:

  • do těsta nedávejte více medu, než je uvedeno v receptu, jinak perníčky ztvrdnou
  • pokud se těsto lepí, poprašte ho moukou a prohněťte
  • pokud se těsto rozpadá, přidejte lžíci mléka či vody
  • pokud poleva dostatečně nehoustne, přidejte lžičku kukuřičného škrobu/Solamylu
  • do polevy můžete přidat lžičku citronové šťávy
  • hotové perníčky poslouží i jako ozdoba vánočního stromku

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

Miroslava Bandová

Jsou senzační!

Katerina Lacikova

Asi dělám něco špatně,ale těsto se mi pořád lepí ač přidávám mouku a perníčky jsou po upečení tvrdé :-(

Martina Kojzarová

Dobrý den, Kateřino, důvodů může být více, ale nezoufejte, věřím, že se společně dobereme k tomu, kde je zakopaný pes :-)! Od stolu se soudí těžko, takže to prosím neberte tak, že jste něco pokazila vy osobně, jsou to možnosti, co se mohlo stát. Navíc, občas se zkrátka stane něco mezi nebem a zemí, a přestože bylo vše správně, výsledek je hotová kalamita...
1) V těstě bylo příliš mnoho medu - lžíce byly spíše vrchovaté nežli zarovnané.
2) Záměna ztuženého rostlinného tuku za máslo. Máslo je samozřejmě vždy lepší volba (co do složení, chuti a vůně), ale může vést k trochu tvrdšímu výsledku, který bude po upečení ke změknutí potřebovat trochu času. Když dáte do krabice s perníčky jablíčko, půjde měknutí rychleji.
3) V těstě je příliš mnoho mouky. Těsto na perníčky (na rozdíl třeba od křehkého) potřebuje opravdu dobře propracovat. Než se tedy pustíte do přidávání mouky, dejte hnětení nějaký čas. Je to "makačka", ale vyplatí se :-)! Pokud není zbytí a je opravdu potřeba přidat mouka, těsto jen lehce poprašte a opět důkladně propracujte. Bohužel hranice mezi dokonalým těstem a tvrdou moučnou hroudou s kořením je docela tenká :-(.
4) Doba pečení je velmi individuální záležitost. Každá trouba (i od jednoho výrobce) peče maličko jinak. Řiďte se prosím hlavně vlastní zkušeností s nastavením ideální teploty a vyzkoušejte třeba různé časy pečení. U cukroví i minuta hraje roli...
Držíme palce, ať je druhá várka perníčku dokonalá. Krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč