Panna cotta z mléčné kávy s espresso sirupem

Panna cotta z mléčné kávy s espresso sirupem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3052 kcal
Bílkoviny 335 g
Cukr 197 g
Tuky 101 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Itálii umí žít. I jíst! Jejich dezerty nejsou komplikované, ale vždy stojí na prvotřídních surovinách.

Suroviny

želatina 2.5 plátků
káva 100 ml
černá, silná
mléko 100 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 300 ml
40%
třtinový cukr 80 g
vanilkový extrakt 1 ČL
Na espresso sirup
káva 100 ml
silná, černá
krupicový cukr 100 g
krémový likér kávový 1 PL

1 Želatinu dejte do mističky se studenou vodou a nechte nabobtnat.

2 V míse smíchejte kávu, mléko a smetanu. Asi čtvrtinu vzniklé směsi odeberte, vlijte do rendlíku a ohřívejte na mírném plameni, ale nenechte vařit! Přisypte cukr a míchejte, až se rozpustí, pak odstavte. Želatinu vymačkejte, přidejte do rendlíku a míchejte, než se rozpustí. Ohřátou tekutinu přelijte přes sítko ke zbytku směsi kávy, mléka a smetany a vmíchejte vanilkový extrakt. Rozdělte do 4 servírovacích sklenic a uložte do lednice. Nechte tuhnout nejméně 4 hodiny, ale klidně přes noc.

3 Na espresso sirup zahřívejte společně kávu a cukr, až se cukr rozpustí a směs trošku zhoustne. Odstavte, vmíchejte kávový likér a nechte úplně vychladit. Na ztuhlou panna cottu nalijte tenkou vrstvu sirupu a ihned servírujte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit