Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou
Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

4.1/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5454 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 424 g
Tuky 367 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po vzoru Francouzů a jejich vánočního polínka jsme se rozhodli sváteční stůl korunovat roládou plnou tradičních chutí: vlašských ořechů, čokolády a karamelu.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
dřeň vyškrábnutá (lze vynechat)
voda 2 PL
rostlinný olej 2 PL
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
strouhané
džem 1 sklenka
výraznější – červený rybíz, višeň, brusinka
NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU
tmavá čokoláda 200 g
70%
NA GRILIÁŠ S VLAŠSKÝMI OŘECHY
nasekané

Postup

1

Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).

2

Na malé pánvi nechte na mírném plameni rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete tak, aby ořechy byly v jedné vrstvě. Nechte úplně vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte. Griliáš můžete i roztlouct v hmoždíři.

3

Troubu vyhřejte na 180°C. Plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte papírem na pečení.

4

Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků, krupicového cukru a dřeně vanilkového lusku vyšlehejte nadýchanou pěnu, přidejte vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jemně, ale důkladně zapracujte do těsta sníh s bílků a nakonec vmíchejte ořechy.

5

Těsto rozetřete na plech a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte krátce zchladnout a poté i s papírem stočte a nechte zcela vychladnout.

6

Po vychladnutí roládu rozmotejte, opatrně sloupněte papír a rozvinutý plát potřete džemem a potom pařížskou šlehačkou. Roládu znovu sviňte, začistěte vytlačenou šlehačku. Roládu zabalte do potravinářské fólie a uložte na pár hodin do lednice.

7

Po vychlazení roládu vybalte z fólie, nakrájejte na řezy a podávejte je posypané griliášem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín