Jehněčí maso par excellence dostane díky kombinaci česneku a citronu velký švih
Suroviny
jehněčí kýta
2
kg
i s kostí nebo její částí
česnek
1
ks
citron
1
ks
šťáva a nastrouhaná kůra
oregano
1
hrst
čerstvé lístky
olivový olej
5
PL
sůl
na dochucení
Postup
1
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Do masa udělejte ostrým nožem klínky a do těch vsuňte stroužky česneku (neoloupané se nespálí). Pak jehněčí potřete směsí bylinek, soli, citronové kůry i šťávy a částí oleje.
2
Pečte zhruba hodinu a půl; přesná doba záleží na druhu masa. Občas jehněčí potřete olejem a asi v polovině pečení ho překryjte alobalem. Maso je upečené, když po vpíchnutí jehly do nejsilnější části nevytéká narůžovělá šťáva. Doporučujeme podávat s brambory na všechny způsoby včetně šťouchaných a také zeleninu (brokolice, karotka) podušenou na másle.
Komentáře
Výborný recept, v mojej rodine overený. Jahniatko s citrónom, cesnakom a provensálskym korenim pečiem pre našu veľkú rodinu na Veľkú noc už niekoľko rokov. Odporúčam, skúste to!
kombinace cesnek, citron a jehneci je fantasticka. jako priloha se mi vic hodi brokolice