Tohohle lahodného tuňáka podávejte zatepla se zelenými fazolkami a trochou balsamica, zastudena v luxusní verzi salátu niçoise.
Suroviny
Postup
Smíchejte sůl, cukr a většinu snítek oregana. Směs vmasírujte do tuňákových steaků. Dejte je do pekáčku či zapékací mísy, do níž se tak akorát vejdou. Posypte citronovou kůrou, pepřem a fenyklem, zakryjte a dejte na 2 hodiny odpočívat do chladničky. Pak vyjměte z chladničky a nechte stát 30 minut.
Troubu předehřejte na 150 °C. Tuňáka zalijte olivovým olejem, aby byl potopený. Vložte do trouby na 15 minut. Vyjměte z trouby a nechte tuňáka 15 minut stát v oleji, pak podávejte se zbývajícím oreganem.
NĚCO NAVÍC
Podle čeho vybrat nádobu a co se zbylým olejem? Na konfitování vezměte hlubší nádobu vhodnou do trouby. Snažte se přitom, aby se do ní suroviny pohodlně vešly, ale zároveň neměly kolem sebe příliš mnoho volného místa. Ušetří vám to použitý tuk – olivový olej či sádlo. Tuk zbylý po konfitování tuňáka nechte vychladnout, přeceďte přes husté sítko či přes plátýnko do vhodné nádoby a uložte do chladničky. Můžete ho pak buď použít znovu ke konfitování, anebo na něm opékat třeba ryby a mořské plody, popřípadě ho použít na smažení. Hned po dokončení konfitování také můžete trochu oleje vmíchat spolu s nasekanými čerstvými bylinkami (nezapomeňte na kopr!) do právě slitých uvařených brambor namísto másla a podávat jako přílohu.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.