0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakládané lilky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Na cca 3 sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7720 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 66 g
Tuky 736 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Léto milujeme, protože je nejen plné slunce, ale hlavně všeho, co pod ním dozrává. I když se snažíme sebevíc, všechno se sníst nedá, a tak děláme zásoby na zimu, louhujeme, zavařujeme, nakládáme...

Suroviny

lilek 1,5 kg
na 1 cm silná kolečka
sůl 4 PL
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 800 ml
rozmarýn ½ ČL
nasekané lístků
tymián ½ ČL
odrhnuté lístky
olivový olej 800 ml
česnek 4 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté nožem

Postup

1

Lilky rozložte na utěrku a štědře osolte. Nechte je zhruba 1 hodinu vypotit a pak je osušte papírovou utěrkou.

2

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody, vlijte ocet, přiveďte znovu k varu, přidejte lilky a 2 minuty je blanšírujte. Slijte a nechte vykapat (v cedníku je zmáčkněte, ať je zbavíte tekutiny).

3

Rozložte je do pekáče, opepřete, posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem, přidejte neoloupané, ale rozmáčklé stroužky česneku a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 45 minut.

4

Pekáč vyjměte a lilky upěchujte do sklenic. Zalijte je olejem, v němž se pekly (zkontrolujte, že uvnitř nezůstaly vzduchové kapsy), a zavřete. Takto naložené vydrží v lednici až 2 týdny, můžete je však i sterilizovat.

NĚCO NAVÍC
Nebojte se množství octa, lilky jsou v něm jen krátce, rozhodně nebudou kyselé. Díky octu ale získají jemně pikantní chuť. Někdo lilky potit nenechává, jiný by bez vypocení nepokračoval – necháme to na vás, ale je dobré vědět, že nově pěstované odrůdy se už potit nutně nemusí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč