Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem
Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7666 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 1016 g
Tuky 330 g
Vláknina 167 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapivá kombinace sladkých fíků, slaných oliv a výrazného kozího sýra promění tenhle jednoduchý rustikální koláč v naprostou delikatesu!

Suroviny

+ troška na podsypání
mouka špaldová hladká 80 g
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené a na kostičky
rozmíchaný s 1 lžící vody na potření
nastrouhaný najemno na posypání
Na náplň
drobivý
rozmarýn 1 PL
nasekaný najemno + lístky na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý
sušené fíky 12 ks
okapané
datlový sirup 4 PL
+ další na případné polití

Postup

1

V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte nakrájené chladné máslo a zpracujte rukama nebo pomocí sekacího nástavce robotu do konzistence hrubé drobenky. Pak udělejte do středu důlek a nalijte dovnitř 3 lžíce ledové vody. Rychle rukama spojte, a pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte ještě trošku ledové vody. Hladké a nelepivé těsto zpracujte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na hodinu do lednice.

2

Mezitím rozdrobte sýr spolu s rozmarýnem, osolte, opepřete. Fíky rozkrojte na poloviny a zalijte je horkou vodou a nechte 30 minut nasáknout. Pak vyjměte a nechte zcela okapat a oschnout. Těsto vyndejte z lednice a nechte jej mírně povolit, aby se dalo rozválet, ale bylo stále velmi chladné. Vyválejte na mírně pomoučněné pracovní desce do kulatého tvaru o tloušťce asi 1/2 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

3

Od středu naskládejte na koláč fíky a ponechte okraj cca 6 cm. Poklaďte olivami a posypte kozím sýrem, zakapejte datlovým sirupem. Pak okraje těsta přehněte dovnitř do středu, abyste vytvořili galetku. Okraje potřete rozmíchaným vejcem a posypte parmazánem.

4

Troubu předehřejte na 200°C, vložte galetku a pečte dozlatova. Podávejte teplé a můžete polít ještě trochou datlového sirupu a ozdobit rozmarýnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...