Cesta do tropického ráje vás hned tak nečeká? Máme pro vás recept na bábovku, která vás do jednoho v cukuletu přenese! Bábovka se šťavnatým ananasem a sladkokyselou mučenkou zaručeně prozáří i ten nejzachmuřenější den. K odpolední kávě lepší moučník jen tak nenajdete.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Z ananas odkrojte vrchní i spodní část a poté pomocí zoubkovaného nože pečlivě odřízněte slupku. Dužinu nakrájejte na osm klínků a z každého klínku odstraňte tvrdý střed. Ananas nakrájejte na co nejtenčí plátky (cca 2–3 mm) a poté rozložte na plech a pečte 20 minut, až budou sušší a zlatavé. Nechte vychladnout.
Odeberte 1 lžíci másla a pečlivě jí vymažte formu na bábovku o průměru 25 cm, poté jí vysypte 1 lžící mouky. Zbytek mouky vysypte.
Mléko smíchejte se semínky a šťávou z mučenky a nechte pár minut odstát – kyselost šťávy mléko trochu srazí. Elektrickým šlehačem ušlehejte v míse zbytek másla a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte mouku předem prosátou společně s kypřicím práškem, mléko s mučenkou, vejce, vanilku a sůl. Krátce prošlehejte, dokud nebude těsto krémové a hladké. Nakonec stěrkou vmíchejte kousky ananasu. Lžící přendejte těsto do připravené formy a uhlaďte.
Bábovku pečte 50–55 minut do zlatova. Otestujte propečení – špejle zapíchnutá do nejhlubší části bábovky musí po vytažení být čistá. Formu položte na chladicí mřížku, a nechte chladnout, až bude bábovka vlažná.
Do velké mísy prosijte moučkový cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj semínka a šťávu z mučenky a mléko. Míchejte, až vznikne hladká tekoucí poleva. Vlažnou bábovku vyklopte na talíř, potřete polevou a nechte zcela vychladnout.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.