0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Finské skořicové šneky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4244 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 505 g
Tuky 185 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skořicové šneky jsou hitem v celé Skandinávii. Provedení se v jednotlivých zemích liší jen v drobnostech a také ve způsobu tvarování těsta. Ve Finsku jim říkají korvapuusti a krájejí je na výšku.

Suroviny

Na těsto
mléko 200 ml
máslo 80 g
krupicový cukr 70 g
droždí čerstvé 21 g
1/2 kostky
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 špetka
kardamom 1 ČL
mletý
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 rozšlehané na potření
cukr
perlový (granulovaný) cukr, na posypání
Na náplň
máslo 100 g
změklé
krupicový cukr 100 g
skořice 1 PL
mletá, nebo podle chuti
kardamom 1 ČL
mletý

Postup

1

Na těsto v rendlíku ohřejte mléko a dejte do něj rozpustit máslo, směs by měla být vlažná. Do mísy nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte, až začnou kvasnice pracovat a objeví se bublinky.

2

Do mísy ke směsi přisypte mouku se solí a kardamomem, přidejte vejce a hněťte, dokud nevypracujete hladké a nelepivé těsto. Pak jej přikryjte a nechte kynout; těsto musí zhruba zdvojnásobit svůj objem.

3

Na náplň smíchejte máslo s cukrem, skořicí a kardamomem. Těsto rozválejte na placku o tloušťce 5 mm a potřete ji náplní. Pak ji srolujte jako roládu a nožem nakrájejte cik cak na trojúhelníčky, každý o váze přibližně 40–50 g. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě dalších 15 minut kynout.

4

Mezitím troubu rozehřejte na 220 °C. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte granulovaným cukrem a pečte 6–8 minut dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit