Slaný koláč s květákovou náplní

Slaný koláč s květákovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4463 kcal
Bílkoviny 124 g
Cukr 164 g
Tuky 362 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Staví sice na pověsti proslulého lotrinského koláče (quiche lorraine), ale jak jinak – má svou vlastní hlávku...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 230 g
lze nahradit polohrubou, trochu na poprášení pracovní plochy
sůl špetka
máslo 150 g
studené, nakrájené na kousky
žloutek 1 ks
z velkého vejce
voda 2 PL
ledová
Na náplň
květák 1 ks
rozebraný na malé růžičky
anglická slanina 100 g
lze nahradit uzeným bůčkem, nakrájený na kostičky
vejce 3 ks
velká
smetana ke šlehání 280 ml
sýr 180 g
ementál, čedar, eidam, jednotlivě nebo ve směsi
Na dochucení
sůl
pepř
pažitka
nasekaná
muškátový oříšek
strouhaný
1. Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

2. Vyjměte ho a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.

3. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko alobalu nebo pečicího papíru, zatižte je suchými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí dvanáct až patnáct minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě pět až sedm minut, dokud korpus jemně nezezlátne.

4. Mezitím dejte do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povařte růžičky květáku. Sceďte je a nechte vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvařte slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.

5. V míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a koření, přimíchejte květák i slaninu a směs vlijte do korpusu. Pečte asi půl hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila. Potom nechte koláč další půlhodinu vychladnout, protože je nejlepší mírně vlažný.

Obchod Apetit