Latte jako z kavárny. Jak připravit dýňové, perníkové nebo oříškové latte?

sdílet:
Milovníci kávy se každoročně nemohou dočkat podzimního a vánočního období, během kterého kavárenské řetězce připravují jednu specialitu za druhou. Pokud také nedáte dopustit na oblíbené dýňové nebo naopak zbožňujete chuť perníkového latte, pak pro vás máme dobrou zprávu. Zmíněné nápoje si za zlomek peněz můžete připravit u vás domova.

Káva není jenom černá, a tak existuje mnoho kofeinových nápojů, které sice nevynikají nutričními hodnotami, zato skvěle chutnají a dokážou zahnat chmury i podzimní deprese. Řeč je například o podzimních a zimních variantách caffè latte, které bez problému zvládnete připravit i doma. Jak na to?

Pumpkin spice latte

Pro někoho pumpkin spice latte, pro jiného dýňové latte. Ať už této podzimní dobrotě říkáte jakkoliv, jedno je jasné. K podzimu dýňové latte neodmyslitelně patří, a tak je nejvyšší čas ho ochutnat. Do vysoké sklenice na latte vložte 2 lžíce dýňového pyré, které posypte špetkou skořice, mletého zázvoru a muškátového oříšku. Následně pyré zalijte 30 ml espressa a důkladně promíchejte tak, aby se tekutina spojila s dýňovým pyré. Jakmile budete mít základ dýňového latte hotový, pusťte se do šlehání 250 ml mléka. S tím vám pomůže tryska od kávovaru, nebo malý ruční šlehač na mléko, který lze sehnat v domácích potřebách. Našlehané mléko po okraji sklenice nalijte na dýňové pyré. Pokud byste měli čas a náladu, můžete si pohrát také s latte art a vytvořit malé umění z mléčné pěny. V neposlední řadě nezapomeňte mléčnou čepičku ozdobit špetkou mleté skořice, která nápoj krásně provoní. 

Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?

Více

Ginger bread latte

Přicházející vánoční atmosféru krásně podpoří i šálek perníkového latte, které v kavárnách můžete najít také pod označením ginger bread latte. Ani v tomto případě se nemusíte obávat, že domácí příprava perníkového latte zabere hodiny. „Nejsložitějším“ komponentem celého receptu je perníkový sirup, který připravíte tak, že si do rendlíčku nalijte dva hrnky vody, přisypte půl šálku cukru, 2 lžičky mletého zázvoru, lžičku skořice a půl lžičky vanilkového extraktu. Sirup vařte na mírném plamenu zhruba čtvrt hodiny. Jakmile sirup vychladne, přelijte ho do sklenice, ve které vám vydrží po celé vánoční svátky. Následně do skleničky na latte nalijte dvě lžíce perníkového sirupu, přilijte vyšlehané mléko a na závěr po stěně skleničky vlijte 30 ml espressa. Pokud chcete, můžete nápoj dozdobit domácí šlehačkou, skořicí nebo strouhanou čokoládou.

Zázvorovo-kurkumové latte

Více

Toffee nut latte

Také toffee nut latte alias oříškové latte s karamelem lze připravit v domácích podmínkách. V první řadě vytvořte karamelovo-ořechový sirup. Do malého rendlíčku nalijte 10 ml oříškového sirupu, přidejte čajovou lžičku třtinového cukru, lžičku melasy a lžičku vanilkové pasty. Následně směs na mírném plameni pět minut provařte a po vychladnutí nalijte do skleněné uzavíratelné nádoby. Do sklenice na latte vložte polévkovou lžíci sirupu, kterou zalijte našlehaným mlékem. Poté už stačí po stěně skleničky vlít 30 ml espressa a výborné latte je na světě. Opět platí, že kreativitě se meze nekladou, a tak latte můžete povýšit na dílo mistra domácí šlehačkou, kterou pokapete karamelovou omáčkou. Vězte, že po tomto nápoji budete mít boule za ušima.

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Pravda a mýty o kávě

Škodí káva, nebo prospívá zdraví?O tom, jaký vliv má konzumace kávy na lidské zdraví, se vedou spory. A příznivci i odpůrci kávy vytahují studie, které potvrzují jejich teorie. Z meta-analýzy dat studií o vlivu kávy na lidský organismus,...
  • Tipy a triky

Jak udělat frappé a další kávu zastudena

Letních nápojů, jejichž hlavní či důležitou složkou je káva, existuje celá řada. Některé – jako například italské affogato se zmrzlinou – se charakterem i chutí blíží téměř dezertům, jiné mohou být zcela bez cukru a čistou chuť...
  • Novinky a zajímavosti

Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?

Kofein: Osvědčený pomocník, nebo tichý zabiják?Káva patří mezi nejrozšířenější nápoje na světě. Není proto divu, že mnozí z nás si bez ní nedokáží svůj den už ani představit. Pro někoho je hrneček plný voňavého kafe rituálem, který...
  • Novinky a zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
  • Tipy a triky

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Zpříjemněte si s námi období nadcházející zimy a připravte si pravý horký domácí punč. Drink pocházející původně z daleké Indie, který putoval přes Anglii až k nám do Evropy, si v Čechách vychutnáváme zejména v období vánočních...
  • Novinky a zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Maroko: tuaregMarocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli. Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka. Díky vysokému obsahu silic má...
  • Novinky a zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Odkud pochází?Rooibos je připravovaný z listů keře čajovce kapského. Jeho jméno již napovídá, kde ho najdeme. Roste na území provincie Západní Kapsko v Africe a nikde jinde na světě ho nenatrháme. První zmínky o červeném keři se datují...
  • Novinky a zajímavosti

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakao vs. raw kakaoKakao je prášek umletý ze semen kakaovníku (kakaových bobů), jinak nazvaném Theobroma Cacao, což v překladu znamená potrava bohů. Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek. Háček je v ...
  • Novinky a zajímavosti

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Co patří do perníkového kořeníKaždá směs je trochu jiná, ať už ta kupovaná, či podle rodinné receptury. Všechny se ale shodnou na šesti základních ingrediencí. Tipli byste si jaké to jsou? Ano, správně: skořice, hřebíček, kardamom, badyán,...
  • Novinky a zajímavosti

Nové trendy v přípravě kávy

AeropressTento jednoduchý, přesto důmyslný přístroj na přípravu kávy, byl představen v roce 2005 Alanem Adlerem, prezidentem společnosti Aerobie. Aeropress kombinuje hned několik výhod. Je snadno přenosný, téměř nerozbitný a také...
  • Novinky a zajímavosti

Kávový souboj: arabika nebo robusta?

Pěstování v odlišných podmínkáchPojmem arabika označujeme kávovník arabský (Coffea Arabica), robusta je z hlediska botaniky kávovník statný, robustní (Coffea Canephora). Kávovník arabský nejspíše vznikl křížením robusty s ...

Obchod Apetit