Jehněčí kýta v bylinkové krustě

Jehněčí kýta v bylinkové krustě

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1616 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 65 g
Tuky 94 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

To pravé slavnostní jídlo na svátky jara!

Suroviny

jehněčí kýta 2 ks
olivový olej 20 ml
na potření
sůl 1 ČL
pepř mletý 1 ČL
čerstvě namletý
česnek 1
olivový olej 60 ml
na česnekovou pastu
citronová štáva 60 ml
oregano 1 PL
sušené
petrželka 10 g
čerstvě nasekaná
mouka pšeničná hladká 10 g
brandy 80 ml
vývar kuřecí 380 ml
rozmarýn 2 snítky

Jehněčí kýty nechte nejprve hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160°C. Z jehněčího odstraňte všechny tučné části a maso potřete olivovým olejem, posypte solí a pepřem. V těžkém pekáči položte na mřížku a pečte. (Můžete průběžně podlévat, případně překrýt alobalem.)

Mezitím potřete neoloupanou palici česneku několika kapkami oleje. Volně zabalte do pečicího papíru a pečte, dokud nebude česnek velmi měkký; trvá to zhruba hodinu. Nechte vychladnout. Odřízněte vršek paličky, česnek vymačkejte do mísy a zadní stranou vidličky ho utřete na pastu. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, petrželku, osolte a opepřete a důkladně rozmíchejte.

Až se bude jehněčí péct zhruba hodinu a čtvrt, zakružte pekáčem a promíchejte výpečky. Za další půlhodinu pokryjte maso česnekovou pastou a pečte minimálně ještě hodinu. Vyndejte z trouby a nechte dvacet minut odpočívat, poté jehněčí vyndejte na prkénko a z pekáče odstraňte mastnotu.

Pekáč zahřívejte na sporáku; vsypte moukou, přilijte brandy a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud se obsah nezredukuje na polovinu. Přilijte vývar a míchejte, aby se vše spojilo. Přidejte rozmarýn, osolte, opepřete a do vzniklé omáčky vraťte nakrájené jehněčí. Podávejte s bramborami salsa verde.

NĚCO NAVÍC: Pokud vám brambory i jehněčí zbudou, připravte z nich tradiční jarní řecký salát. Brambory jednoduše přepulte, ohřejte v mikrovlnce nebo opečte na pánvi a smíchejte s rukolou (na 6 brambůrek asi 100 g), 2 hrstmi černých oliv a 150 g cherry rajčátek. Přidejte hrst petrželky a asi 2 lžíce nasekaných mátových lístků. Jehněčí maso nakrájejte na středně velké kousky, posypte nastrouhanou citronovou kůrou a na olivovém oleji opečte. Dejte na salát a všechno pokapejte citronovou šťávou.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit