Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1510 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 9 g
Tuky 130 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejíte maso, nebo si jen dáváte bezmasý den? O inspiraci pro vegetariány každodenní i sváteční se s námi tentokrát podělila blogerka Věra Strnadová.

Suroviny

květák 1 ks
menší
sůl himálajská
olivový olej
na potření květáku
česnek 1 stroužek
drcený
tahini 180 ml
(nebo podle chuti) + šťáva z 1 citronu
salát
polníček, rukola, dubáček
petrželka hrst
čerstvá
vejce 2 ks
zastřená (viz Něco navíc)
výhonky červené řepy na ozdobu
klíčky
naklíčená vojtěška alfa alfa na ozdobu
dýňová semínka
opražená, na ozdobu
výhonky červené řepy
na ozdobu
petrželka
na ozdobu

1Květák nakrájejte podélně na plátky o šířce zhruba 1–1,5 cm. Osolte, potřete olivovým olejem a nechte 15 minut odpočinout. Pak grilujte (ideální je kámen nebo elektrický gril či grilovací pánev) z každé strany zhruba 2–3 minuty.

2Smíchejte česnek, tahini, citronovou šťávu a osolte podle chuti. Zálivku můžete naředit trochou vody.

3Směs listů podávejte s květákem zakápnutým zálivkou a posypte ji nasekanou petrželkou. Doprostřed talíře naaranžujte zastřené vejce. Ozdobte výhonky, klíčky a/ nebo bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Hlubokou nerezovou či smaltovanou pánev, případně širší rendlík, naplňte vodou do výše několika centimetrů (stačí i pět) a přiveďte ji těsně pod bod varu. Poznáte to podle toho, že se drobounké bublinky hojně uvolňují ode dna k hladině. Do misky či naběračky rozklepněte 1 vejce. Do vody přidejte trošku octa, vařečkou utvořte uprostřed vody vír a opatrně do něj vlijte vejce. Vařte 3–4 minuty. Vejce opatrně vylovte a nechte je dobře okapat. Zopakujte s dalšími vejci podle potřeby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit