Finské skořicové šneky

Finské skořicové šneky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4095 kcal
Bílkoviny 92 g
Cukr 505 g
Tuky 175 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Skořicové šneky jsou hitem v celé Skandinávii. Provedení se v jednotlivých zemích liší jen v drobnostech a také ve způsobu tvarování těsta. Ve Finsku jim říkají korvapuusti a krájejí je na výšku.

Suroviny

Na těsto
mléko 200 ml
máslo 80 g
krupicový cukr 70 g
droždí 21 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl špetka
větší
kardamom 1 ČL
mletý
vejce 1 ks
a další na potření
cukr
perlový cukr granulovaný, na posypání
Na náplň
máslo 100 g
změklého
krupicový cukr 100 g
skořice 1 PL
mleté, podle chuti
kardamom 1 PL
mletý

1 Na těsto v rendlíku ohřejte mléko a dejte do něj rozpustit máslo, směs by měla být vlažná. Do mísy nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte, až začnou kvasnice pracovat a objeví se bublinky.

2 Do mísy ke směsi přisypte mouku se solí a kardamomem, přidejte vejce a hněťte, dokud nevypracujete hladké a nelepivé těsto. Pak jej přikryjte a nechte kynout; těsto musí zhruba zdvojnásobit svůj objem.

3 Na náplň smíchejte máslo s cukrem, skořicí a kardamomem. Těsto rozválejte na placku o tloušťce 5 mm a potřete ji náplní. Pak ji srolujte jako roládu a nožem nakrájejte cik cak na trojúhelníčky, každý o váze přibližně 40–50 g. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě dalších 15 minut kynout.

Mezitím troubu rozehřejte na 220 °C. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte granulovaným cukrem a pečte 6–8 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit