0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké duo: dammsugare vs. metro dezert aneb vysavač vs. podzemní doprava

Metro dezert
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Složením, přípravou i vzhledem jsou metro a dammsugare podobné. Kdo koho inspiroval a jak se vyrábí originální sladké dezerty, kterým málokdo odolá? Vydejte se s námi na cestu ze Švédska do Česka a zjistěte, jak vznikly unikátní dezerty se sladkým marcipánovým obalem.

Inspirací pro název originálního dezertu byly překvapivě švédské vysavače (dammsugare = vysavač). Od 20. let 20. století se ve Švédsku začaly vyrábět podlouhlé vysavače oblých tvarů. Když místní cukráři vymýšleli název nového dezertu, inspiroval je vzhled právě těchto tehdy moderních domácích pomocníků.

Co mají ale dammsugare a metro společného kromě sladké potahovací hmoty a čokoládové polevy z obou stran dezertu?

Dammsugare: švédský dezert s vůní punče 

Základem pro tradiční dammsugare, které možná znáte z občerstvení ve švédském nábytkovém řetězci Ikea, je punčová rolka obalená zeleným marcipánem a z obou stran namočená v čokoládové polevě.

  • Autorka švédské kuchařky Fika Kristina Lund ve své knize uvádí, že náplň do dammsugare můžete vytvořit i z lehce okoralé bábovky, buchty nebo rozemletých piškotů či sušenek. 
  • K suché směsi pak stačí přidat máslo pokojové teploty a pár lžic rumu. Těsto zpracujte nejlépe rukama v pevnou a dobře tvarující hmotu, ze které snadno vytvoříte tvar oválu.
  • Potahovací hmotu na dammsugare tvoří marcipán a zelené potravinářské barvivo. 
  • Čokoládová poleva na oba konce rolky by měla být z hořké čokolády.

Punčové rolky se těší oblibě po celém světě, a to nejen pro svou skvělou chuť, ale také díky své dlouhé trvanlivosti. Ze Švédska se receptura dostala do Holandska, kde se dammsugare vyrábí v podobě řezů. Právě od Holanďanů jsme později převzali výrobní linky. 

Česká klasika jako chudý příbuzný

Zatímco ve Švédsku připomínají punčové rolky starodávné vysavače, v Čechách se oblíbený dezert začal vyrábět na počest zahájení provozu metra linky C, které bylo slavnostně otevřeno 9. května 1974. Dezert má totiž svým vzhledem připomínat vagon metra.

Oproti švédským ‚vysavačům‘ je metro tvarem více kvádr než ovál. Výrobní postupy včetně výrobních linek na metro dezert (dammsugare) Češi převzali z Holandska a od roku 1975 patří tradiční metro dezert do repertoáru Michelských pekáren.

  • Náplň metro dezertu tvoří piškotové těsto a vanilkový krém.
  • Sladký základ je namísto v marcipánu obalený v bílém fondánu a z obou stran namočený namísto v čokoládě v tmavé tukové polevě. 
  • Metro si vedle tradiční verze můžete vychutnat také v jiných příchutích, například v citronové, mátové, skořicové, jahodové či s příchutí vaječného likéru

Zdroje: Fika –⁠ sladká švédská kuchařka, Stream.cz, ČRo Region, Michelské pekárrny

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit