
Kadeřávkový salát s kuřetem
Na první pohled sice tenhle recept vypadá složitě, ve skutečnosti se ale jedná o rafinovanou skládačku sestávající z jednoduchých komponentů. Salátem můžete pohostit i vegetariány, když dáte maso zvlášť.
Ingredience
- 400–500 g kuřecích prsních řízků
- cca 100 ml balzamikové marinády (viz Něco navíc)
- olivový olej na potření grilu
- 1 dýně hokkaido o hmotnosti cca 1 kg, zbavená semínek (neoloupaná) a nakrájená na asi 2 cm silné klínky
- 200–250 g růžičkové kapusty
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- pár strouhnutí muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého sušeného česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g loupaných dýňových semínek
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- pár strouhnutí muškátového oříšku
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 špetky soli (nebo podle chuti)
- 30 g másla
- 4 šalotky, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- cca 100ml balzamikové marinády (viz Něco navíc)
- cca 500 g směsi kadeřávku a italské černé kapusty (cavolo nero), zbavené tuhých řapíků a natrhané
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 2–3 hrsti sušené klikvy velkoplodé (amerických brusinek)
- 150 g lámavého čerstvého sýra (my jsme použili ten s kopretinou z Kromilku), fety nebo nepříliš slaného balkánu
NA PEČENOU ZELENINU
NA DÝŇOVÁ SEMÍNKA
NA SALÁTOVOU ZÁLIVKU
NA KADEŘÁVKOVÝ SALÁT
Příprava jídla
1 Kuřecí prsní řízky rozklepejte paličkou nebo válečkem mezi dvěma kusy potravinářské fólie na tloušťku 2–2,5 cm. Nepřežeňte to a nepotrhejte maso. Pak je dejte do mělké misky, zalijte balzamikovou marinádou a obraťte je v ní, aby se maso ze všech stran obalilo. Kuře nechte marinovat 30–60 minut. Mezitím připravte dýni a dýňová semínka.
2 Troubu předehřejte na 200°C. Ve velké míse opatrně, ale důkladně promíchejte suroviny NA PEČENOU ZELENINU, osolte a opepřete podle chuti. Vše rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20–30 minut, aby dýně a kapustičky zezlátly. Poté vyjměte z trouby a odložte.
3 V misce promíchejte suroviny NA DÝŇOVÁ SEMÍNKA a rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut při 200°C, až začnou hnědnout. Pak je sesypte do misky.
4 Až bude čas opékat kuře, rozehřejte kontaktní gril či grilovací pánev na střední až silný výkon, potřete je olejem a opečte na nich okapané kuře tak, aby z obou stran získalo pěkný ožehnutý vzorek a uvnitř bylo propečené. Hotová kuřecí prsa nechte volně zakrytá alobalem odpočívat 5–10 minut a pak je nakrájejte na plátky.
5 NA SALÁTOVOU ZÁLIVKU rozehřejte v pánvi máslo na středním až silném ohni. Vsypte šalotku a česnek a opékejte 3 minuty, aby šalotka zesklovatěla a česnek se rozvoněl. Odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte do balzamikové marinády, podle potřeby můžete zředit trochou vody.
6 Ve velké míse důkladně promněte (asi minutu) čistýma rukama kadeřávek, olivový olej a sůl. Přidejte pečenou zeleninu, dýňová semínka, klikvy a zálivku. Důkladně protřeste. Navrch dejte rozdrobený sýr a nakrájené kuřecí maso.
NĚCO NAVÍC
Na BALZAMIKOVOU MARINÁDU prošlehejte v misce metlou 2 lžíce medu, 1 lžíci dijonské hořčice, 1/2 lžičky jemné mořské soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 drcený velký stroužek česneku, špetku sušeného tymiánu, špetku sušeného oregana, špetku sušeného rozmarýnu a 60 ml balzamikového octa. Postupně vlijte 180 ml panenského olivového oleje a důkladně prošlehejte. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs nepromění v emulzi. Uchovávejte v uzavřené sklenici v chladničce (vydrží pár dnů). Před podáváním důkladně protřepejte.
Přidat komentář