Červenořepný salát s uzenou rybou

Červenořepný salát s uzenou rybou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2789 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 204 g
Tuky 175 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle zimní salát je skvělou volbou nejen na odlehčení po masopustu.

Suroviny

rýže hnědá 150 g
mrkev 2 ks
větší, nastrouhaná nahrubo
červená řepa 1 ks
nastrouhaná
celer 2 ks
řapíky nakrájené na tenké plátky
paprika červená 1 ks
malá, na kostičky
koriandr 1 svazek
lze nahradit petrželkou, nasekaný na jedmno + pár celých lístků na ozdobení
makrela 400 g
uzená, bez kosti a kůže
vlašské ořechy 50 g
Na zálivku
olej 3 PL
slunečnicový, nebo jiný neutrálný
sezamový olej 3 PL
rybí omáčka 1 PL
hnědý cukr 1 PL
zázvor (čerstvý) 2 PL
čerstvý, najemno nastrouhaný
chilli sušené 0.25 ČL

1 Rýži uvařte podle návodu na obalu, aby byla měkká, ale spíše al dente, nikoli rozvařená.

2 Mezitím připravte a v míse promíchejte ostatní suroviny do salátu až po koriandr či petrželku včetně.

3 Rybu rozdělte na co nejúhlednější kousky, pokud možno bez kostí, a prohřejte ji zabalenou v alobalu v troubě rozehřáté na 180°C (trvá to cca 10 minut) anebo v páře či ve vhodné nádobě v mikrovlnce.

4 Ořechy opražte dozlatova – nasucho na pánvi nebo na plechu v troubě, až budete prohřívat rybu.

5 Přísady na zálivku prošlehejte v misce nebo protřepejte ve šroubovací skleničce.

6 Uvařenou rýži sceďte, nechte trochu zchladnout a vmíchejte ji do směsi v míse společně se zálivkou.

7 Podávejte v míse nebo na servírovacím talíři, posypané rybou, opraženými ořechy a celými lístky koriandru či petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit