Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bábovka s ananasem a mučenkou
Bábovka s ananasem a mučenkou
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Bábovka s ananasem a mučenkou

4.4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 1 bábovku o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5232 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 672 g
Tuky 240 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cesta do tropického ráje vás hned tak nečeká? Máme pro vás recept na bábovku, která vás do jednoho v cukuletu přenese! Bábovka se šťavnatým ananasem a sladkokyselou mučenkou zaručeně prozáří i ten nejzachmuřenější den. K odpolední kávě lepší moučník jen tak nenajdete.
 

Suroviny

malý, zralý – asi 300 g ananasu po očištění
máslo 250 g
změklé - z toho 1 lžíce na vymazání formy
+ 1 lžíce navíc
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
mléko 100 ml
plnotučné
semínka i šťáva
vejce 4 ks
velká, pokojové teploty
nebo 1 lžička vanilkového extraktu
sůl ¼ ČL
Na polevu
semínka i šťáva
mléko 3 ČL
plnotučné

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Z ananas odkrojte vrchní i spodní část a poté pomocí zoubkovaného nože pečlivě odřízněte slupku. Dužinu nakrájejte na osm klínků a z každého klínku odstraňte tvrdý střed. Ananas nakrájejte na co nejtenčí plátky (cca 2–3 mm) a poté rozložte na plech a pečte 20 minut, až budou sušší a zlatavé. Nechte vychladnout.

2

Odeberte 1 lžíci másla a pečlivě jí vymažte formu na bábovku o průměru 25 cm, poté jí vysypte 1 lžící mouky. Zbytek mouky vysypte.

3

Mléko smíchejte se semínky a šťávou z mučenky a nechte pár minut odstát – kyselost šťávy mléko trochu srazí. Elektrickým šlehačem ušlehejte v míse zbytek másla a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte mouku předem prosátou společně s kypřicím práškem, mléko s mučenkou, vejce, vanilku a sůl. Krátce prošlehejte, dokud nebude těsto krémové a hladké. Nakonec stěrkou vmíchejte kousky ananasu. Lžící přendejte těsto do připravené formy a uhlaďte.

4

Bábovku pečte 50–55 minut do zlatova. Otestujte propečení – špejle zapíchnutá do nejhlubší části bábovky musí po vytažení být čistá. Formu položte na chladicí mřížku, a nechte chladnout, až bude bábovka vlažná.

5

Do velké mísy prosijte moučkový cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj semínka a šťávu z mučenky a mléko. Míchejte, až vznikne hladká tekoucí poleva. Vlažnou bábovku vyklopte na talíř, potřete polevou a nechte zcela vychladnout.

Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč