Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí škvarky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 59
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9054 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 10 g
Tuky 994 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí škvarky není tak těžké si připravit, stačí si u řezníka koupit sádlo a pak už mít jen dostatek času a trpělivosti. Věřte nebo ne, ale škvarky zvládnete vyškvařit i v panelákovém bytu. Patřičnou odměnou vám bude křupavá dobrota, kterou si můžete dát jen tak s čerstvým chlebem a cibulkou, nebo připravit luxusní škvarkové placky. A navíc domácí sádlo je k nezaplacení!

Suroviny

vepřové sádlo 1 kg
syrové, hřbetní
mléko 200 ml
sůl
pepř
mletý
čerstvý
jarní cibulka
k podávání

Postup

1

Omyté a osušené sádlo nakrájejte na kostky o hraně 1–3 cm, podle toho, jak chcete mít velké škvarky. Vložte sádlo do kastrolu se silnějším dnem (neměl by být úplně plný). Podlijte ho trochou vody, aby se zkraje lépe rozpouštělo, a zahřívejte ho a škvařte na sporáku za občasného zamíchání. Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.

2

Jakmile se sádlo rozpustí, přilijte mléko. Škvarky budou více křupavé a zlaté. Když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění, stáhněte kastrol z ohně, přeceďte a sádlo nalijte do čistých a suchých sklenic či porcelánové nebo kameninové nádoby.

3

Škvarky promíchejte se solí a pepřem. Jezte teplé i studené s chlebem a cibulí. Zbylé uchovejte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Škvarečky pomelte na škvarkovou pomazánku se solí a mletým pepřem, popřípadě s bylinkami. Vychladlé ztuhlé sádlo přikryjte a uchovejte na suchém, tmavém a chladném místě. Nesolené sádlo má delší trvanlivost a širší způsob využití než sádlo ochucené.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín