0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Husa dvou nádivek

Husa dvou nádivek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husa dvou nádivek

4.1 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6584 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 1016 g
Tuky 202 g
Vláknina 292 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte slavnostní huse to nejlepší. Naplňte ji dvěma různými nádivkami! Hosté si buď dají obě, nebo si vyberou tu, která jim chutná víc. Podávejte přelité vypečenou šťávou, s křupavými bramborami a karamelizovanou mrkví.

Suroviny

husa 1 ks
4-4,5 kg, chlazená, i s drůbky
sůl
pepř
brusinková zavařenina 2 PL
želé či marmeláda
Na rozmarýnovou nádivku s mletým masem
rohlíky 1 ks
včerejší, lze použít i včerejší housku
petrželka 2 PL
nasekaná
rozmarýn 1 PL
čerstvý, nasekaný
cibule 175 g
jablko 1 ks
oloupané, zbavené jádřince
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 225 g
(pokud je nedáte do vývaru), omytá, osušená a najemno nakrájená; pokud je nemáte, použijte kuřecí játra
sůl
pepř
čerstvě namletý
Na nádivku s brusinkami a jablky
sušené brusinky 300 g
propláchnuté horkou vodou
jablko 850 g
oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na centimetrové kousky
krupicový cukr 60 g
strouhanka 65 g
z čerstvého pečiva
cibule 2 ks
velké, oloupané a nasekané
hřebíček 8 ks
rozdrcený
muškátový květ 1 špetka
víno portské 3 PL
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
víno bílé 150 ml
vývar

Postup

1

Z husy vyjměte drůbky a játra a připravte rozmarýnovou nádivku; ideálně v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vložte pečivo a rozemelte ho na strouhanku. Vysypte ji, pak nasekejete cibuli a nakonec i jablko. Vraťte vše zpět, přisypte petrželku a rozmarýn a promíchejte, přidejte maso, husí játra, sůl a pepř.

2

Prohněťte, aby se vše dobře spojilo. Pokud nemáte robot, vše si nejprve najemno nakrájejte a pak dobře spojte v míse; nebojte se nádivku zpracovat rukama.

3

Nádivku s brusinkami a jablky udělejte v jiné míse – spojte v ní všechny suroviny a důkladně promíchejte.

4

Rozpalte troubu na maximum a začněte plnit husu, nejprve rozmarýnovou nádivkou. Pěchujte ji, co nejdál to půjde, otvorem po odřízlém krku. Přes kůži rukama nádivku pěkně vytvarujte, pak kůži přehněte dospodu a připevněte ji špejlemi nebo dřevěnými párátky. Pokud koupíte husu, která bude mít krk odřízlý až u těla, napěchujte nádivku břišní dutinou, zhruba do poloviny.

5

Do druhé poloviny husího břicha přijde brusinková nádivka. Husu osolte a opepřete, položte na rošt do pekáčku a vložte na prostřední mřížku trouby. Po půlhodině teplotu snižte na 180 °C a pečte další 3 až 3½ hodiny. Mezitím si uvařte husí vývar, bude se vám hodit na omáčku.

6

Půl hodiny před koncem pečení rozehřejte pomalu v malém rendlíku brusinkový džem. Patnáct minut před koncem pečení jím potřete celou husu. Na závěr se přesvědčte, zda je husa opravdu hotová. Píchněte do nejsilnějšího místa špejlí – vytéct by měla průzračná šťáva. Husu pak přendejte na teplou mísu a nechte půl hodiny odpočívat.

7

Pekáč s vypečeným sádlem dejte na sporák, přilijte vývar a víno a povařte na omáčku. Osolte ji a opepřete. Husu servírujte politou omáčkou, s restovanými bramborami a karamelizovanou mrkví.

NĚCO NAVÍC

PERFEKTNÍ RESTOVANÉ BRAMBORY
Oloupejte asi 2,5 kg brambor a přepulte je, velké pokrájejte na měsíčky, malé nechte vcelku. Povařte je 2 minuty, pak slijte a osušte. Brambory přendejte do cedníku, důkladně s nimi zatřeste a pak je poprašte 2 lžícemi hladké mouky. V troubě zahřejte pekáč nebo plech, dejte na něj 140 g husího sádla a 3 lžíce slunečnicového oleje. V momentě, kdy začne tuk prskat, opatrně přidejte brambory a zamíchejte jimi, aby se obalily tukem. Pečte je hodinu, během pečení je 3× otočte.

KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte do ní 16 malých mrkví a 4 minuty je povařte. V hlubší pánvi rozehřejte 40 g másla, mrkvičky osmahněte, osolte a zasypte lžící krupicového cukru. Až se cukr rozpustí a obalí mrkve, přidejte ještě 20 g másla na zjemnění. Podávejte ihned.

HUSÍ VÝVAR
Drůbky a krk omyjte a vložte do hrnce spolu s 1 přepůlenou cibulí, 1 podélně přepůlenou mrkví, 1 celerem pokrájeným na špalíky, 1 bobkovým listem, 1 snítkou tymiánu a 6 kuličkami pepře. Zalijte 900 ml vody a krátce povařte. Seberte pěnu, ztlumte oheň a pod pokličkou mírně vařte 1½ až 2 hodiny. Vývar sceďte a těsně před použitím zahřejte téměř až k bodu varu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč