Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Latte jako z kavárny. Jak připravit dýňové, perníkové nebo oříškové?

Dýňové latte
ZDROJ: Prchi Pawe/Unsplash
sdílet:

Milovníci kávy se každoročně nemohou dočkat podzimního a vánočního období, během kterého kavárenské řetězce připravují jednu specialitu za druhou. Pokud také nedáte dopustit na oblíbené dýňové nebo naopak zbožňujete chuť perníkového latte, pak pro vás máme dobrou zprávu. Zmíněné nápoje si za zlomek peněz můžete připravit u vás domova.

Káva není jenom černá, a tak existuje mnoho kofeinových kávových nápojů, které skvěle chutnají a dokážou zahnat chmury i podzimní deprese. Řeč je například o podzimních a zimních variantách caffè latte, které bez problému zvládnete připravit i doma. Jak na to?

Pumpkin spice latte

Pro někoho pumpkin spice latte, pro jiného dýňové latte. Ať už této podzimní dobrotě říkáte jakkoliv, jedno je jasné. K podzimu dýňové latte neodmyslitelně patří, a tak je nejvyšší čas ho ochutnat.

  1. Do vysoké sklenice na latte vložte 2 lžíce dýňového pyré, které posypte špetkou skořice, mletého zázvoru a muškátového oříšku.
  2. Následně pyré zalijte 30 ml espressa a důkladně promíchejte tak, aby se tekutina spojila s dýňovým pyré.
  3. Jakmile budete mít základ dýňového latte hotový, pusťte se do šlehání 250 ml mléka. S tím vám pomůže tryska od kávovaru, nebo malý ruční šlehač na mléko, který lze sehnat v domácích potřebách.
  4. Našlehané mléko po okraji sklenice nalijte na dýňové pyré.

Pokud byste měli čas a náladu, můžete si pohrát také s latte art. V neposlední řadě nezapomeňte mléčnou pěnu ozdobit špetkou mleté skořice, která nápoj krásně provoní.

Ginger bread latte

Přicházející vánoční atmosféru krásně podpoří i šálek perníkového latte, které v kavárnách můžete najít také pod označením ginger bread latte. Ani v tomto případě se nemusíte obávat, že domácí příprava perníkového latte zabere hodiny. „Nejsložitějším“ komponentem celého receptu je perníkový sirup.

  1. Perníkový sirup připravíte tak, že si do rendlíčku nalijte dva hrnky vody, přisypte půl šálku cukru, 2 lžičky mletého zázvoru, lžičku skořice a půl lžičky vanilkového extraktu.
  2. Sirup vařte na mírném plamenu zhruba čtvrt hodiny.
  3. Jakmile sirup vychladne, přelijte ho do sklenice, ve které vám vydrží po celé vánoční svátky.
  4. Následně do skleničky na latte nalijte dvě lžíce perníkového sirupu, přilijte vyšlehané mléko a na závěr po stěně skleničky vlijte 30 ml espressa.

Pokud chcete, můžete nápoj dozdobit domácí šlehačkou, skořicí nebo strouhanou čokoládou.

Toffee nut latte

Také toffee nut latte alias oříškové latte s karamelem lze připravit v domácích podmínkách. V první řadě vytvořte karamelovo-ořechový sirup.

  1. Do malého rendlíčku nalijte 10 ml oříškového sirupu, přidejte čajovou lžičku třtinového cukru, lžičku melasy a lžičku vanilkové pasty.
  2. Následně směs na mírném plameni pět minut provařte a po vychladnutí nalijte do skleněné uzavíratelné nádoby.
  3. Do sklenice na latte vložte polévkovou lžíci sirupu, kterou zalijte našlehaným mlékem.
  4. Poté už stačí po stěně skleničky vlít 30 ml espressa a výborné latte je na světě.

Na mistrovské dílo můžete drink povýšit domácí šlehačkou, kterou pokapete karamelovou omáčkou. Vězte, že po tomto nápoji budete mít boule za ušima.

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín