Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut 10x0,5l sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6567 kcal
Bílkoviny 110 g
Cukr 1261 g
Tuky 64 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nakládané okurky jsou prostě českým národním dědictvím. Na věci nic nemění, že je najdete třeba v Bulharsku nebo Francii. Jen v Čechách jsou správně sladkokyselé!

Suroviny

okurka 60 ks
zavařené
cibule 5 ks
oloupaná a nakrájená na kolečka
mrkev 1 ks
nakrájená na kolečka
bobkový list 10 ks
nové koření 30 kuliček
pepř 50 kuliček
hořčice 100 kuliček
kopr 10 snítek
Na nálev
voda 1.7 l
ocet 380 ml
sůl 80 g
krupicový cukr 300 g
citronová kůra 16 g
1. Omyté a pořádně okapané menší okurky dejte do vypařených sklenic.

2. Do každé vložte pár koleček oloupané cibule a mrkve, 1–2 bobkové listy, snítku kopru, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 10 zrnek hořčičného semínka.

3. Zalijte vychladlým lákem tak, aby sahal asi tři centimetry pod okraj. Sklenice uzavřete víčkem, vložte do kastrolu, zalijte vodou asi do půlky jejich výše, uveďte do varu a povařte asi dvacet minut, aby se přichytilo víčko.

Tip Apetitu:
Vybírejte jenom pevné menší okurky a před zavařováním je zkuste jemně propíchat například pletací jehlicí. Aromatické látky z nálevu tak dostanou šanci rovnoměrně do nich proniknout a provonět je.

Komentáře

Obchod Apetit