Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na cca 3 sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7720 kcal
Bílkoviny 16 g
Cukr 66 g
Tuky 736 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Léto milujeme, protože je nejen plné slunce, ale hlavně všeho, co pod ním dozrává. I když se snažíme sebevíc, všechno se sníst nedá, a tak děláme zásoby na zimu, louhujeme, zavařujeme, nakládáme...

Suroviny

lilek 1.5 kg
na 1 cm silná kolečka
sůl 4 PL
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 800 ml
rozmarýn 0.5 ČL
nasekané lístků
tymián 0.5 ČL
odrhnuté lístky
olivový olej 800 ml
česnek 4 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté nožem

1 Lilky rozložte na utěrku a štědře osolte. Nechte je zhruba 1 hodinu vypotit a pak je osušte papírovou utěrkou.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody, vlijte ocet, přiveďte znovu k varu, přidejte lilky a 2 minuty je blanšírujte. Slijte a nechte vykapat (v cedníku je zmáčkněte, ať je zbavíte tekutiny). Rozložte je do pekáče, opepřete, posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem, přidejte neoloupané, ale rozmáčklé stroužky česneku a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 45 minut.

3 Pekáč vyjměte a lilky upěchujte do sklenic. Zalijte je olejem, v němž se pekly (zkontrolujte, že uvnitř nezůstaly vzduchové kapsy), a zavřete. Takto naložené vydrží v lednici až 2 týdny, můžete je však i sterilizovat.

NĚCO NAVÍC
Nebojte se množství octa, lilky jsou v něm jen krátce, rozhodně nebudou kyselé. Díky octu ale získají jemně pikantní chuť. Někdo lilky potit nenechává, jiný by bez vypocení nepokračoval – necháme to na vás, ale je dobré vědět, že nově pěstované odrůdy se už potit nutně nemusí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit