0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzské škvarečky

Francouzské škvarečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzské škvarečky

3.8 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 20 minut Velmi snadné 6 čtvrtlitrových sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5502 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 20 g
Tuky 484 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzské škvarky ,rillons‘ a ,rilettes‘ mají prostý původ a vypadají skromně. Labužníci je však už dávno povýšili do šlechtického stavu!

Suroviny

sádlo 300 g
hřbetní, syrové, pokrájené
víno bílé 500 ml
suché
cibule 2 ks
pokrájené
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
vepřové maso 1 kg
ramínko možno nahradit pleckem, pokrájené na kostičky
bůček 200 g
na kostičky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Sádlo, víno, cibuli, rozmarýn a bobkový list zahřívejte, až se sádlo vyškvaří. Přidejte vepřové a na velmi mírném plameni za častého míchání škvařte ještě tři až čtyři hodiny, aby bylo maso úplně křehké.

2 Pomocí děrované naběračky ho přesuňte do mísy a odstraňte bylinky. Osolte, opepřete, maso co nejvíc rozmělněte vidličkou a rozdělte do nádobek.

3 Zalijte trochou rozpuštěného sádla a nechte ztuhnout.

TIPY

  • Variací na téma škvarečky je mnoho, například co se týče kořenění; místo rozmarýnu se nabízí tymián či domovem vonící kmín. V mnohých špičkových restauracích dnes podávají jemně mleté škvarečky jako chuťovku před zahájením jídla, doplněné různými druhy pečiva.
  • Škvarky po česku, tedy jen ze syrového sádla, si můžete připravit i do zásoby. Dřív čekaly v chladných spížích, dnes je svěřte i mrazáku. Před použitím je znova pomalu rozehřejte na pánvi.
  • Sádlo škvařte pozvolna a postupně je odebírejte. Nesolené sádlo je výborné i na pleť, zejména při kožních alergiích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit