Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na saláty

Saláty nabízejí nepřeberné množství chuťových kombinací. Chcete-li svěží a lehký oběd či večeři, salátem to vyřešíte. Častou součástí jídelníčku by měl být zejména kvůli vitaminům, minerálům a vláknině, které salát přirozeně obsahuje. Snadno je připravíte podle své chuti nebo se můžete inspirovat osvědčenými recepty.

...

Mezi nejznámější patří salát Caesar, Coleslaw, Waldorf , řecký salát nebo francouzský přímořský salát Niçoise. Vybírat ale můžete ze stovek dalších osvědčených receptů - od zeleninových přes bramborové, luštěninové a těstovinové až po ovocné a teplé saláty.  

Jak sestavit salát?

Ingredience do salátu volte podle toho, zda má salát posloužit jako příloha, hlavní chod nebo dezert. K dezertnímu chodu se skvěle hodí ovocný salátek a inspiraci na jeho přípravu najdete hned v několika našich receptech. Co v salátu upotřebíte?

  • čerstvou, grilovanou, pečenou, vařenou zeleninu
  • ovoce
  • vařené luštěniny, obiloviny (rýže, bulgur, quinoa)
  • těstoviny
  • maso, sýr, vejce
  • ořechy, semena
  • bylinky, výhonky, klíčky

Salát jako příloha

Přílohový salát by měl být lehký, svěží a zároveň by měl dát možnost vyniknout hlavní surovině pokrmu

  • Salát ve formě přílohy bývá často tvořen směsí zeleniny, z níž podstatnou část tvoří salátové listy.
  • Přílohovým salátům nejvíc sluší vinaigrette nabo jiná zálivka. Její chuť můžete zvýraznit citronovou šťávou nebo pár kapkami balzamikového octa.

Salát jako hlavní chod

Vedle zeleniny by měl v hlavním salátovém chodu neměly chybět přidané bílkoviny. Ty mohou mít podobu masa, vejec, sýra, tempeh nebo tofu. Salát jako hlavní chod unese i těžší složky, jako jsou vařené brambory, rýže nebo těstoviny doprovozené dresinkem z jogurtu či majonézy.

Co ještě přidat do salátu?

  • K salátu z čerstvé či grilované zeleniny se skvěle hodí různé druhy sýrů. Použít můžete mozzarellu, balkánský sýr či fetu, nic nezkazíte ani tvrdšími sýry jako jsou například gouda či ementál nebo úplně tvrdými parmezánem, grana padano nebo pecorino.
  • Při přípravě oblíbených salátů mějte po ruce semínka a ořechy, které salát obohatí o prospěšné tuky, vitaminy a minerály.
  • Kombinujte zeleninu s ovocem. Zelený salát  skvěle doplní o příjemnou sladkokyselou chuť například zrníčka granátového jablka. Křupavá jablka zase zpestří například bramborový salát. Sladké hrušky a modrý sýr umí doprovodit čekanku, polníček či rukolu.

Zálivka vs. dresink: Jaký je v nich rozdíl?

Salát zpravidla nabízí více druhů surovin pokrájených na kousky. Původ dnešního slova salát najdeme v latinském “sallita”, což znamená “nasolit”. S tím souvisí další důležitá ingredience, která podpoří chuť hlavních surovin, a tou je zálivka. 

  • Zálivku tvoří většinou olej s citronovou šťávu a bylinkami. Salát se jí pokape ideálně těsně před podáváním. Důvodem je, aby zelenina (zejména křehké salátové listy) zůstala svěží a křupavá.
  • Dresink se skládá z hutnější složky jako je jogurt, zakysaná smetana nebo majonéza. Smyslem dresinku je kousky zeleniny obalit.

Nejznámější české a světové saláty

Když dostanete chuť na salát, můžete se držet osvědčených receptů nebo si jej snadno připravit podle své fantazie, chuti, sezóny a možností. Podívejte se na ty nejznámější salátové kombinace.

  • Caesar - kombinace listových salátů, kuřecího masa a parmazánu
  • Waldorf - salát s kuřecím masem, koprem a ořechy
  • Niçoise - hlávkový salát s tuňákem, vejcem a bramborami
  • Coleslaw - salát z bílého zelí a mrkve ochucený majonézou nebo zálivkou vinaigrette (zálivka z oleje a octa nebo citronové šťávy)
  • Farmářský salát - listové saláty s opečenými bramborami, slaninou a vejcem
  • Šopský salát - bulharský pokrm s balkánským sýrem
  • Zelný salát - salát z jednoho nebo více druhů zelí
  • Caprese - svěží předkrmový salátek z rajčat a mozzarelly doplněný bazalkou a olivovým olejem
  • vánoční bramborový – česká tradice, kterou připravuje každá rodina podle svých zvyklostí

Celý popis