
Finské skořicové šneky
Skořicové šneky jsou hitem v celé Skandinávii. Provedení se v jednotlivých zemích liší jen v drobnostech a také ve způsobu tvarování těsta. Ve Finsku jim říkají korvapuusti a krájejí je na výšku.
Ingredience
- 200 ml mléka
- 80 g másla
- 70 g krupicového cukru
- 21 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- větší špetka soli
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 vejce + další na potření
- perlový (granulovaný) cukr na posypání
- 100 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- 1–2 lžíce mleté skořice podle chuti
- 1 lžička mletého kardamomu
NA TĚSTO
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Na těsto v rendlíku ohřejte mléko a dejte do něj rozpustit máslo, směs by měla být vlažná. Do mísy nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte, až začnou kvasnice pracovat a objeví se bublinky.
2 Do mísy ke směsi přisypte mouku se solí a kardamomem, přidejte vejce a hněťte, dokud nevypracujete hladké a nelepivé těsto. Pak jej přikryjte a nechte kynout; těsto musí zhruba zdvojnásobit svůj objem.
3 Na náplň smíchejte máslo s cukrem, skořicí a kardamomem. Těsto rozválejte na placku o tloušťce 5 mm a potřete ji náplní. Pak ji srolujte jako roládu a nožem nakrájejte cik cak na trojúhelníčky, každý o váze přibližně 40–50 g. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě dalších 15 minut kynout.
4 Mezitím troubu rozehřejte na 220 °C. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte granulovaným cukrem a pečte 6–8 minut dozlatova.
Přidat komentář