To pravé slavnostní jídlo na svátky jara!
Suroviny
1 Jehněčí kýty nechte nejprve hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160°C. Z jehněčího odstraňte všechny tučné části a maso potřete olivovým olejem, posypte solí a pepřem. V těžkém pekáči položte na mřížku a pečte. (Můžete průběžně podlévat, případně překrýt alobalem.)
2 Mezitím potřete neoloupanou palici česneku několika kapkami oleje. Volně zabalte do pečicího papíru a pečte, dokud nebude česnek velmi měkký; trvá to zhruba hodinu. Nechte vychladnout. Odřízněte vršek paličky, česnek vymačkejte do mísy a zadní stranou vidličky ho utřete na pastu. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, petrželku, osolte a opepřete a důkladně rozmíchejte.
3 Až se bude jehněčí péct zhruba hodinu a čtvrt, zakružte pekáčem a promíchejte výpečky. Za další půlhodinu pokryjte maso česnekovou pastou a pečte minimálně ještě hodinu. Vyndejte z trouby a nechte dvacet minut odpočívat, poté jehněčí vyndejte na prkénko a z pekáče odstraňte mastnotu.
4 Pekáč zahřívejte na sporáku; vsypte moukou, přilijte brandy a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud se obsah nezredukuje na polovinu. Přilijte vývar a míchejte, aby se vše spojilo. Přidejte rozmarýn, osolte, opepřete a do vzniklé omáčky vraťte nakrájené jehněčí. Podávejte s bramborami salsa verde.
NĚCO NAVÍC: Pokud vám brambory i jehněčí zbudou, připravte z nich tradiční jarní řecký salát. Brambory jednoduše přepulte, ohřejte v mikrovlnce nebo opečte na pánvi a smíchejte s rukolou (na 6 brambůrek asi 100 g), 2 hrstmi černých oliv a 150 g cherry rajčátek. Přidejte hrst petrželky a asi 2 lžíce nasekaných mátových lístků. Jehněčí maso nakrájejte na středně velké kousky, posypte nastrouhanou citronovou kůrou a na olivovém oleji opečte. Dejte na salát a všechno pokapejte citronovou šťávou.