Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 (31)
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5316 kcal
Bílkoviny 122 g
Cukr 319 g
Tuky 372 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je snad něco lepšího než jahody se šlehačkou? Jedině jahody s pařížskou šlehačkou!

Suroviny

vejce 6 ks
bílky a žloutky odděleně
krupicový cukr 6 PL
podle velikosti vajec buď vrchovaté, nebo zarovnané
mouka pšeničná polohrubá 5 PL
kakao 1 PL
+ na poprášení
jahody 300 g
Na pařížskou šlehačku
smetana ke šlehání 600 ml
33%
čokoláda 300 g
nejlepší kombinace ja 150 g tmavé a 150 g mléčné

1 Čokoládu na šlehačku nalámejte a dejte do mísy. Smetanu vlijte do menšího hrnce a zahřejte. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. Dejte vychladit.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Pak vyšlehejte z bílků smíchaných se 3 lžícemi studené vody tuhý sníh. Do žloutkové směsi potom střídavě po částech vmíchejte sníh a prosátou mouku s kakaem. 

3 Plech vyložte pečícím papírem. Těsto rozetřete na plech a pečte 8-10 minut. Roládu nechte mírně vychladnout, pak ji překlopte na druhý plech vyložený pečícím papírem, případně posypaný kokosem, kakaem či hrubou moukou, aby se nepřilepila. Opatrně sloupněte pečící papír, na němž se roláda pekla. Pak roládu zarolujte od delší strany společně s navlhčenou utěrkou a odložte. 

4 Jahody nakrájejte na plátky. Vychlazenou pařížskou smetanu vyšlehejte dotuha. Roládu rozbalte, potřete větší částí šlehačky (část si nechte na ozdobu), poklaďte plátky jahod (také si nechte část na ozdobu) a zarolujte. Položte ji spojem dolů na podnos, potřete odloženou šlehačkou a nechte alespoň hodinu tuhnout v lednici.

5 Poprašte kakaem, ozdobte jahodami a podávejte nakrájenou na plátky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit