Švédské masové kuličky jsou hitem obchodního domu IKEA, ale pokud tam nemáte cestu a zrovna jste na tuto švédskou klasiku dostali chuť, připravte si ji podle našeho osvědčeného receptu. Troufáme si říct, že od těch originálních nepoznáte rozdíl. Masové kuličky s omáčkou podávejte tradičně s bramborovou kaší a brusinkami.
Suroviny
vepřové maso mleté
400
g
libové
vejce
1
ks
prošlehané
cibule
1
ks
malá, najemno nasekaná
strouhanka
85
g
z bílého pečiva
kopr
1
PL
najemno nasekaný + k podávání
olivový olej
1
PL
máslo
1
PL
vývar hovězí
400
ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
brusinková zavařenina
k podávání
k podávání
k podávání
Postup
1
Maso smíchejte s vejcem, cibulí, strouhankou a koprem. Dochuťte. Z hmoty vytvarujte cca 20 koulí.
2
Zahřejte olej ve velké nepřilnavé pánvi a opečte kuličky dohněda. Nejspíš to bude třeba nadvakrát.
3
Pak maso vyjměte z pánve, rozpusťte máslo, poprašte ho moukou a 2 minuty pořádně míchejte.
4
Pak pomalu vešlehejte vývar. Míchejte, až vznikne hustá omáčka.
5
Pak vraťte na pánev kuličky a prohřejte je. Posypte koprem a podávejte.