Slaný koláč s květákovou náplní

Slaný koláč s květákovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4463 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 164 g
Tuky 362 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Staví sice na pověsti proslulého lotrinského koláče (quiche lorraine), ale jak jinak – má svou vlastní hlávku...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 230 g
lze nahradit polohrubou, trochu na poprášení pracovní plochy
sůl špetka
máslo 150 g
studené, nakrájené na kousky
žloutek 1 ks
z velkého vejce
voda 2 PL
ledová
Na náplň
květák 1 ks
rozebraný na malé růžičky
anglická slanina 100 g
lze nahradit uzeným bůčkem, nakrájený na kostičky
vejce 3 ks
velká
smetana ke šlehání 280 ml
sýr 180 g
ementál, čedar, eidam, jednotlivě nebo ve směsi
Na dochucení
sůl
pepř
pažitka
nasekaná
muškátový oříšek
strouhaný
1 Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.
 
2 Vyjměte ho a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.
 
3 Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko alobalu nebo pečicího papíru, zatižte je suchými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí dvanáct až patnáct minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě pět až sedm minut, dokud korpus jemně nezezlátne.
 
4 Mezitím dejte do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povařte růžičky květáku. Sceďte je a nechte vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvařte slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.
 
5 V míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a koření, přimíchejte květák i slaninu a směs vlijte do korpusu. Pečte asi půl hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila. Potom nechte koláč další půlhodinu vychladnout, protože je nejlepší mírně vlažný.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Dnes som ho otestovala. Miesto cesta som pouzila listkove cesto. Kolac je vyborny. Neviem ci je smotanou na slahanie (pouzila som Ramu), ale doba pecenia po pridani naplne bola 55 min pri 180 stupnoch v elektrickej rure. Chuti najlepsie s hlavkovym salatom.

Anonym

asi jsem měla příliš vysokou formu a tenké těsto - při prvním pokusu mi spadly okraje, napodruhé se korpus příliš předpekl. takže příště také dělám v kupovaném listovém...

Anonym

Mě se zase korpus nedopekl. Ale jinak dobré.

Anonym

Já dělal Quiche lorraine již po druhé a pokaždé se povedl. Poprvé s slaninou a sýrem podruhé se špenátovou náplní. Škoda jen že ta forma je tak malá. Recept jsem dělal podle MF Dnes.

Anonym

Dělávám něco podobného s brokolicí. Ale to těsto je s práškem do pečiva - 1 a půl hrnku polohrubé mouky, třetina kostky másla, trochu vody a ten prášek se zpracuje na vláčné těsto, to se rozválí (ručně rozplácne a roztahá dokulata s vytaženými okraji) na plechu a dá se na to náplň, se kterou se to upeče. Náplň:3 celá vejce, 1 lehce předvařená brokolice na kousky, 1 tvaroh, strouhaná Niva - dle chuti, solit opatrně!!, jako koření bazalka, 2 lžíce oleje - pomíchat a s těstem dohromady do růžova upéct.

Obchod Apetit