Léto milujeme, protože je nejen plné slunce, ale hlavně všeho, co pod ním dozrává. I když se snažíme sebevíc, všechno se sníst nedá, a tak děláme zásoby na zimu, louhujeme, zavařujeme, nakládáme...
Suroviny
Postup
Lilky rozložte na utěrku a štědře osolte. Nechte je zhruba 1 hodinu vypotit a pak je osušte papírovou utěrkou.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody, vlijte ocet, přiveďte znovu k varu, přidejte lilky a 2 minuty je blanšírujte. Slijte a nechte vykapat (v cedníku je zmáčkněte, ať je zbavíte tekutiny).
Rozložte je do pekáče, opepřete, posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem, přidejte neoloupané, ale rozmáčklé stroužky česneku a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 45 minut.
Pekáč vyjměte a lilky upěchujte do sklenic. Zalijte je olejem, v němž se pekly (zkontrolujte, že uvnitř nezůstaly vzduchové kapsy), a zavřete. Takto naložené vydrží v lednici až 2 týdny, můžete je však i sterilizovat.
NĚCO NAVÍC
Nebojte se množství octa, lilky jsou v něm jen krátce, rozhodně nebudou kyselé. Díky octu ale získají jemně pikantní chuť. Někdo lilky potit nenechává, jiný by bez vypocení nepokračoval – necháme to na vás, ale je dobré vědět, že nově pěstované odrůdy se už potit nutně nemusí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu(36 receptů)