Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kadeřávkový salát s kuřetem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3734 kcal
Bílkoviny 204 g
Sacharidy 263 g
Tuky 200 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled sice tenhle recept vypadá složitě, ve skutečnosti se ale jedná o rafinovanou skládačku sestávající z jednoduchých komponentů. Salátem můžete pohostit i vegetariány, když dáte maso zvlášť.

Související recepty

Suroviny

marináda 100 ml
balzamiková marináda viz Něco navíc
olivový olej
na potření grilu
Na pečenou zeleninu
hokkaido – zbavená semínek, nakrájená na asi 2cm klínky
olivový olej 4 PL
oregano 1 ČL
sušené
pár strouhnutí
česnek sušený ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dýňová semínka
dýňová semínka 100 g
rozpuštěné
pár strouhnutí
hnědý cukr 2 PL
sůl 2 špetky
nebo podle chuti
Na salátovou zálivku
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
marináda 100 ml
balzamiková (viz Něco navíc)
Na kadeřávkový salát
salát 500 g
směs kadeřávku a italské černé kapusty (cavolo nero), zbavené tuhých řapíků a natrhané
olivový olej 1 PL
sůl ¼ ČL
sušené brusinky 3 hrsti
sýr 150 g
čerstvý sýr lámavého typu (my jsme použili ten s kopretinou z Kromilku), fety nebo nepříliš slaného balkánu

Postup

1

Kuřecí prsní řízky rozklepejte paličkou nebo válečkem mezi dvěma kusy potravinářské fólie na tloušťku 2–2,5 cm. Nepřežeňte to a nepotrhejte maso. Pak je dejte do mělké misky, zalijte balzamikovou marinádou a obraťte je v ní, aby se maso ze všech stran obalilo. Kuře nechte marinovat 30–60 minut. Mezitím připravte dýni a dýňová semínka.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Ve velké míse opatrně, ale důkladně promíchejte suroviny NA PEČENOU ZELENINU, osolte a opepřete podle chuti. Vše rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20–30 minut, aby dýně a kapustičky zezlátly. Poté vyjměte z trouby a odložte.

3

V misce promíchejte suroviny NA DÝŇOVÁ SEMÍNKA a rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut při 200°C, až začnou hnědnout. Pak je sesypte do misky.

4

Až bude čas opékat kuře, rozehřejte kontaktní gril či grilovací pánev na střední až silný výkon, potřete je olejem a opečte na nich okapané kuře tak, aby z obou stran získalo pěkný ožehnutý vzorek a uvnitř bylo propečené. Hotová kuřecí prsa nechte volně zakrytá alobalem odpočívat 5–10 minut a pak je nakrájejte na plátky.

5

NA SALÁTOVOU ZÁLIVKU rozehřejte v pánvi máslo na středním až silném ohni. Vsypte šalotku a česnek a opékejte 3 minuty, aby šalotka zesklovatěla a česnek se rozvoněl. Odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte do balzamikové marinády, podle potřeby můžete zředit trochou vody.

6

Ve velké míse důkladně promněte (asi minutu) čistýma rukama kadeřávek, olivový olej a sůl. Přidejte pečenou zeleninu, dýňová semínka, klikvy a zálivku. Důkladně protřeste. Navrch dejte rozdrobený sýr a nakrájené kuřecí maso.

NĚCO NAVÍC
Na BALZAMIKOVOU MARINÁDU prošlehejte v misce metlou 2 lžíce medu, 1 lžíci dijonské hořčice, 1/2 lžičky jemné mořské soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 drcený velký stroužek česneku, špetku sušeného tymiánu, špetku sušeného oregana, špetku sušeného rozmarýnu a 60 ml balzamikového octa. Postupně vlijte 180 ml panenského olivového oleje a důkladně prošlehejte. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs nepromění v emulzi. Uchovávejte v uzavřené sklenici v chladničce (vydrží pár dnů). Před podáváním důkladně protřepejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín