Kávové řezy jsou dokonalým sladkým potěšením pro všechny milovníky tohoto povzbuzujícího nápoje. Jsou nadýchané a lehké jako obláček a zároveň potěší jemným aroma cappuccina. Dezert se skládá z kakaového piškotu, kávové pěny a šlehačky a celý je završen vrstvou strouhané tmavé čokolády.
Suroviny
Postup
Hodinu před začátkem práce vyndejte vejce z lednice. Získají pokojovou teplotu a budou se snáze šlehat. Těsně před začátkem práce troubu předehřejte na 180°C. Čtvercovou forma o rozměrech 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem.
Připravte těsto. Oddělte bílky od žloutků. Mouku, škrob a kakao prosejte do samostatné mísy. Ručním šlehačem vyšlehejte bílky se špetkou soli. Postupně přidávejte krupicový cukr, stále míchejte. Když se sníh leskne, přidejte žloutky a krátce promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Vsypte suché ingredience a vše spojte stěrkou.
Těsto na piškot nalijte do formy. Pečte 30 minut. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je korpus hotový. Pokud je suchá, můžete ho vytáhnout z trouby a nechat vychladnout.
Lžičku kávy (cca 3 g) rozpusťte ve 3 lžících horké vody (40 ml). Kávou natřete vychladlý piškot.
Připravte kávovou náplň. Ve dvou lžících horké vody (30 ml) rozmíchejte 8 g želatiny a 12 g instantní kávy. Nechte mírně zchladnout. 250 ml smetany ušlehejte s 20 g moučkového cukru do nadýchané šlehačky. Poté do ní tenkým pramínkem nalijte směs želatiny a kávy a ještě chvíli míchejte, dokud se ingredience nespojí. Kávovou hmotu nalijte na piškot ve formě a uložte do lednice.
Připravte šlehačkovou vrstvu – 8 g želatiny rozpusťte ve 30 ml horké vody. Nechte zchladnout. 250 ml smetany ušlehejte s 20 g moučkového cukru do nadýchané šlehačky. Poté do ní tenkým pramínkem nalijte směs želatiny a dobře promíchejte. Šlehačku nalijte na kávovou náplň a zarovnejte ji stěrkou. Uložte do lednice.
Čokoládu nastrouhejte na hoblinky a dezert jí rovnoměrně posypejte. Uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Podávejte nakrájené na řezy.
NĚCO NAVÍC
- Do kávy, kterou potíráte piškot můžet přidat i kávový likér, např. kahluu, řezy tak získají intenzivnější aroma.
- Jednoduchý kávový dezert je dobrý nápad i na slavnostní dezert. Chceme-li jej podávat k narozeninám, můžeme piškot upéct v kulaté formě.
- Co dělat, aby se kakaový piškot nepropadl a zůstal nadýchaný? Existuje několik způsobů, jak toho docílit. V první řadě bychom troubu neměli otevírat dříve než za 30 minut. Navíc se vyplatí nechat ji ještě pár minut v teple. Když je piškot hotový, vypněte troubu a otevřete její dvířka. Až po 15 minutách vyjměte formu s koláčem a pusťte ji na podlahu z výšky asi půl metru. Díky tomu se zbavíte vzduchových bublin.
- Pamatujte, že smetana by měla být vždy dobře vychlazená, než ji začnete šlehat.
- Do krému můžete přidat obyčejnou instantní kávu, cremu, cappucino nebo obilnou kávu, pokud se chcete vyhnout použití kofeinu.
- Dezert uložte do lednice zakrytý, aby nenasákl jinými vůněmi. Želatina, která se přidává náplně, zaručí, že by dezert měl vydržet ve skvělém stavu asi 2 dny.
Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.