V Itálii umí žít. I jíst! Jejich dezerty nejsou komplikované, ale vždy stojí na prvotřídních surovinách.
Suroviny
1 Želatinu dejte do mističky se studenou vodou a nechte nabobtnat.
2 V míse smíchejte kávu, mléko a smetanu. Asi čtvrtinu vzniklé směsi odeberte, vlijte do rendlíku a ohřívejte na mírném plameni, ale nenechte vařit! Přisypte cukr a míchejte, až se rozpustí, pak odstavte. Želatinu vymačkejte, přidejte do rendlíku a míchejte, než se rozpustí. Ohřátou tekutinu přelijte přes sítko ke zbytku směsi kávy, mléka a smetany a vmíchejte vanilkový extrakt. Rozdělte do 4 servírovacích sklenic a uložte do lednice. Nechte tuhnout nejméně 4 hodiny, ale klidně přes noc.
3 Na espresso sirup zahřívejte společně kávu a cukr, až se cukr rozpustí a směs trošku zhoustne. Odstavte, vmíchejte kávový likér a nechte úplně vychladit. Na ztuhlou panna cottu nalijte tenkou vrstvu sirupu a ihned servírujte.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media