Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5454 kcal
Bílkoviny 114 g
Cukr 424 g
Tuky 367 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po vzoru Francouzů a jejich vánočního polínka jsme se rozhodli sváteční stůl korunovat roládou plnou tradičních chutí: vlašských ořechů, čokolády a karamelu.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
krupicový cukr 7 PL
vanilkový lusk 0.33 ks
dřeň vyškrábnutá (lze vynechat)
voda 2 PL
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná polohrubá 7 PL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
vlašské ořechy 4 PL
strouhaných
džem 1
výraznějšího (červený rybíz, višeň, brusinka)
NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU
tmavá čokoláda 200 g
70%
smetana ke šlehání 400 ml
33%
NA GRILIÁŠ S VLAŠSKÝMI OŘECHY
krupicový cukr 75 g
vlašské ořechy 40 g
nasekaných

Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).

2 Na malé pánvi nechte na mírném plameni rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete tak, aby ořechy byly v jedné vrstvě. Nechte úplně vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte. Griliáš můžete i roztlouct v hmoždíři.

3 Troubu vyhřejte na 180°C. Plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků, krupicového cukru a dřeně vanilkového lusku vyšlehejte nadýchanou pěnu, přidejte vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jemně, ale důkladně zapracujte do těsta sníh s bílků a nakonec vmíchejte ořechy. Těsto rozetřete na plech a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte krátce zchladnout a poté i s papírem stočte a nechte zcela vychladnout.

4 Po vychladnutí roládu rozmotejte, opatrně sloupněte papír a rozvinutý plát potřete džemem a potom pařížskou šlehačkou. Roládu znovu sviňte, začistěte vytlačenou šlehačku. Roládu zabalte do potravinářské fólie a uložte na pár hodin do lednice.

5 Po vychlazení roládu vybalte z fólie, nakrájejte na řezy a podávejte je posypané griliášem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit