Krásný a lehký oběd, rychlé pohoštění či večeře! Jako příloha se skvěle uplatní jednoduchý zelený salát a opečené plátky bagety, potřené česnekovým máslem.
Suroviny
květák
1
ks
velký
anglická slanina
6
plátků
LZE VYNECHAT
paprika červená
200
g
naložených v oleji
zakysaná smetana
200
ml
čedar
180
g
nastrouhaný lze nahradit goudou
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Postup
1
Květák rozdělte na růžice a vařte sedm minut ve větším hrnci v osolené vodě, aby zkřehl, ale nerozvařil se.
2
Pak růžice sceďte a rozložte do zapékací formy. Ještě jemně osolte a opepřete.
3
Rozpalte gril v troubě. Slaninu nakrájejte na proužky, ty rozložte na pečicí plech a pod grilem vypečte do křupava. Gril nevypínejte.
4
Polovinu slaniny přidejte ke květáku spolu s paprikami, odkapanými a případně také nakrájenými na proužky.
5
Hrst sýra si ponechte stranou, zbytek smíchejte se smetanou a přelijte přes květák. Posypte zbylou slaninou i sýrem a pod grilem zapékejte pět minut, až omáčka začne bublat a sýr se roztaví.
Při přípravě vegetariánské verze můžete slaninu vynechat nebo nahradit cuketou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů )
- Probuzená síla slaniny(14 receptů )
- Jak na dokonalý zapečený květák: Od klasiky s bešamelem po moderní recepty, stačí si vybrat(11 receptů )
Komentáře