Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na nejlepší pomazánky

Existuje ve studené kuchyni něco vděčnějšího než pomazánka? Připravená je doslova vmžiku a zvládne to i začátečník. Potěší malé i velké, hodí se k svačině do školy či práce, tak k snídani, jako studená večeře, ale samozřejmě i coby součást slavnostního pohoštění. Připravit se přitom dá pomazánka na tisíc a jeden způsob a nezatíží to ani váš rodinný rozpočet.

...

   
Do pomazánek obvykle využijete tvaroh, pomazánkové "máslo", majonézu či krémový sýr, bohatě si však vystačíte ii zcela bez nich nebo pouze s máslem. Základní surovinou mohou být ryby, maso, vejce, sýry, zelenina, luštěniny nebo bylinky. Ať už milujete drožďovou, rybičkovou nebo česnekovou pomazánku a nevíte, jak na ně, my vám poradíme!

Luštěninové pomazánky jsou snadné, protože k nim prakticky nepotřebujete o moc víc než vařenou čočku, fazole či hrách. Strávníci po celém světě milují pomazánku z cizrny hummus. Mezi české pomazánkové favority historicky patří drožďová, česneková, rybičková, vajíčková i superrychlá a jednoduchá avokádová pomazánka.  

Tvarohové pomazánky jsou oblíbené u dětí, ale zazářit s nimi můžete i u večeře nebo na večírku. Ukážeme vám tři verze pomazánek 2 v 1! 

Bazalková pomazánka s lučinou 

Tato pomazánka je variací na klasické tvarohové pomazánky a postačí vám na ní jen pár ingrediencí. V našich receptech pak najdete i její jarní obměnu s medvědím česnekem

  • Na svačinku pro děti smíchejte krémový sýr s trochou bílého jogurtu a ochuťte čerstvou bazalkou nebo pažitkou.
  • Podávejte se špalíčky z baby karotky, řapíkatého celeru a salátové okurky, na které si mohou děti pomazánku rovnou nabírat.
  • Do pomazánky přidejte trochu najemno strouhané nivy, prolisovaný česnek, lžíci majonézy, špetku pepře a máte ideální obměnu původní pomazánky na chuťovky.
  • Ozdobit je můžete třeba kuličkami hroznového vína. 

Vajíčková pomazánka s goudou 

Kdo by neměl rád vajíčkovou pomazánku! Aby žloutky vařených vajec zůstaly hezky žluté, nesmíte je převařit. Úplně stačí vařit vejce minutu a následně nechat v horké vodě pod pokličkou dojít cca 12 minut.  

  • Natvrdo uvařená vejce nastrouhejte najemno, přidejte k nim rovněž najemno nastrouhanou goudu, bílý jogurt a špetku soli.
  • Směs mažte na celozrnný chléb a zdobte rajčaty s pažitkou. 
  • Přidejte do pomazánky půl lžičky uzené papriky, najemno nasekanou kyselou okurku, lžičku hořčice, lžíci majonézy a špetku pepře. Vajíčková pomazánka získá nový švih.
  • Pomazánku podávejte na slaných krekrech zdobené olivou. 

Pomazánka z pečené červené řepy 

Červenou řepu můžete upéct v alobalu v troubě, čímž pomazánka z červené řepy získá zajímavé kouřové aroma. Pokud však spěcháte, klidně použijte řepu předvařenou. 

  • Červenou řepu nastrouhejte najemno a smíchejte se zakysanou smetanou a trochou medu, špetkou soli a kapkou citrónu. 
  • Podávejte na bílém pečivu.
  • V „dospělácké“ verzi pečenou řepu nastrouhejte nahrubo a marinujte ve směsi olivového oleje, balsamicového octa, javorového sirupu, soli a pepře, teprve pak přidejte najemno nasekanou šalotku a trochu zakysané smetany nebo majonézy, aby se směs spojila. 
  • Podávejte na tmavé bagetě s lístky rukoly, kouskem kozího sýra a karamelizovaným vlašským oříškem (inspirovat se přitom můžete v našem receptu s bruschetou). 

Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč