Kadeřávkový salát s kuřetem

Kadeřávkový salát s kuřetem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3583 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 227 g
Tuky 200 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled sice tenhle recept vypadá složitě, ve skutečnosti se ale jedná o rafinovanou skládačku sestávající z jednoduchých komponentů. Salátem můžete pohostit i vegetariány, když dáte maso zvlášť.

Suroviny

kuřecí prsa 500 g
100 ml
balzamiková marináda viz Něco navíc
olivový olej
na potření grilu
Na pečenou zeleninu
dýně 1 kg
hokkaido zbavená semínek, nakrájená na klínky
růžičková kapusta 250 g
olivový olej 4 PL
oregano 1 ČL
muškátový oříšek
česnek sušený 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dýňová semínka
dýňová semínka 100 g
máslo 2 PL
rozpuštěné
muškátový oříšek
hnědý cukr 2 PL
sůl 2 špetky
Na kadeřávkový salát
salát 500 g
směs kadeřávku a italské černé kapusty, zbavené tuhých řapíků a natrhané
olivový olej 1 PL
sůl
2 hrsti
klikva americké brusinky - sušené
sýr 150 g
čerstvý sýr lámavého typu - např. feta
Na salátovou zálivku
máslo 30 g
šalotka 4 ks
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
100 ml
balzamiková marináda

1 Kuřecí prsní řízky rozklepejte paličkou nebo válečkem mezi dvěma kusy potravinářské fólie na tloušťku 2–2,5 cm. Nepřežeňte to a nepotrhejte maso. Pak je dejte do mělké misky, zalijte balzamikovou marinádou a obraťte je v ní, aby se maso ze všech stran obalilo. Kuře nechte marinovat 30–60 minut. Mezitím připravte dýni a dýňová semínka.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Ve velké míse opatrně, ale důkladně promíchejte suroviny NA PEČENOU ZELENINU, osolte a opepřete podle chuti. Vše rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20–30 minut, aby dýně a kapustičky zezlátly. Poté vyjměte z trouby a odložte.

3 V misce promíchejte suroviny NA DÝŇOVÁ SEMÍNKA a rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut při 200°C, až začnou hnědnout. Pak je sesypte do misky.

4 Až bude čas opékat kuře, rozehřejte kontaktní gril či grilovací pánev na střední až silný výkon, potřete je olejem a opečte na nich okapané kuře tak, aby z obou stran získalo pěkný ožehnutý vzorek a uvnitř bylo propečené. Hotová kuřecí prsa nechte volně zakrytá alobalem odpočívat 5–10 minut a pak je nakrájejte na plátky.

5 NA SALÁTOVOU ZÁLIVKU rozehřejte v pánvi máslo na středním až silném ohni. Vsypte šalotku a česnek a opékejte 3 minuty, aby šalotka zesklovatěla a česnek se rozvoněl. Odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte do balzamikové marinády, podle potřeby můžete zředit trochou vody.

6 Ve velké míse důkladně promněte (asi minutu) čistýma rukama kadeřávek, olivový olej a sůl. Přidejte pečenou zeleninu, dýňová semínka, klikvy a zálivku. Důkladně protřeste. Navrch dejte rozdrobený sýr a nakrájené kuřecí maso.

NĚCO NAVÍC
Na BALZAMIKOVOU MARINÁDU prošlehejte v misce metlou 2 lžíce medu, 1 lžíci dijonské hořčice, 1/2 lžičky jemné mořské soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 drcený velký stroužek česneku, špetku sušeného tymiánu, špetku sušeného oregana, špetku sušeného rozmarýnu a 60 ml balzamikového octa. Postupně vlijte 180 ml panenského olivového oleje a důkladně prošlehejte. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs nepromění v emulzi. Uchovávejte v uzavřené sklenici v chladničce (vydrží pár dnů). Před podáváním důkladně protřepejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit