Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami

Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6924 kcal
Bílkoviny 673 g
Cukr 43 g
Tuky 418 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bude čtvrtek Zelený, bude beránek pečený! O tom, jaké to je, vzít na svá bedra úlohu symbolu, by mohla zjara jehňátka vykládat. Pokud si myslíte, že jste tradici učinili zadost tou piškotovou pečínkou s mašlí, která zdobí váš stůl, vyvedeme vás z omylu.

Suroviny

jehněčí kýta 3.5 kg
sůl a pepř
olej 7 PL
nejlépe olivový
rozmarýn 3 snítka
čerstvý nebo sušený
jarní cibulka 4 svazky
mouka pšeničná hladká 3 PL
víno červené 3

1 Troubu předehřejte na 200°C. Kýtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Celou ji pomažte olejem a konec kosti pečlivě omotejte alobalem, aby se nespálil.

2 Kýtu položte na pekáč tučnou stranou vzhůru, obložte snítkami rozmarýnu (nebo posypte sušeným) a pečte 20 minut. Potom snižte teplotu na 180°C. Aby byla kýta dobře propečená, pečte ji od této chvíle 25 minut na každých 500g váhy. V našem případě tedy ještě 125 minut. Povrch kýty by měl být upečený dozlatova a křupavý. 20 minut před předpokládaným koncem pečení přidejte do pekáče s kýtou očištěné, na špalíčky nakrájené jarní cibulky.

3 Po upečení vyjměte kýtu a cibulky z pekáče a uchovejte je zakryté v teple dalších 10 minut. Výpek zatím zaprašte moukou a asi minutu smažte. Za stálého míchání přilijte víno a chvíli povařte. Podle chuti osolte a opepřete. Kýtu přendejte na velkou mísu a kolem dokola obložte cibulkami a snítkami rozmarýnu. Prohřátou omáčku podávejte v omáčníku zvlášť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit