Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Galetka à la vichyssoise
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3761 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 318 g
Tuky 227 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavná francouzská pórková polévka v podobě lahodné galetky – poslouží jako předkrm i odpolední svačina. Galetku à la vichyssoise totiž můžete podávat teplou i studenou.

Suroviny

máslo 115 g
sůl ¼ ČL
voda ¼ hrnek
ledová
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na marinádu
olivový olej 60 ml
med 1 PL
hořčice dijonská 1 ČL
tymián
čerstvý, pár snítek
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na náplň
menší, na tenké plátky
pórek 1 ks
velký, na silnější kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na bešamel
hořčice dijonská 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mletá
mléko 300 ml

Postup

1

Máslo promněte rukama s moukou a solí (nebo rozsekejte v robotu).

2

Jogurt prošlehejte s citronovou šťávou a vodou a potom rychle zapracujte do máslové mouky.

3

Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.

4

Na marinádu prošlehejte všechny ingredience. Troubu předehřejte na 200°C.

5

Brambory na náplň krátce povařte ve vroucí vodě (aby zůstaly na skus), dejte do mísy k marinádě, promíchejte a zatím odložte.

6

V pánvi rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm opékejte pórek do změknutí. Cibuli nakrájejte na kostičky.

7

Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, zaprašte moukou a umíchejte jíšku, přidejte hořčici, sůl, pepř a špetku papriky a promíchejte.

8

Přilijte mléko a nechte za stálého míchání na mírném plameni lehce zhoustnout, zhruba 5 minut.

9

Těsto vyválejte na kolo o průměru 40 cm (nebo dvě menší) a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete bešamelem, nechte cca 3cm okraj volný.

10

Na bešamel rozložte namarinované brambory a pórek a posypte červenou cibulí.

11

Volný okraj přehněte a nařaste přes náplň, potřete vejcem a posypte vločkovou solí. Pečte 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Do bešamelu můžete přidat 3 lžíce nastrouhaného sýru typu gruyére nebo parmazánu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč