0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5454 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 424 g
Tuky 367 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po vzoru Francouzů a jejich vánočního polínka jsme se rozhodli sváteční stůl korunovat roládou plnou tradičních chutí: vlašských ořechů, čokolády a karamelu.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
krupicový cukr 7 PL
vanilkový lusk 0.33 ks
dřeň vyškrábnutá (lze vynechat)
voda 2 PL
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná polohrubá 7 PL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
vlašské ořechy 4 PL
strouhané
džem 1 sklenka
výraznější – červený rybíz, višeň, brusinka
NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU
tmavá čokoláda 200 g
70%
smetana ke šlehání 400 ml
33%
NA GRILIÁŠ S VLAŠSKÝMI OŘECHY
krupicový cukr 75 g
vlašské ořechy 40 g
nasekané

1Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).

2 Na malé pánvi nechte na mírném plameni rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete tak, aby ořechy byly v jedné vrstvě. Nechte úplně vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte. Griliáš můžete i roztlouct v hmoždíři.

3 Troubu vyhřejte na 180°C. Plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků, krupicového cukru a dřeně vanilkového lusku vyšlehejte nadýchanou pěnu, přidejte vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jemně, ale důkladně zapracujte do těsta sníh s bílků a nakonec vmíchejte ořechy. Těsto rozetřete na plech a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte krátce zchladnout a poté i s papírem stočte a nechte zcela vychladnout.

4 Po vychladnutí roládu rozmotejte, opatrně sloupněte papír a rozvinutý plát potřete džemem a potom pařížskou šlehačkou. Roládu znovu sviňte, začistěte vytlačenou šlehačku. Roládu zabalte do potravinářské fólie a uložte na pár hodin do lednice.

5 Po vychlazení roládu vybalte z fólie, nakrájejte na řezy a podávejte je posypané griliášem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit