Roláda je velmi efektní dezert, kterým vyrazíte dech každé návštěvě. Její příprava může vypadat složitě, což řadu začínajících pekařů často odradí, ale ve skutečnosti je velmi jednoduchá. Jakmile zatočíte svou první roládu, hned pochopíte, že strach byl zcela bezpředmětný. Vsaďte třeba na tuto naprostou kakaovou klasiku se šlehačkou.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 220°C. Plech s nízkými okraji o rozměrech 22 x 32 cm (20 x 30 cm je také v pořádku) vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek do pečiva a kakao prosejte do mísy a dejte stranou.
Vejce rozklepněte do mísy nebo mísy robotu a přidejte cukr. Pomocí ručního šlehače nebo robotu s balonovým nástavce šlehejte vejce a cukr po dobu 5 minut do světlé pěny. Lžící nebo stěrkou jemně ale důkladně vmíchejte moučnou směs.
Hotové těsto vlijte na plech a těrkou rozetřete až do rohů. Pečte 9–10 minut, až těsto nabyde a je pružné na dotek. Zatímco se korpus peče, připravte další kousek pečicího papíru o něco větší než je plech a posypte ho krupicovým (nebo moučkovým) cukrem. Když je korpus upečený, opatrně ho vyklopte na pocukrovaný papír (použijte chňapky, ať se nepopálíte). Papír, na němž se korpus pekl, opatrně stáhněte. Stočte roládu do spirály od kratší strany i s papírem a nechte úplně vychladnout.
Když roláda zcela vychladne, připravte náplň. Všechny ingredience společně ušlehejte dotuha. Roládu rozviňte a potřete náplní, přičemž cca 2 cm obou kratších strnan nechte nepotřené. Pomocí papíru roládu znovu pevně sviňte. Přendejte na prkénko nebo servírovací talíř a poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájenou na plátky.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.