Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7666 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 1016 g
Tuky 330 g
Vláknina 167 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapivá kombinace sladkých fíků, slaných oliv a výrazného kozího sýra promění tenhle jednoduchý rustikální koláč v naprostou delikatesu!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 85 g
+ troška na podsypání
mouka špaldová hladká 80 g
sůl špetka
máslo 120 g
studeného a na kostičky
žloutek 1 ks
rozmíchaný s 1 lžící vody na potření
parmazán 1 PL
nastrouhaného najemno na posypání
Na náplň
kozí sýr 60 g
drobivého
rozmarýn 1 PL
nasekaných najemno + lístky na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý
sušené fíky 12 ks
olivy černé 12 ks
okapaných
datlový sirup 4 PL
+ další na případné polití

1 V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte nakrájené chladné máslo a zpracujte rukama nebo pomocí sekacího nástavce robotu do konzistence hrubé drobenky. Pak udělejte do středu důlek a nalijte dovnitř 3 lžíce ledové vody. Rychle rukama spojte, a pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte ještě trošku ledové vody. Hladké a nelepivé těsto zpracujte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na hodinu do lednice.

2 Mezitím rozdrobte sýr spolu s rozmarýnem, osolte, opepřete. Fíky rozkrojte na poloviny a zalijte je horkou vodou a nechte 30 minut nasáknout. Pak vyjměte a nechte zcela okapat a oschnout. Těsto vyndejte z lednice a nechte jej mírně povolit, aby se dalo rozválet, ale bylo stále velmi chladné. Vyválejte na mírně pomoučněné pracovní desce do kulatého tvaru o tloušťce asi 1/2 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Od středu naskládejte na koláč fíky a ponechte okraj cca 6 cm. Poklaďte olivami a posypte kozím sýrem, zakapejte datlovým sirupem. Pak okraje těsta přehněte dovnitř do středu, abyste vytvořili galetku. Okraje potřete rozmíchaným vejcem a posypte parmazánem.

4 Troubu předehřejte na 200°C, vložte galetku a pečte dozlatova. Podávejte teplé a můžete polít ještě trochou datlového sirupu a ozdobit rozmarýnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit