
Galetky se špenátem a vejcem
Galetka je palačinka z pohankové mouky. Stejně jako sladkou palačinku i slanou variantu můžete naplnit čímkoli, co máte rádi.
Ingredience
- 250 g hladké pohankové mouky
- 30 g hladké mouky
- 2 lžičky mořské soli
- 1 vejce
- olej nebo sádlo na opékání
- 400 g listového špenátu
- 200 g sýra s modrou plísní
- 12 vajec
- barevný pepř, drcený, k podávání
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 V míse promíchejte obě mouky, sůl, vejce a postupně zapracujte 500ml studené vody. Těsto nechte minimálně 2 hodiny odležet.
2 Opět promíchejte, rozpalte velkou pánev, potřete ji tukem a naběračku těsta rozlijte po celé pánvi tak, aby byla palačinka co nejtenčí. Jakmile začnou zlátnout okraje, otočte ji a opečte i z druhé strany. Ze zbylého těsta postupně připravte další galetky.
3 Listy špenátu vhoďte do vroucí vody, nechte zavadnout, slijte a propláchněte studenou vodou. Vyždímejte přebytečnou tekutinu a špenát překrájejte. Na pánvi potřené tukem opečte postupně rozklepnutá vejce.
4 Na palačinky rozdělte špenát, posypte rozdrobeným sýrem a na střed položte sázené vejce, osolte. Okraje palačinky ohněte směrem do středu jako čtverec, ale střed s vejcem nechte volný. Posypte drceným pepřem.
NĚCO NAVÍC
Špenát a modrý sýr příště nahraďte pokrájenou šunkou od kosti nebo různými druhy sýra a zeleniny.
Přidat komentář