0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Galetka à la vichyssoise

Galetka à la vichyssoise

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3761 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 318 g
Tuky 227 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavná francouzská pórková polévka v podobě lahodné galetky – poslouží jako předkrm i odpolední svačina. Můžete ji totiž podávat teplou i studenou.

Suroviny

máslo 115 g
mouka pšeničná hladká 1,5 hrnek
sůl ¼ ČL
jogurt řeckého typu ¼ hrnek
citronová štáva 2 ČL
voda ¼ hrnek
ledová
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na marinádu
olivový olej 60 ml
med 1 PL
hořčice dijonská 1 ČL
citronová štáva 1,5 PL
tymián
čerstvý, pár snítek
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na náplň
brambory nové 3 ks
menší, na tenké plátky
máslo 2 PL
pórek 1 ks
velký, na silnější kolečka
cibule červená 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na bešamel
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
hořčice dijonská 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká 1 špetka
mletá
mléko 300 ml

1 Máslo promněte rukama s moukou a solí (nebo rozsekejte v robotu). Jogurt prošlehejte s citronovou šťávou a vodou a potom rychle zapracujte do máslové mouky. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.

2 Na marinádu prošlehejte všechny ingredience. Troubu předehřejte na 200°C.

3 Brambory na náplň krátce povařte ve vroucí vodě (aby zůstaly na skus), dejte do mísy k marinádě, promíchejte a zatím odložte. V pánvi rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm opékejte pórek do změknutí. Cibuli nakrájejte na kostičky.

4 Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, zaprašte moukou a umíchejte jíšku, přidejte hořčici, sůl, pepř a špetku papriky a promíchejte. Přilijte mléko a nechte za stálého míchání na mírném plameni lehce zhoustnout, zhruba 5 minut.

5 Těsto vyválejte na kolo o průměru 40 cm (nebo dvě menší) a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete bešamelem, nechte cca 3cm okraj volný. Na bešamel rozložte namarinované brambory a pórek a posypte červenou cibulí. Volný okraj přehněte a nařaste přes náplň, potřete vejcem a posypte vločkovou solí. Pečte 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Do bešamelu můžete přidat 3 lžíce nastrouhaného sýru typu gruyére nebo parmazánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč