Je snad něco lepšího než jahody se šlehačkou? Jedině jahody s pařížskou šlehačkou! Piškotová roláda bez vážení tuto nesmrtelnou kombinaci dotáhne k dokonalosti. I přes její luxusní vzhled, jemnou konzistenci a naprosto nepopsatelnou chuť je recept velmi jednoduchý a podle podrobného postupu si roládu mohou upéct i začátečníci. Tak hurá do práce!
Suroviny
Postup
Čokoládu na šlehačku nalámejte a dejte do mísy. Smetanu vlijte do menšího hrnce a zahřejte. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. Dejte vychladit.
Troubu předehřejte na 200 °C. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Pak vyšlehejte z bílků smíchaných se 3 lžícemi studené vody tuhý sníh. Do žloutkové směsi potom střídavě po částech vmíchejte sníh a prosátou mouku s kakaem.
Plech vyložte pečícím papírem. Těsto rozetřete na plech a pečte 8-10 minut. Roládu nechte mírně vychladnout, pak ji překlopte na druhý plech vyložený pečícím papírem, případně posypaný kokosem, kakaem či hrubou moukou, aby se nepřilepila. Opatrně sloupněte pečící papír, na němž se roláda pekla. Pak roládu zarolujte od delší strany společně s navlhčenou utěrkou a odložte.
Jahody nakrájejte na plátky. Vychlazenou pařížskou smetanu vyšlehejte dotuha. Roládu rozbalte, potřete větší částí šlehačky (část si nechte na ozdobu), poklaďte plátky jahod (také si nechte část na ozdobu) a zarolujte. Položte ji spojem dolů na podnos, potřete odloženou šlehačkou a nechte alespoň hodinu tuhnout v lednici.
Poprašte kakaem, ozdobte jahodami a podávejte nakrájenou na plátky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jahodové retro dezerty, které nikdy nevyjdou z módy: Vyzkoušejte jahodovou bábovku nebo roládu(24 receptů )
- 30x božské jahody, které si zamilujete(30 receptů )
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů )
- Hrníčkové buchty: Jednoduché a chutné dezerty bez vážení 12x jinak(12 receptů )
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty(42 receptů )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )