Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kávový dort
ZDROJ: unknown
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 8
Do 75 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2100 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 240 g
Tuky 120 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kávové řezy jsou dokonalým sladkým potěšením pro všechny milovníky tohoto povzbuzujícího nápoje. Jsou nadýchané a lehké jako obláček a zároveň potěší jemným aroma cappuccina. Dezert se skládá z kakaového piškotu, kávové pěny a šlehačky a celý je završen vrstvou strouhané tmavé čokolády. 

Suroviny

vejce 2 ks
škrob 20 g
bramborový
sůl 2 g
voda 100 ml
káva instantní 15 g
tmavá čokoláda 50 g

Postup

1

Hodinu před začátkem práce vyndejte vejce z lednice. Získají pokojovou teplotu a budou se snáze šlehat. Těsně před začátkem práce troubu předehřejte na 180°C. Čtvercovou forma o rozměrech 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem.

2

Připravte těsto. Oddělte bílky od žloutků. Mouku, škrob a kakao prosejte do samostatné mísy. Ručním šlehačem vyšlehejte bílky se špetkou soli. Postupně přidávejte krupicový cukr, stále míchejte. Když se sníh leskne, přidejte žloutky a krátce promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Vsypte suché ingredience a vše spojte stěrkou.

3

Těsto na piškot nalijte do formy. Pečte 30 minut. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je korpus hotový. Pokud je suchá, můžete ho vytáhnout z trouby a nechat vychladnout.

4

Lžičku kávy (cca 3 g) rozpusťte ve 3 lžících horké vody (40 ml). Kávou natřete vychladlý piškot.

5

Připravte kávovou náplň. Ve dvou lžících horké vody (30 ml) rozmíchejte 8 g želatiny a 12 g instantní kávy. Nechte mírně zchladnout. 250 ml smetany ušlehejte s 20 g moučkového cukru do nadýchané šlehačky. Poté do ní tenkým pramínkem nalijte směs želatiny a kávy a ještě chvíli míchejte, dokud se ingredience nespojí. Kávovou hmotu nalijte na piškot ve formě a uložte do lednice.

6

Připravte šlehačkovou vrstvu – 8 g želatiny rozpusťte ve 30 ml horké vody. Nechte zchladnout. 250 ml smetany ušlehejte s 20 g moučkového cukru do nadýchané šlehačky. Poté do ní tenkým pramínkem nalijte směs želatiny a dobře promíchejte. Šlehačku nalijte na kávovou náplň a zarovnejte ji stěrkou. Uložte do lednice.

7

Čokoládu nastrouhejte na hoblinky a dezert jí rovnoměrně posypejte. Uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Podávejte nakrájené na řezy.

NĚCO NAVÍC

  • Do kávy, kterou potíráte piškot můžet přidat i kávový likér, např. kahluu, řezy tak získají intenzivnější aroma.
  • Jednoduchý kávový dezert je dobrý nápad i na slavnostní dezert. Chceme-li jej podávat k narozeninám, můžeme piškot upéct v kulaté formě.
  • Co dělat, aby se kakaový piškot nepropadl a zůstal nadýchaný? Existuje několik způsobů, jak toho docílit. V první řadě bychom troubu neměli otevírat dříve než za 30 minut. Navíc se vyplatí nechat ji ještě pár minut v teple. Když je piškot hotový, vypněte troubu a otevřete její dvířka. Až po 15 minutách vyjměte formu s koláčem a pusťte ji na podlahu z výšky asi půl metru. Díky tomu se zbavíte vzduchových bublin.
  • Pamatujte, že smetana by měla být vždy dobře vychlazená, než ji začnete šlehat.
  • Do krému můžete přidat obyčejnou instantní kávu, cremu, cappucino nebo obilnou kávu, pokud se chcete vyhnout použití kofeinu.
  • Dezert uložte do lednice zakrytý, aby nenasákl jinými vůněmi. Želatina, která se přidává náplně, zaručí, že by dezert měl vydržet ve skvělém stavu asi 2 dny.

Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie. 

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...