Skotské vejce můžete znát ještě pod názvem pštrosí vejce. Variace na sekanou s vajíčkem je populární v anglosaských zemích. Hit bufetu!
Suroviny
Postup
Mleté maso propracujte s kořenicími přísadami (část petrželky si ponechte na ozdobu) a jedním vajíčkem.
Zbylá vejce vložte do studené vody, uveďte do varu a povařte asi sedm minut.
Pak je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Ještě vlhká vajíčka oválejte v mouce (maso na nich pak bude lépe držet).
Opatrně, ale důkladně je obalte masovou směsí a poté ve strouhance.
Rozehřejte vyšší vrstvu tuku v kastrůlku nebo fritéze a vejce vysmažte dozlatova. Podávejte rozkrojená, případně doplněná majonézovými omáčkami.
Odkud přišla? ‚Scotch eggs‘ údajně vymysleli v londýnském lahůdkářství Fortnum & Mason počátkem 18. století. Oblíbilo si je celé britské impérium včetně Indie (tam dávají místo petržele koriandr), Skotové si ale vybojovali copyright!
Komentáře