Dopřejte slavnostní huse to nejlepší. Naplňte ji dvěma různými nádivkami! Hosté si buď dají obě, nebo si vyberou tu, která jim chutná víc. Podávejte přelité vypečenou šťávou, s křupavými bramborami a karamelizovanou mrkví.
Suroviny
Postup
Z husy vyjměte drůbky a játra a připravte rozmarýnovou nádivku; ideálně v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vložte pečivo a rozemelte ho na strouhanku. Vysypte ji, pak nasekejete cibuli a nakonec i jablko. Vraťte vše zpět, přisypte petrželku a rozmarýn a promíchejte, přidejte maso, husí játra, sůl a pepř.
Prohněťte, aby se vše dobře spojilo. Pokud nemáte robot, vše si nejprve najemno nakrájejte a pak dobře spojte v míse; nebojte se nádivku zpracovat rukama.
Nádivku s brusinkami a jablky udělejte v jiné míse – spojte v ní všechny suroviny a důkladně promíchejte.
Rozpalte troubu na maximum a začněte plnit husu, nejprve rozmarýnovou nádivkou. Pěchujte ji, co nejdál to půjde, otvorem po odřízlém krku. Přes kůži rukama nádivku pěkně vytvarujte, pak kůži přehněte dospodu a připevněte ji špejlemi nebo dřevěnými párátky. Pokud koupíte husu, která bude mít krk odřízlý až u těla, napěchujte nádivku břišní dutinou, zhruba do poloviny.
Do druhé poloviny husího břicha přijde brusinková nádivka. Husu osolte a opepřete, položte na rošt do pekáčku a vložte na prostřední mřížku trouby. Po půlhodině teplotu snižte na 180 °C a pečte další 3 až 3½ hodiny. Mezitím si uvařte husí vývar, bude se vám hodit na omáčku.
Půl hodiny před koncem pečení rozehřejte pomalu v malém rendlíku brusinkový džem. Patnáct minut před koncem pečení jím potřete celou husu. Na závěr se přesvědčte, zda je husa opravdu hotová. Píchněte do nejsilnějšího místa špejlí – vytéct by měla průzračná šťáva. Husu pak přendejte na teplou mísu a nechte půl hodiny odpočívat.
Pekáč s vypečeným sádlem dejte na sporák, přilijte vývar a víno a povařte na omáčku. Osolte ji a opepřete. Husu servírujte politou omáčkou, s restovanými bramborami a karamelizovanou mrkví.
NĚCO NAVÍC
PERFEKTNÍ RESTOVANÉ BRAMBORY
Oloupejte asi 2,5 kg brambor a přepulte je, velké pokrájejte na měsíčky, malé nechte vcelku. Povařte je 2 minuty, pak slijte a osušte. Brambory přendejte do cedníku, důkladně s nimi zatřeste a pak je poprašte 2 lžícemi hladké mouky. V troubě zahřejte pekáč nebo plech, dejte na něj 140 g husího sádla a 3 lžíce slunečnicového oleje. V momentě, kdy začne tuk prskat, opatrně přidejte brambory a zamíchejte jimi, aby se obalily tukem. Pečte je hodinu, během pečení je 3× otočte.
KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte do ní 16 malých mrkví a 4 minuty je povařte. V hlubší pánvi rozehřejte 40 g másla, mrkvičky osmahněte, osolte a zasypte lžící krupicového cukru. Až se cukr rozpustí a obalí mrkve, přidejte ještě 20 g másla na zjemnění. Podávejte ihned.
HUSÍ VÝVAR
Drůbky a krk omyjte a vložte do hrnce spolu s 1 přepůlenou cibulí, 1 podélně přepůlenou mrkví, 1 celerem pokrájeným na špalíky, 1 bobkovým listem, 1 snítkou tymiánu a 6 kuličkami pepře. Zalijte 900 ml vody a krátce povařte. Seberte pěnu, ztlumte oheň a pod pokličkou mírně vařte 1½ až 2 hodiny. Vývar sceďte a těsně před použitím zahřejte téměř až k bodu varu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15 tipů na svatomartinské husí hody včetně moučníku(15 receptů)
- Dopřejte si husí maso(14 receptů)