Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kakaová roláda se šlehačkou
Kakaová roláda se šlehačkou
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:

Kakaová roláda se šlehačkou

3.8/5 Počet hodnocení: 49
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1992 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 174 g
Tuky 126 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roláda je velmi efektní dezert, kterým vyrazíte dech každé návštěvě. Její příprava může vypadat složitě, což řadu začínajících pekařů často odradí, ale ve skutečnosti je velmi jednoduchá. Jakmile zatočíte svou první roládu, hned pochopíte, že strach byl zcela bezpředmětný. Vsaďte třeba na tuto naprostou kakaovou klasiku se šlehačkou.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ČL
vejce 3 ks
+ navíc na posypání
Na náplň
vanilkový extrakt ½ ČL
prosetý + navíc na poprášení

Postup

1

Troubu rozehřejte na 220°C. Plech s nízkými okraji o rozměrech 22 x 32 cm (20 x 30 cm je také v pořádku) vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek do pečiva a kakao prosejte do mísy a dejte stranou.

2

Vejce rozklepněte do mísy nebo mísy robotu a přidejte cukr. Pomocí ručního šlehače nebo robotu s balonovým nástavce šlehejte vejce a cukr po dobu 5 minut do světlé pěny. Lžící nebo stěrkou jemně ale důkladně vmíchejte moučnou směs.

3

Hotové těsto vlijte na plech a těrkou rozetřete až do rohů. Pečte 9–10 minut, až těsto nabyde a je pružné na dotek. Zatímco se korpus peče, připravte další kousek pečicího papíru o něco větší než je plech a posypte ho krupicovým (nebo moučkovým) cukrem. Když je korpus upečený, opatrně ho vyklopte na pocukrovaný papír (použijte chňapky, ať se nepopálíte). Papír, na němž se korpus pekl, opatrně stáhněte. Stočte roládu do spirály od kratší strany i s papírem a nechte úplně vychladnout.

4

Když roláda zcela vychladne, připravte náplň. Všechny ingredience společně ušlehejte dotuha. Roládu rozviňte a potřete náplní, přičemž cca 2 cm obou kratších strnan nechte nepotřené. Pomocí papíru roládu znovu pevně sviňte. Přendejte na prkénko nebo servírovací talíř a poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájenou na plátky.

Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín