Máte-li možnost, opatřete si domácí sádlo – uvidíte, jak moc ovlivní chuť kuby!
Suroviny
kroupy
300
g
větší krupky
vepřové sádlo
40
g
nebo husí + trocha navíc na vymaštění pekáče
vepřové škvarky
1
hrst
jemné
cibule
3
ks
sůl
pepř bílý
mletý
bujon
1
kostka
houbový
houby
250
g
čerstvé nebo mražené (hřiby, hlíva...)
kmín
1
ČL
drcený
česnek
5
stroužků
utřených
majoránka (drhnutá)
2
ČL
na kolečka
petrželka
na ozdobení
Postup
1
Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla a škvarcích osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidávejte krupky; opražte je, osolte, zalijte vodou (můžete do ní rozdrobit houbovy bujon), přiklopte a uvařte doměkka.
2
Houby nakrájejte na plátky, přisypte kmín a na zbylém sádle poduste asi čtvrt hodiny. Opatrně vmíchejte do uvařených krupek, okořeňte česnekem, majoránkou, případně i pepřem a promíchejte.
3
Dejte kubu do vymazaného pekáče, pokropte rozpuštěným sádlem a při 180 ºC zapékejte asi 25 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů )
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů )
Komentáře