Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pravda a mýty o kávě

Je káva zdravá? Kolik šálků můžeme vypít denně? A jak má vlastně chutnat správně připravená káva? Provedeme vás mýty o kávě a zodpovíme otázky, na které jste vždycky chtěli znát odpověď, ale báli jste se zeptat.
18. 8. 2020 | Autor: Lucie Velek

Škodí káva, nebo prospívá zdraví?

O tom, jaký vliv má konzumace kávy na lidské zdraví, se vedou spory. A příznivci i odpůrci kávy vytahují studie, které potvrzují jejich teorie. Z meta-analýzy dat studií o vlivu kávy na lidský organismus, kterou provedl výzkumný tým na Univerzitě v Southamptonu v roce 2017, vyplývá, že přiměřená konzumace kávy – tedy 3 šálky denně – zdraví neškodí. Ale v téže studii se nepodařilo prokázat, že by pití kávy zdraví posilovalo. Data sice ukázala, že káva v přiměřeném množství může působit příznivě při prevenci nemocí jater, diabetu 2. typu, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a některých typů rakovin, nicméně aby se pozitivní vliv kávy dal pokládat za dokázaný, musely by se provést další podrobné studie. Ze srovnání vědeckých prací se dále ukazuje, že není vhodné pít kávu v nadměrném množství během těhotenství. Kofein, která se přes placentu dostává do krve plodu, může nenarozenému dítěti škodit.

Odpověď zní: Jak kdy a jak u koho. Zdravým lidem v přiměřeném množství káva rozhodně neškodí, ale nic se nemá přehánět. V těhotenství je na místě opatrnost.

Mohu se kávou předávkovat?

Na tuto otázku se před lety zeptala redakce Apetitu přímo lékařky. Internistka MUDr. Renata Zelenáková odpovídá: „Důležité je, kolik kávy jste zvyklí pít. Pokud to přeženete, předávkování se může projevit nespavostí, bušením srdce, bolestmi břicha, průjmem, častějším močením, bolestmi hlavy a závratěmi.“

Pro představu: 1 šálek espressa obsahuje zhruba 70 mg kofeinu, za bezpečnou dávku pro zdravé dospělé jedince se pokládá příjem 300 mg kofeinu v průběhu dne. Pokud nejste vůči kofeinu citliví, potíže, jako jsou neklid, podráždění, záblesky před očima, zrychlený tep, srdeční arytmie, bolesti hlavy či křeče, začnete pociťovat při příjmu 1 g kofeinu (to je 1 000 mg), smrtelná dávka kofeinu začíná od 6 g.

Kofein se v těle odbourává 5–10 hodin, takže teoreticky budete-li popíjet nepřetržitě nápoje s kofeinem, může jeho hladina ve vašem těle stále stoupat.

Odpověď zní: Ano. Předávkování kávou možné je. Pokud jste na ni ale zvyklí, museli byste ji vypít velké množství najednou nebo si dávat jeden šálek za druhým v průběhu celého dne.

Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?

Titulek je zároveň chytákem. Ano jeden z názvů totiž není správný. Pojďme si pro jednou udělat jasno v tom, jaké jsou...

Je espresso silnější než turek?

To, kolik kofeinu se z mleté kávy dostane do vašeho šálku, záleží na způsobu přípravy. Když vám barista chystá espresso, prochází čerstvě namletou kávou horká (ale nikoli vroucí) voda pod tlakem 9 barů. Celý proces by neměl trvat déle než 25–30 sekund a výstupní teplota vody by neměla přesáhnout 88 °C. Na 7 g kávy musí za těchto okolností stačit 30 ml vody. Výsledkem je extrakt, který je plný příjemných aromatických látek, ale do něhož se díky rychlé přípravě neuvolnilo zdaleka tolik kofeinu. Káva sice oplývá výraznou chutí, ale kofeinový zabiják to není. (Tím se ostatně vysvětluje, proč si Italové mohou dopřát několik maličkých šálků za den, aniž by trpěli předávkováním kofeinem.)

Oproti tomu v Čechách milovaný ‚turek‘ se připravuje zalitím mleté kávy vroucí vodou (tj. o teplotě 100 °C), přičemž sedlina zůstává v hrnečku. Působením vyšší teploty a trvalým louhováním se tak do kávy dostane výrazně více kofeinu.

Dalším faktorem je odrůda kávy. Existují dva druhy kávovníků, přičemž jeden produkuje zrna známá jako arabica, druhý zrna typu robusta. Liší se obsahem kofeinu i poměrem aromatických látek. Arabica má méně kofeinu než robusta, zato je chutnější. Jelikož kávové směsi na espresso bývají složeny z převážně z odrůd typu arabica, je jisté, že v jednom šálku požijete méně kofeinu, než když si doma zalijete v hrnečku kávu Standard, tvořenou 100% robustou.

Odpověď zní: Ne. Intenzivní chuť neznamená více kofeinu.

Kam zajít na dobrou kávu?

Ještě před pár lety se cesta za skvělým espressem rovnala celodennímu výletu. V dnešní době už ale na prvotřídní kávu...

Je espresso jediný způsob, jak připravit nejlepší kávu?

Pokud narazíte na dobrou kavárnu se schopným baristou, který vám připraví správným způsobem espresso z výběrové kávy, zažijete kávové nebe. Ale připravit espresso v téže kvalitě v domácích podmínkách je podle odborníků a kávových nadšenců z webu Piccoloneexistuje.cz – když ne nemožné – tak minimálně složité a nákladné. Přesto o potěšení dopřát si doma výbornou kávu nemusíte přijít. Je jen třeba zvolit jiný typ přípravy a nešetřit na kvalitní kávě, ideálně z menších farem i pražíren, jejichž směsi kávových zrn mají osobitou chuť i charakter. Dobrou kávu připravíte doma pomocí aeropressu, v džezvě, ve frenchpressu i díky moka konvičce. Každý způsob přípravy má své výhody a dává trochu jinou chuť kávy i množství kofeinu v šálku.

Odpověď zní: Ne. V domácích podmínkách dokonce dosáhnete lepšího výsledku jinými způsoby přípravy.

Musí být káva vždy hořká?

To, jakou chuť bude mít vaše káva, ovlivňuje více faktorů. Jednak odrůda i způsob pražení kávových zrn (například přepražená káva bude hořká s nepříjemnou ‚spálenou‘ dochutí), jednak způsob přípravy. Robusta je více hořká a drsná než arabica a v rámci tohoto dělení existuje ještě mnoho odrůd, které v závislosti na zemi původu, nadmořské výšce, způsobu sklizně i zpracování mohou oplývat škálou chutí od sladké, ovocité, kyselé až k hořké a dřevité. Káva obsahuje mnoho aromatických látek, které se podílejí na její chuti a vůni. Některé z nich jsou poměrně těkavé, a proto bude-li káva například před přípravou nějaký čas už namletá, bude chutnat jinak (hůře) než z týchž zrn semletých těsně před přípravou vašeho oblíbeného šálku. Chuť ovlivňuje i délka kontaktu kávy s vodou, její teplota atd. Čím déle se káva louhuje (nebo čím déle prochází voda pístem přístroje na espresso), tím bude výsledek hořčí.

Odpověď zní: Ne. Záleží na odrůdě i způsobu přípravy.

Latte art – umění v šálku kávy

Umíte si představit své oblíbené cappucino bez srdíčka vykresleného v pěně? Na chuť kávy sice nemá vliv, ale udělá vám...

Úvodní foto: Brigitte Tohm, Unsplash

Související

Jak udělat frappé a další kávu zastudena

V horkých letních dnech přijde vhod ledová káva. Jak si připravit našlehané frappé a další lahodné chladivé kávové...

Tajemství dobré kávy

To, jestli dostanete v kavárně či si připravíte doma vynikající kávu, záleží na mnoha faktorech. Ale prvním, od kterého...
REKLAMA

Přidat komentář