Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 83
Do 45 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5316 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 319 g
Tuky 372 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je snad něco lepšího než jahody se šlehačkou? Jedině jahody s pařížskou šlehačkou! Piškotová roláda bez vážení tuto nesmrtelnou kombinaci dotáhne k dokonalosti. I přes její luxusní vzhled, jemnou konzistenci a naprosto nepopsatelnou chuť je recept velmi jednoduchý a podle podrobného postupu si roládu mohou upéct i začátečníci. Tak hurá do práce!

Suroviny

vejce 6 ks
bílky a žloutky odděleně
podle velikosti vajec buď vrchovaté, nebo zarovnané
kakao 1 PL
+ na poprášení
jahody 300 g
Na pařížskou šlehačku
nejlepší kombinace ja 150 g tmavé a 150 g mléčné

Postup

1

Čokoládu na šlehačku nalámejte a dejte do mísy. Smetanu vlijte do menšího hrnce a zahřejte. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. Dejte vychladit.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Pak vyšlehejte z bílků smíchaných se 3 lžícemi studené vody tuhý sníh. Do žloutkové směsi potom střídavě po částech vmíchejte sníh a prosátou mouku s kakaem. 

3

Plech vyložte pečícím papírem. Těsto rozetřete na plech a pečte 8-10 minut. Roládu nechte mírně vychladnout, pak ji překlopte na druhý plech vyložený pečícím papírem, případně posypaný kokosem, kakaem či hrubou moukou, aby se nepřilepila. Opatrně sloupněte pečící papír, na němž se roláda pekla. Pak roládu zarolujte od delší strany společně s navlhčenou utěrkou a odložte. 

4

Jahody nakrájejte na plátky. Vychlazenou pařížskou smetanu vyšlehejte dotuha. Roládu rozbalte, potřete větší částí šlehačky (část si nechte na ozdobu), poklaďte plátky jahod (také si nechte část na ozdobu) a zarolujte. Položte ji spojem dolů na podnos, potřete odloženou šlehačkou a nechte alespoň hodinu tuhnout v lednici.

5

Poprašte kakaem, ozdobte jahodami a podávejte nakrájenou na plátky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...