Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí steak s fenyklem a galangalem
Hovězí steak s fenyklem a galangalem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Hovězí steak s fenyklem a galangalem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 151 g
Tuky 70 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněný steak, voňavé bylinky a sladkokyselá omáčka… Svěží jídlo, které vás rázem přenese do Asie.

Suroviny

galangal 5 cm
nebo zázvor, oškrábaný a nastrouhaný najemno
fenyklová semínka 2 ČL
česnek 6 stroužků
nakrájený na tenké plátky
sůl
steak z nízkého roštěnce nebo z pupku
rostlinný olej
na potření a opékání
nakrájená na kolečka
citronová tráva 1 ks
očištěná a nakrájená nadrobno
listy kafirové limety 4 ks
nakrájené nadrobno (nemusí být)
1 nakrájená na klínky, ostatní vymačkané
rybí omáčka 2 PL
třtinový cukr 2 ČL
kajenský pepř ½ ČL
K podávání
rýže vařená
sladká, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
thajská bazalka 1 svazek
koriandr čerstvý 1 svazek

Postup

1

V hmoždíři utlučte galangal s fenyklovými semínky, třetinou česneku a špetkou soli na pastu. Potřete jí steak a takto upravené maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku a nechte marinovat, nejlépe přes noc. 

2

Steak potřete olejem a opečte na rozpálené pánvi, stačí 2–4 minuty z každé strany (dle druhu masa), aby byl rare, maximálně medium rare. Vyjměte jej z pánve, dejte na talíř a zakryjte alobalem. 

3

V jiné pánvi opečte na lžíci oleje zbylý česnek dozlatova a vyjměte jej na papírovou utěrku. Ostatní ingredience promíchejte na salsu a případně dochuťte rybí omáčkou či solí.

4

Steak nakrájejte na cca 1–2 cm silné proužky. Do misek rozdělte rýži, na ni dejte steak, přelijte salsou, posypte chilli papričkou, bylinkami a podávejte s klínky limety. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín