Slavná francouzská pórková polévka v podobě lahodné galetky – poslouží jako předkrm i odpolední svačina. Galetku à la vichyssoise totiž můžete podávat teplou i studenou.
Suroviny
Postup
Máslo promněte rukama s moukou a solí (nebo rozsekejte v robotu).
Jogurt prošlehejte s citronovou šťávou a vodou a potom rychle zapracujte do máslové mouky.
Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.
Na marinádu prošlehejte všechny ingredience. Troubu předehřejte na 200°C.
Brambory na náplň krátce povařte ve vroucí vodě (aby zůstaly na skus), dejte do mísy k marinádě, promíchejte a zatím odložte.
V pánvi rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm opékejte pórek do změknutí. Cibuli nakrájejte na kostičky.
Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, zaprašte moukou a umíchejte jíšku, přidejte hořčici, sůl, pepř a špetku papriky a promíchejte.
Přilijte mléko a nechte za stálého míchání na mírném plameni lehce zhoustnout, zhruba 5 minut.
Těsto vyválejte na kolo o průměru 40 cm (nebo dvě menší) a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete bešamelem, nechte cca 3cm okraj volný.
Na bešamel rozložte namarinované brambory a pórek a posypte červenou cibulí.
Volný okraj přehněte a nařaste přes náplň, potřete vejcem a posypte vločkovou solí. Pečte 20 minut.
NĚCO NAVÍC
Do bešamelu můžete přidat 3 lžíce nastrouhaného sýru typu gruyére nebo parmazánu.