Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pro pivo do kláštera

Zdá se vám spojení zlatavého moku a tichého kláštera trochu nesourodé? Tyto dvě věci spolu ovšem souvisí daleko více, než byste si mysleli. Jak mniši změnili kvalitu piva?
9. 9. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Možná vás překvapí, že v protikladu se skromným životem mnichů bylo pivo, které vařili, silné a hutné. Důvody najdeme v klášterním režimu – výživné pivo mělo mnichy posilovat v období půstu. Prý za den na lačný žaludek vypili až 4 litry nápoje. Naplňuje se tak u něj okřídlené sousloví ‚tekutý chléb‘. Jako postní ‚pokrm‘ se vařilo  dokonce i v ženských klášterech.

V minulosti platilo, že každý dobrý a významný klášter, také vařil dobré pivo. Ostatně kvalita piva je něco, čím pivovary opravdu prosluly. Pojďme se podívat, kudy vedla cesta piva z chudých domácností do velkolepého prostředí klášterů.

Co dům dal

Stejně jako dnes i ve středověku patřilo pivo na území našich zemí k nejoblíbenějším nápojům. A nejen u nás, rozšířené bylo po celé Evropě. Pili ho dokonce i děti a staří lidé, a to především ze zdravotních a hygienických důvodů: dát si tehdy doušek piva bylo bezpečnější než usrknout doušek špinavé vody. 

Často se vařilo podomácku z toho, co bylo zrovna dostupné. Vaření piva bylo spíše výsadou žen, které tak vylepšovaly skromný výdělek domácnosti. Jako vstupní suroviny obvykle používaly ‚co dům a jeho okolí daly‘, což se odráželo i ve výsledné chuti a kvalitě piva. A protože byly na štíru také s hygienou, pivo se často kazilo.

Pivo jako poklona Bohu

A tehdy přichází na pivovarnickou scénu mniši z klášterů. Ti s jeho vařením experimentovali již od 5. století, ovšem na vrcholu středověké pivovarnické éry vařilo vlastní pivo více než 600 evropských klášterů. Mniši zvolili jiný přístup než prostí lidé, kteří vyráběli pivo doslova na koleni bez hlubších znalostí. 

V klášterech se řídili zásadou naprosté soběstačnosti, hlídali si jak kvalitu vstupních surovin, tak celý proces výroby. Recepty a jejich úpravy pečlivě zaznamenávali a zkoumali a své pivo neustále zdokonalovali. Technologii vaření tak postupně vypilovali k dokonalosti a výsledkem bylo pivo vynikající kvality.

Jejich práce vždy byla v souladu s vírou. Pracovali pro Boha a podprůměrné či jakkoliv nehodnotné pivo by bylo těžkým přestupkem. Aby udrželi krok s velkou poptávkou, našli nové způsoby vyšší produkce piva a a ke vstupním surovinám přidali také chmel, který vyvážil sladkost nápoje a pivo zakonzervoval.

Díky masové produkci se tak pivo pro mnichy stalo nejen zdrojem postní výživy, ale také obživy.

Jak se vyznat v pivu – svrchně a spodně kvašená piva

Abyste se v záplavě pivních stylů neutopili, seznámíme vás s úplnými základy. Které pivo je spodně kvašené a co se...

Klášterní pivo dneška

Ačkoliv zlatá éra klášterního piva již skončila a oněch více než 600 klášterů se stálou nabídkou piva bychom hledali jen marně, v České republice dosud působí několik pivovarů s klášterním původem. Dva z nejznámějších pražských se nachází ve Strahovském a Břevnovském klášteře. A když vyjedete mimo Prahu, můžete navštívit Klášterní pivovar Želiv, který najdete u Humpolce na Vysočině. Ochutnat můžete také pivo z Klášterního pivovaru Porta Coeli v Předklášteří nedaleko Brna. Už víte, kam vyrazíte o víkendu na výlet?

4 české minipivovary, které prostě musíte navštívit

V konzumaci piva obsazují Češi tradičně první příčky. Podle statistik z roku 2017 se u nás vypilo 138 litrů na hlavu...
REKLAMA

Přidat komentář