Přímo lahůdkové budou tyhle pečenáče, pokud je připravíte z makrel nebo sleďů. Udělat je ale můžete i ze pstruhů nebo ze zbylého štědrovečerního kapra – ten potřebuje odležení o něco delší, do Silvestra.
Suroviny
Postup
Suroviny na nálev dejte do hrnce a zalijte 750 ml vody. Nechte přejít varem (do horkého nálevu můžete přidat 100 ml červeného vína).
Pokud máte celé chlazené ryby, odstraňte hlavy a ocasy. Pak ryby nařízněte na hřbetě a z každé seřízněte dva filety. Ty pokrájejte na menší kousky.
Rozpalte troubu na 160 °C.
V misce smíchejte mouku se sladkou paprikou (pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete do směsi přidat i pálivou) a solí.
Ryby osolte, obalte, přesuňte na plech pokrytý pečicím papírem a pokapejte olejem. Pečte deset až patnáct minut.
Až pečené ryby vychladnou, úhledně je skládejte do sklenice nebo kameninové nádoby (nám se uvedené množství vešlo do sklenice o objemu 0,7 l).
Tip: Nakládané ryby můžete prokládat plátky cibule nebo kořenovou zeleninou svařenou v nálevu. Zkuste i tuhle variantu!
Nakonec ryby zalijte vychladlým lákem, lahev pečlivě uzavřete a nechte v chladu (na chalupě stačí studená předsíň nebo sklep) odpočívat minimálně tři až pět dnů, aby se všechny chutě pěkně rozležely.
Jen doufejte, že do silvestra vydržíte neujídat!
Kapří pečenáče
Pokud vám po štědrovečerní večeři zbude pár porcí obaleného kapra, naskládejte je do sklenice, proložte cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte lákem ze sladkokyselých okurek. Na silvestra budou kapří pečenáče skvělé!
Komentáře
03.08.2017 21:07
hROZNĚ MÁLO VODY NA 0,5OCTA
hROZNĚ MÁLO VODY NA 0,5OCTA ,TO MUSÍ BÝT HROZNĚ KYSELÉ
04.08.2017 14:12
Dobrý den, jde o klasický
Dobrý den, jde o klasický recept i poměr. Každému ale chutná něco jiného.