Tenhle likér je opravdu delikátní, o čemž svědčí i to, že byl oblíbeným nápojem vyhlášeného labužníka, proslulého literárního detektiva Hercula Poirota. Recept na tento likér Cassis je jeden z důmyslných tipů, jak zpracovat černý rybíz.
Suroviny
Postup
Rybíz a víno dejte společně do skleněné nebo keramické nádoby a nechte 24–48 hodin stát.
Potom směs rozmixujte a přeceďte přes jemné síto do většího hrnce. Přidejte cukr tak, abyste přidali 1 díl cukru na 1 díl tekutiny.
Směs zvolna zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí, a potom za občasného míchání vařte na mírném plameni zhruba hodinu, aby se sirup lehce zredukoval. Nechte vychladnout.
Smíchejte výsledný sirup s vodkou v poměru 1 díl vodky na 3 díly sirupu. Slijte do lahví, uzavřete a nechte v chladu 2 týdny stát.
Potom je cassis připravený k pití, ale v temnu vydrží až rok – pokud ho ale otevřete, raději ho potom skladujte v lednici.