0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

4.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5454 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 424 g
Tuky 367 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po vzoru Francouzů a jejich vánočního polínka jsme se rozhodli sváteční stůl korunovat roládou plnou tradičních chutí: vlašských ořechů, čokolády a karamelu.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
krupicový cukr 7 PL
vanilkový lusk ks
dřeň vyškrábnutá (lze vynechat)
voda 2 PL
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná polohrubá 7 PL
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vlašské ořechy 4 PL
strouhané
džem 1 sklenka
výraznější – červený rybíz, višeň, brusinka
NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU
tmavá čokoláda 200 g
70%
NA GRILIÁŠ S VLAŠSKÝMI OŘECHY
krupicový cukr 75 g
vlašské ořechy 40 g
nasekané

Postup

1

Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).

2

Na malé pánvi nechte na mírném plameni rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete tak, aby ořechy byly v jedné vrstvě. Nechte úplně vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte. Griliáš můžete i roztlouct v hmoždíři.

3

Troubu vyhřejte na 180°C. Plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte papírem na pečení.

4

Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků, krupicového cukru a dřeně vanilkového lusku vyšlehejte nadýchanou pěnu, přidejte vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jemně, ale důkladně zapracujte do těsta sníh s bílků a nakonec vmíchejte ořechy.

5

Těsto rozetřete na plech a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte krátce zchladnout a poté i s papírem stočte a nechte zcela vychladnout.

6

Po vychladnutí roládu rozmotejte, opatrně sloupněte papír a rozvinutý plát potřete džemem a potom pařížskou šlehačkou. Roládu znovu sviňte, začistěte vytlačenou šlehačku. Roládu zabalte do potravinářské fólie a uložte na pár hodin do lednice.

7

Po vychlazení roládu vybalte z fólie, nakrájejte na řezy a podávejte je posypané griliášem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč