0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poctivá čokoláda od malých českých výrobců

Poctivá česká čokoláda od malých výrobců
ZDROJ: www.unsplash.com
sdílet:

Čokoláda má dlouhou tradici ve Švýcarsku a v Belgii. Za kvalitní čokoládou ale tak daleko kvůli tomu nemusíte. I v Česku je spousta malých výrobců, kteří čokoládu dělají s láskou a péčí. Které to jsou?

Míšina čokoláda

Svůj název nese podle své zakladatelky Míši Dohnálkové, která miluje čokoládu už od útlého dětství. Kdykoliv vyrazí někam na dovolenou, vždycky musí ochutnat místní čokoládu. Zamilovala se do ní dokonce natolik, že se rozhodla vyrábět vlastní. A tak se pustila do výroby čokolády bean to bar, v českém překladu to znamená, že u nich probíhá ceý zpracovatelský proces od bobu až k tabulce čokolády. Protože právě proces výroby čokolády nejvíce ovlivňuje její výslednou chuť. Nestačí jen kvalitní boby a mléko. Sama Míša přiznává, že tabulka čokolády se někdy vyrábí i celý týden.

  • V roce 2017 jednu svou tabulku čokolády poslala do prestižní soutěže Academy of Chocolate Awards a doufala, že úplně nepropadne. Nejenže nepropadla, ale dokonce získala medaili. Onou vítěznou čokoládou byla tmavá čokoláda z bobů pocházejících z Tanzanie. Z, za kterou si odnesla stříbro. Přihlášených účastníků bylo na šest set, takže šlo o velkolepý úspěch.
  • V tom samém roce ovšem získala ještě jedno ocenění a to bronzové v regionální soutěži International Chocolate Awards v Budapešti, kde porotu zaujala její tmavá čokoláda s pomerančem.

Ajala

Název zní možná trochu cizokrajně, ve skutečnosti ale zakladatelé čokolády Ajala pocházejí z Brna. Silvie a Filip Teplí se zamilovali do čokolády z Guatemaly. Když poprvé ochutnali mayskou čokoládu, naprosto jí propadli, přestože její chuť pro nás rozhodně není obvyklá. Začali se zajímat, jak se taková čokoláda vyrábí. Vzápětí ovšem zjistili, že získat pravou čokoládu není v Evropě vůbec snadné. Brněnští zakladatelé se rozhodli, že si založí vlastní čokoládovnu. A tak vznikla Ajala Chocolate.

  • Ajala v mayském jazyce znamená probuzení a je jasné, že si zakladatelé tento název nevybrali jenom tak. Chtějí ve všech svých zákaznících vzbudit zvědavost a také touhu poznávat, v čem tkví kouzlo guatemalské čokolády.

Jordi’s

Tato malá čokoládovna z Hradce Králové také vyrábí čokoládu bean to bar. Založili ji roku 2010 Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka a její oficiální název zní Salón čokolády – Jordi’s Chocolate. V roce 2014 se s produkcí čokolády dostal i na Slovensko.

  • Jordis jako první z České republiky získala medaili na Academy of Chocolate v Londýně. Od té doby ale sbírá jedno ocenění za druhým. Dnes čokoládovna vyrábí sto tisíc tabulek čokolády ročně.

Herufek

Jitka a Michal Herůfkovi si založili rodinnou čokoládovnu. Všechno ovšem začalo už na vysoké škole, kdy Jitka zjistila, jak moc ji čokoláda táhne. Při svatební cestě na Havaj ovšem zjistila, že nechce, aby byla čokoláda jen jejím koníčkem a chuťovým potěšením. Když ochutnala místní pralinky a sušenky, byla naprosto unesená.

Jakmile se z Havaje vrátila, začala okamžitě připravovat své první čokoládové lanýže, které vyráběla metodou pokus omyl. Časem se v jejich výrobě natolik zlepšila, že se rozhodla založit si živnost.

  • První prodej své čokolády Jitka Herůfková uskutečnila v roce 2013 na dni otevřených sklepů ve Velkých Bílovicích.
  • Svou čokoládu vyrábí z kakaových bobů z Belize, do kterých se zamilovala hned při prvním zakousnutí.
  • V roce 2017 si čokoláda Herufek vybojovala na Academy of Chocolate v Londýně bronzovou medaili a výroba čokolády se rozjela naplno.

Janek Chocolate

Jak sami zakladatelé tvrdí, na řeči si moc nepotrpí, raději se představují tabulkou čokolády. Uplatňují princip bean to bar, celá výroba od zpracování kakových bobů až po tabulku čokolády je tedy v jejich rukou. 

  • Čokoládovnu si založil Vlastimil Urbanec v roce 2015. Obklopil se šikovnými lidmi a rozhodl se že bude dělat tu nejkvalitnější čokoládu.
  • Sortiment má čokoládovna opravdu široký, v jejím portfoliu najdete čokoládu hořkou, mléčnou, s ovocem a například i se solí. Janek se totiž nebojí ničeho.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč