
Červenořepný salát s uzenou rybou
Tenhle zimní salát je skvělou volbou nejen na odlehčení po masopustu.
Ingredience
- 150 g hnědé rýže
- 2 velké mrkve, nastrouhané nahrubo
- 1 větší střední červená řepa (120–150 g), nastrouhaná
- 2 řapíky celeru, na tenké plátky
- 1 malá červená paprika, na kostičky
- velký svazek koriandru či hladkolisté petržele, lístky nasekané + celé na ozdobení
- cca 400 g uzené makrely, zbavené kůže i kostí
- 50 g vlašských ořechů
- 3 lžíce slunečnicového či jiného chuťově neutrálního oleje (lze však použít i olej z vlašských ořechů)
- 3 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky sušených chilli vloček
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Rýži uvařte podle návodu na obalu, aby byla měkká, ale spíše al dente, nikoli rozvařená.
2 Mezitím připravte a v míse promíchejte ostatní suroviny do salátu až po koriandr či petrželku včetně.
3 Rybu rozdělte na co nejúhlednější kousky, pokud možno bez kostí, a prohřejte ji zabalenou v alobalu v troubě rozehřáté na 180°C (trvá to cca 10 minut) anebo v páře či ve vhodné nádobě v mikrovlnce.
4 Ořechy opražte dozlatova – nasucho na pánvi nebo na plechu v troubě, až budete prohřívat rybu.
5 Přísady na zálivku prošlehejte v misce nebo protřepejte ve šroubovací skleničce.
6 Uvařenou rýži sceďte, nechte trochu zchladnout a vmíchejte ji do směsi v míse společně se zálivkou.
7 Podávejte v míse nebo na servírovacím talíři, posypané rybou, opraženými ořechy a celými lístky koriandru či petrželky.
Přidat komentář