Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Finské skořicové šneky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 58
Do dvou hodin Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4244 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 505 g
Tuky 185 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skořicové šneky z kynutého těsta jsou hitem v celé Skandinávii. Provedení se v jednotlivých zemích liší jen v drobnostech a také ve způsobu tvarování těsta. Ve Finsku jim říkají korvapuusti a krájejí je na výšku. A i přes takovou vzdálenost, finské skořicové šneky milujeme i u nás. A to právě tento recept.

Suroviny

Na těsto
mléko 200 ml
droždí čerstvé 21 g
1/2 kostky
sůl 1 špetka
kardamom 1 ČL
mletý
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 rozšlehané na potření
cukr
perlový (granulovaný) cukr, na posypání
Na náplň
máslo 100 g
změklé
mletá, nebo podle chuti
kardamom 1 ČL
mletý

Postup

1

Na těsto v rendlíku ohřejte mléko a dejte do něj rozpustit máslo, směs by měla být vlažná. Do mísy nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte, až začnou kvasnice pracovat a objeví se bublinky.

2

Do mísy ke směsi přisypte mouku se solí a kardamomem, přidejte vejce a hněťte, dokud nevypracujete hladké a nelepivé těsto. Pak jej přikryjte a nechte kynout; těsto musí zhruba zdvojnásobit svůj objem.

3

Na náplň smíchejte máslo s cukrem, skořicí a kardamomem.

4

Těsto rozválejte na placku o tloušťce 5 mm a potřete ji náplní. Pak ji srolujte jako roládu a nožem nakrájejte cik cak na trojúhelníčky, každý o váze přibližně 40–50 g. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě dalších 15 minut kynout.

5

Mezitím troubu rozehřejte na 220 °C. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte granulovaným cukrem a pečte 6–8 minut dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...