Francouzské škvarečky

Francouzské škvarečky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné 6 čtvrtlitrových sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3802 kcal
Bílkoviny 28 g
Cukr 20 g
Tuky 364 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzské škvarky ,rillons‘ a ,rilettes‘ mají prostý původ a vypadají skromně. Labužníci je však už dávno povýšili do šlechtického stavu!

Suroviny

sádlo 300 g
hřbetní, syrové, pokrájené
víno bílé 500 ml
suché
cibule 2 ks
pokrájené
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
1 kg
vepřové ramínko možno nahradit pleckem, pokrájeného na kostičky
bůček 200 g
na kostičky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Sádlo, víno, cibuli, rozmarýn a bobkový list zahřívejte, až se sádlo vyškvaří. Přidejte vepřové a na velmi mírném plameni za častého míchání škvařte ještě tři až čtyři hodiny, aby bylo maso úplně křehké. Pomocí děrované naběračky ho přesuňte do mísy a odstraňte bylinky. Osolte, opepřete, maso co nejvíc rozmělněte vidličkou a rozdělte do nádobek. Zalijte trochou rozpuštěného sádla a nechte ztuhnout.

TIPY

  • Variací na téma škvarečky je mnoho, například co se týče kořenění; místo rozmarýnu se nabízí tymián či domovem vonící kmín. V mnohých špičkových restauracích dnes podávají jemně mleté škvarečky jako chuťovku před zahájením jídla, doplněné různými druhy pečiva.
  • Škvarky po česku, tedy jen ze syrového sádla, si můžete připravit i do zásoby. Dřív čekaly v chladných spížích, dnes je svěřte i mrazáku. Před použitím je znova pomalu rozehřejte na pánvi.
  • Sádlo škvařte pozvolna a postupně je odebírejte. Nesolené sádlo je výborné i na pleť, zejména při kožních alergiích.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit