Nakládaný balkánský sýr se skvěle hodí k pivu či vínu. Je nejen lahodný, ale i krásný na pohled. Zaboduje také jako vlastnoručně vyrobený dárek. A přitom recept je tak jednoduchý! Nakládaný balkánský sýr s olivami je vhodné nechat alespoň tři dny rozležet, aby se všechny chutě propojily. Proto na jeho přípravu myslete s dostatečným předstihem.
Suroviny
Postup
Nakrájenou cibuli, papriku a celé kozí rohy dejte do misky. Trochu osolte a zakapejte octem. Přidejte olivy, tymián, provensálské koření, trochu mletého pepře a česnek.
Do směsi zlehka vmíchejte sýr nakrájený na kostky (asi 3 × 3 cm). Vše přemístěte do nádoby s uzavíratelným víkem a dolijte olejem. Uložte do lednice.
Během odležení můžete sklenici několikrát obrátit, aby koření, které má sklony sedat ke dnu, rovnoměrně ochutilo celou várku voňavé lahůdky. Za dva až tři dny se do ní můžete pustit.