Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí škvarky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 59
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9054 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 10 g
Tuky 994 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí škvarky není tak těžké si připravit, stačí si u řezníka koupit sádlo a pak už mít jen dostatek času a trpělivosti. Věřte nebo ne, ale křupavé škvarky zvládnete vyškvařit i v panelákovém bytě. Patřičnou odměnou vám bude zlatavá dobrota, kterou si můžete dát jen tak s čerstvým chlebem a cibulkou, nebo z ní připravit luxusní škvarkové placky. A navíc domácí sádlo je k nezaplacení!

Související recepty

Suroviny

vepřové sádlo 1 kg
syrové, hřbetní
mléko 200 ml
sůl
pepř
mletý
čerstvý
jarní cibulka
k podávání

Postup

1

Omyté a osušené sádlo nakrájejte na kostky o hraně 1–3 cm, podle toho, jak chcete mít velké škvarky.

2

Vložte sádlo do kastrolu se silnějším dnem (neměl by být úplně plný).

3

Podlijte ho trochou vody, aby se zkraje lépe rozpouštělo, a zahřívejte ho a škvařte na sporáku za občasného zamíchání. Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.

4

Jakmile se sádlo rozpustí, přilijte mléko. Škvarky budou více křupavé a zlaté. Když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění, stáhněte kastrol z ohně, přeceďte a sádlo nalijte do čistých a suchých sklenic či porcelánové nebo kameninové nádoby.

5

Škvarky promíchejte se solí a pepřem. Jezte teplé i studené s chlebem a cibulí. Zbylé uchovejte v chladu.

NĚCO NAVÍC

  • Jak domácí škvarky využít? Připravte z nich třeba výbornou škvarkovou pomazánku. Škvarečky pomelte se solí a mletým pepřem, popřípadě s bylinkami.
  • Vychladlé ztuhlé sádlo přikryjte a uchovejte na suchém, tmavém a chladném místě. Nesolené sádlo má delší trvanlivost a širší způsob využití než sádlo ochucené.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín