Francouzské škvarečky

Francouzské škvarečky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné 6 čtvrtlitrových sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3802 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 20 g
Tuky 364 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzské škvarky ,rillons‘ a ,rilettes‘ mají prostý původ a vypadají skromně. Labužníci je však už dávno povýšili do šlechtického stavu!

Suroviny

sádlo 300 g
hřbetní, syrové, pokrájené
víno bílé 500 ml
suché
cibule 2 ks
pokrájené
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
1 kg
vepřové ramínko možno nahradit pleckem, pokrájeného na kostičky
bůček 200 g
na kostičky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Sádlo, víno, cibuli, rozmarýn a bobkový list zahřívejte, až se sádlo vyškvaří. Přidejte vepřové a na velmi mírném plameni za častého míchání škvařte ještě tři až čtyři hodiny, aby bylo maso úplně křehké. Pomocí děrované naběračky ho přesuňte do mísy a odstraňte bylinky. Osolte, opepřete, maso co nejvíc rozmělněte vidličkou a rozdělte do nádobek. Zalijte trochou rozpuštěného sádla a nechte ztuhnout.

TIPY

  • Variací na téma škvarečky je mnoho, například co se týče kořenění; místo rozmarýnu se nabízí tymián či domovem vonící kmín. V mnohých špičkových restauracích dnes podávají jemně mleté škvarečky jako chuťovku před zahájením jídla, doplněné různými druhy pečiva.
  • Škvarky po česku, tedy jen ze syrového sádla, si můžete připravit i do zásoby. Dřív čekaly v chladných spížích, dnes je svěřte i mrazáku. Před použitím je znova pomalu rozehřejte na pánvi.
  • Sádlo škvařte pozvolna a postupně je odebírejte. Nesolené sádlo je výborné i na pleť, zejména při kožních alergiích.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit