Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem
Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7666 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 1016 g
Tuky 330 g
Vláknina 167 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapivá kombinace sladkých fíků, slaných oliv a výrazného kozího sýra promění tenhle jednoduchý rustikální koláč v naprostou delikatesu!

Suroviny

+ troška na podsypání
mouka špaldová hladká 80 g
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené a na kostičky
rozmíchaný s 1 lžící vody na potření
nastrouhaný najemno na posypání
Na náplň
drobivý
rozmarýn 1 PL
nasekaný najemno + lístky na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý
sušené fíky 12 ks
okapané
datlový sirup 4 PL
+ další na případné polití

Postup

1

V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte nakrájené chladné máslo a zpracujte rukama nebo pomocí sekacího nástavce robotu do konzistence hrubé drobenky. Pak udělejte do středu důlek a nalijte dovnitř 3 lžíce ledové vody. Rychle rukama spojte, a pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte ještě trošku ledové vody. Hladké a nelepivé těsto zpracujte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na hodinu do lednice.

2

Mezitím rozdrobte sýr spolu s rozmarýnem, osolte, opepřete. Fíky rozkrojte na poloviny a zalijte je horkou vodou a nechte 30 minut nasáknout. Pak vyjměte a nechte zcela okapat a oschnout. Těsto vyndejte z lednice a nechte jej mírně povolit, aby se dalo rozválet, ale bylo stále velmi chladné. Vyválejte na mírně pomoučněné pracovní desce do kulatého tvaru o tloušťce asi 1/2 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

3

Od středu naskládejte na koláč fíky a ponechte okraj cca 6 cm. Poklaďte olivami a posypte kozím sýrem, zakapejte datlovým sirupem. Pak okraje těsta přehněte dovnitř do středu, abyste vytvořili galetku. Okraje potřete rozmíchaným vejcem a posypte parmazánem.

4

Troubu předehřejte na 200°C, vložte galetku a pečte dozlatova. Podávejte teplé a můžete polít ještě trochou datlového sirupu a ozdobit rozmarýnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč