Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

4.7/5 Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1510 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 9 g
Tuky 130 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejíte maso, nebo si jen dáváte bezmasý den? O inspiraci pro vegetariány každodenní i sváteční se s námi tentokrát podělila blogerka Věra Strnadová.

Související recepty

Suroviny

menší
sůl himálajská
olivový olej
na potření květáku
česnek 1 stroužek
drcený
tahini 180 ml
(nebo podle chuti) + šťáva z 1 citronu
salát
polníček, rukola, dubáček
petrželka hrst
čerstvá
vejce 2 ks
zastřená (viz Něco navíc)
výhonky červené řepy na ozdobu
klíčky
naklíčená vojtěška alfa alfa na ozdobu
dýňová semínka
opražená, na ozdobu
výhonky červené řepy
na ozdobu
petrželka
na ozdobu

Postup

1

Květák nakrájejte podélně na plátky o šířce zhruba 1–1,5 cm. Osolte, potřete olivovým olejem a nechte 15 minut odpočinout. Pak grilujte (ideální je kámen nebo elektrický gril či grilovací pánev) z každé strany zhruba 2–3 minuty.

2

Smíchejte česnek, tahini, citronovou šťávu a osolte podle chuti. Zálivku můžete naředit trochou vody.

3

Směs listů podávejte s květákem zakápnutým zálivkou a posypte ji nasekanou petrželkou. Doprostřed talíře naaranžujte zastřené vejce. Ozdobte výhonky, klíčky a/ nebo bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Hlubokou nerezovou či smaltovanou pánev, případně širší rendlík, naplňte vodou do výše několika centimetrů (stačí i pět) a přiveďte ji těsně pod bod varu. Poznáte to podle toho, že se drobounké bublinky hojně uvolňují ode dna k hladině. Do misky či naběračky rozklepněte 1 vejce. Do vody přidejte trošku octa, vařečkou utvořte uprostřed vody vír a opatrně do něj vlijte vejce. Vařte 3–4 minuty. Vejce opatrně vylovte a nechte je dobře okapat. Zopakujte s dalšími vejci podle potřeby.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...