Domácí škvarky není tak těžké si připravit, stačí si u řezníka koupit sádlo a pak už mít jen dostatek času a trpělivosti. Věřte nebo ne, ale křupavé škvarky zvládnete vyškvařit i v panelákovém bytě. Patřičnou odměnou vám bude zlatavá dobrota, kterou si můžete dát jen tak s čerstvým chlebem a cibulkou, nebo z ní připravit luxusní škvarkové placky. A navíc domácí sádlo je k nezaplacení!
Postup
Omyté a osušené sádlo nakrájejte na kostky o hraně 1–3 cm, podle toho, jak chcete mít velké škvarky.
Vložte sádlo do kastrolu se silnějším dnem (neměl by být úplně plný).
Podlijte ho trochou vody, aby se zkraje lépe rozpouštělo, a zahřívejte ho a škvařte na sporáku za občasného zamíchání. Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.
Jakmile se sádlo rozpustí, přilijte mléko. Škvarky budou více křupavé a zlaté. Když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění, stáhněte kastrol z ohně, přeceďte a sádlo nalijte do čistých a suchých sklenic či porcelánové nebo kameninové nádoby.
Škvarky promíchejte se solí a pepřem. Jezte teplé i studené s chlebem a cibulí. Zbylé uchovejte v chladu.
NĚCO NAVÍC
- Jak domácí škvarky využít? Připravte z nich třeba výbornou škvarkovou pomazánku. Škvarečky pomelte se solí a mletým pepřem, popřípadě s bylinkami.
- Vychladlé ztuhlé sádlo přikryjte a uchovejte na suchém, tmavém a chladném místě. Nesolené sádlo má delší trvanlivost a širší způsob využití než sádlo ochucené.