0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí steak s fenyklem a galangalem

Hovězí steak s fenyklem a galangalem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Hovězí steak s fenyklem a galangalem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 151 g
Tuky 70 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněný steak, voňavé bylinky a sladkokyselá omáčka… Svěží jídlo, které vás rázem přenese do Asie.

Suroviny

galangal 5 cm
nebo zázvor, oškrábaný a nastrouhaný najemno
fenyklová semínka 2 ČL
česnek 6 stroužků
nakrájený na tenké plátky
sůl
roštěnec 500 g
steak z nízkého roštěnce nebo z pupku
rostlinný olej
na potření a opékání
šalotka 4 ks
nakrájená na kolečka
citronová tráva 1 ks
očištěná a nakrájená nadrobno
listy kafirové limety 4 ks
nakrájené nadrobno (nemusí být)
limeta 4 ks
1 nakrájená na klínky, ostatní vymačkané
rybí omáčka 2 PL
třtinový cukr 2 ČL
kajenský pepř 0.5 ČL
K podávání
rýže vařená
chilli paprička 2 ks
sladká, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
thajská bazalka 1 svazek
koriandr 1 svazek

Postup

1

V hmoždíři utlučte galangal s fenyklovými semínky, třetinou česneku a špetkou soli na pastu. Potřete jí steak a takto upravené maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku a nechte marinovat, nejlépe přes noc. 

2

Steak potřete olejem a opečte na rozpálené pánvi, stačí 2–4 minuty z každé strany (dle druhu masa), aby byl rare, maximálně medium rare. Vyjměte jej z pánve, dejte na talíř a zakryjte alobalem. 

3

V jiné pánvi opečte na lžíci oleje zbylý česnek dozlatova a vyjměte jej na papírovou utěrku. Ostatní ingredience promíchejte na salsu a případně dochuťte rybí omáčkou či solí.

4

Steak nakrájejte na cca 1–2 cm silné proužky. Do misek rozdělte rýži, na ni dejte steak, přelijte salsou, posypte chilli papričkou, bylinkami a podávejte s klínky limety. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit