0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7666 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 1016 g
Tuky 330 g
Vláknina 167 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapivá kombinace sladkých fíků, slaných oliv a výrazného kozího sýra promění tenhle jednoduchý rustikální koláč v naprostou delikatesu!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 85 g
+ troška na podsypání
mouka špaldová hladká 80 g
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené a na kostičky
žloutek 1 ks
rozmíchaný s 1 lžící vody na potření
parmazán 1 PL
nastrouhaný najemno na posypání
Na náplň
kozí sýr 60 g
drobivý
rozmarýn 1 PL
nasekaný najemno + lístky na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý
sušené fíky 12 ks
olivy černé 12 ks
okapané
datlový sirup 4 PL
+ další na případné polití

1 V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte nakrájené chladné máslo a zpracujte rukama nebo pomocí sekacího nástavce robotu do konzistence hrubé drobenky. Pak udělejte do středu důlek a nalijte dovnitř 3 lžíce ledové vody. Rychle rukama spojte, a pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte ještě trošku ledové vody. Hladké a nelepivé těsto zpracujte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na hodinu do lednice.

2 Mezitím rozdrobte sýr spolu s rozmarýnem, osolte, opepřete. Fíky rozkrojte na poloviny a zalijte je horkou vodou a nechte 30 minut nasáknout. Pak vyjměte a nechte zcela okapat a oschnout. Těsto vyndejte z lednice a nechte jej mírně povolit, aby se dalo rozválet, ale bylo stále velmi chladné. Vyválejte na mírně pomoučněné pracovní desce do kulatého tvaru o tloušťce asi 1/2 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Od středu naskládejte na koláč fíky a ponechte okraj cca 6 cm. Poklaďte olivami a posypte kozím sýrem, zakapejte datlovým sirupem. Pak okraje těsta přehněte dovnitř do středu, abyste vytvořili galetku. Okraje potřete rozmíchaným vejcem a posypte parmazánem.

4 Troubu předehřejte na 200°C, vložte galetku a pečte dozlatova. Podávejte teplé a můžete polít ještě trochou datlového sirupu a ozdobit rozmarýnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit