Opravdu chutný burger nemá nic společného se suchou šedivou placičkou z fastfoodu – tento recept vás snadno přesvědčí. V kombinaci s pečenou bramborou a zeleným salátem je úžasná.
Suroviny
Postup
Jehněčí maso dvakrát umelte najemno. Česnek utřete s trochou olivového oleje na pastu a přidejte k mletému masu. Přilijte zbytek oleje, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Mozzarellu nakrájejte na silnější plátky. Z mletého masa vytvořte osm placiček. Na čtyři z nich položte plátek mozzarelly, přikryjte zbývajícími placičkami, přitiskněte a zformujte čtyři burgery tak, aby sýr uvnitř nebyl vidět. Opékejte dozlatova – buď v pánvi na oleji (asi čtyři minuty z každé strany), nebo potřené olejem pod grilem.
Brambory pokapejte olejem a osolte (díky oleji na nich bude sůl dobře držet), zabalte je do alobalu a pečte v troubě nebo na okraji grilu asi 45 minut doměkka.
Zakysanou smetanu promíchejte s pažitkou a dochuťte solí a pepřem. Brambory po upečení zbavte alobalu, nařízněte do půlky a naplňte ochucenou zakysanou smetanou.
Salát důkladně operte ve vodě, osušte a dejte do misky. Přidejte rajčátka a osolte. Olivový olej metličkou promíchejte s balzamikovým octem a vzniklou zálivkou přelijte salát. Podávejte k jehněčím burgerům a pečeným bramborám.
NĚCO NAVÍC
Můžete experimentovat s druhy sýra, které do hamburgeru vložíte. Zkuste pikantní sýr s modrou plísní, jemný hermelín nebo ementál; velmi dobře se s jehněčím masem doplňuje feta nebo balkánský sýr. Do omáčky ze zakysané smetany můžete zase přidat jiné čerstvé bylinky a/nebo česnek.
Komentáře